Rusya'nın Ukrayna'ya başlatmış olduğu işgal müdahalesi 5. gününde. Başkent Kiev dahil birçok ilde hava saldırıları devam ederken, tüm dünya iki ülke arasında yaşanan gelişmeleri endişeyle takip ediyor.

Moskova ve Kiev'den heyetler bugün Belarus'ta yaklaşık 6 saat süren bir görüşme yaptı. Öte yandan pek çok ülkenin Rusya'ya yönelik yaptırım açıklamaları da sürüyor.

23.25 - ICC, RUSYA'NIN SAVAŞ SUÇU İŞLEDİĞİ İDDİALARINI SORUŞTURACAK

Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC), Rusya’nın Ukrayna’da savaş suçu işlediği iddialarını soruşturacak. ICC savcısı Karim AA Khan, yaptığı açıklamada, Ukrayna’da savaş suçu ve insanlığa karşı suçların işlendiğine dair kuvvetli iddialar olduğuna dair açıklamada bulundu.

23.15 - ABD'DEN NÜKLEER AÇIKLAMASI

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Rusya’nın caydırıcı güçlerini yüksek alarma geçirmesinin ardından ABD'nin kendini savunmak için yeterli yetenek ve kapasiteye sahip olduğunu, nükleer alarm seviyelerini değiştirmediğini söyledi. Öte yandan ABD, Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya, ABD’nin, Rusya’nın BM Daimi Temsilciliği’nde çalışan 12 Rus diplomatı ‘istenmeyen kişi’ ilan ettiğini duyurdu. Rus diplomatların, 7 Mart’a kadar ABD’yi terk etmesi gerektiği belirtildi.

22.45 - RUSYA KİEV'DE LOJİSTİK DEPOSUU VURDU: 28 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Rusya’nın Ukrayna'ya yönelik başlattığı askeri harekatın beşinci gününde, Rusya birlikleri başkent Kiev’deki bir lojistik deposunu balistik füzelerle vurdu. Temel ihtiyaçların muhafaza edildiği depoda ilk patlamalarda 6 kişi, toplamda ise 28 kişinin yaşamını yitirdiği bildirildi.

22.06 - "BÜTÜN ÜLKELERİ BOĞAZLARDAN SAVAŞ GEMİSİ GEÇİRMEMESİ KONUSUNDA UYARDIK"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Çatışma ortamında kıyıdaş olan, olmayan bütün ülkeleri Karadeniz’den savaş gemisi geçirmemesi konusunda uyardık. Şu ana kadar böyle bir geçiş olmadı" açıklamasında bulundu.

21.00 - FIFA VE UEFA'DAN RUSYA'YI MEN ETME KARARI

Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) ve Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA), Ukrayna'ya yönelik saldırıları nedeniyle Rus milli takımı ve futbol kulüplerini bir sonraki duyuruya kadar tüm müsabakalardan men etme kararı aldı. 

19.45 - UKRAYNA, AB ÜYELİĞİ İÇİN RESMİ OLARAK BAŞVURDU

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Ukrayna’nın Avrupa Birliği’ne (AB) üye olması için resmi başvuruyu imzaladı.

19.15 - RUSYA VE UKRAYNA ARASINDAKİ GÖRÜŞMELER SONA ERDİ

Rusya ve Ukrayna arasında 6 saat süren ateşkes görüşmeleri sona erdi. Ukrayna görüşme sonrası yaptığı açıklamada, Rusya ile 'belirli kararlara' varıldığını aktarırken, Rusya ise Moskova ve Kiev'in ikinci tur görüşmelerini planladığını belirtti.

16.15 - RUSYA HAVA SAHASINI 36 ÜLKEYE KAPATTI

Rusya'nın, hava sahasını Almanya, Fransa, İspanya, İtalya ve Fransa dahil 36 ülkeye kapattığı aktarıldı. Söz konusu 36 ülke içinde Avrupa ülkeleri ile Kanada’nın da yer aldığı kaydedildi.

15.50 - "ABD, RUSYA MERKEZ BANKASI'NIN DOLAR REZERVLERİNE EŞİMİNİ KESTİ"

Sputnik'in aktardığı habere göre ABD Hazine Bakanlığından bir yetkili, Rusya Merkez Bankası ve Varlık Fonu'nun dolar rezervlerine erişiminin kesildiğini belirtti. Yetkilinin ayrıca Merkez Bankası ile işlem yapılmasına yasak getirildiğini aktardığı da ifade edildi.

Yetkili, "Rusya'nın yalnızca dolara değil, aynı zamanda Ukrayna'daki faaliyetleri için gerekli olan diğer para birimlerine de erişimini kestiğimizden emin olmaya çalışıyoruz" dedi.

15.45 - ABD, MİNSK BÜYÜKELÇİLİĞİNİN FAALİYETLERİNİ ASKIYA ALIYOR

ABD Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin Minsk Büyükelçiliğinin faaliyetlerinin askıya alınacağını açıkladı.

15.15 - TASS AJANSI HACKLENDİ

Anonymous hacker grubu, Rus devlet ajansı TASS'ın internet sitesini hackledi. Reuters'ın aktardığı habere göre, ajansın sitesinde bir süreliğine, şu mesaj yayınlandı:

"Sizi bu deliliğe son vermeye çağırıyoruz. Oğullarınızı ve kocalarınızı ölüme yollamayın. Putin bizi yalan söylemeye zorluyor ve tehlikeye atıyor. Bu bizim savaşımız değil. Onu durduralım!"

Mesaj kısa süre sonra kaldırılırken, sitede bu kez de "Aradığınız sayfaya ulaşılamıyor" uyarısı görüldü.

15.05 - AB'DEN MÜZAKERE DEĞERLENDİRMESİ: "MEMNUNİYETLE KARŞILIYORUZ"

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Rusya-Ukrayna görüşmesini memnuniyetle karşıladıklarını, bunun ilk adım olduğunu belirtti.

14.20 - MÜZAKARELERDEN İLK KARE

Belarus Dışişleri Bakanlığı, Rusya-Ukrayna müzakerelerine ilişkin fotoğraf paylaştı.

13.55 - YUNANİSTAN, RUS YATIRIMCILARA OTURMA İZNİ VERMEYECEĞİNİ DUYURDU

Yunanistan Göçmen Bakanlığı, ülkeye yatırım yapan Ruslara yeni oturma izni vermeyeceğini açıkladı. Süresi dolan mevcut oturma izinlerinin de 'bir dahaki uyarıya kadar' yenilenmeyeceği belirtildi. Kararın şu an inceleme sürecinde olan başvuruları da etkileyeceği kaydedildi. 

13.45 - SCHALKE, GAZPROM İLE ORTAKLIĞINI SONLANDIRDI

Alman spor kulübü Schalke, Rus Gazprom şirketiyle ortaklığını sonlandırdığını duyurdu.

13.20 - UKRAYNA-RUSYA GÖRÜŞMELERİ BAŞLADI

Ukrayna Devlet Başkanlığı Danışmanı Mykhailo Podolyak, Rusya'yla görüşmelerin başladığını açıkladı.

RİA Novosti muhabirinin aktardığına göre görüşmeye, Belarus Dışişleri Bakanı Vladimir Makey de geldi.

12.43 - "SAVAŞ" DEMEYEN BULGARİSTAN SAVUNMA BAKANI'NIN İSTİFASI İSTENDİ

Bulgaristan Başbakanı Kiril Petkov, hükümetini olağanüstü oturuma çağırarak, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısını ısrarla "savaş" değil de "müdahale" olarak nitelendirip toplumsal tepkiye hedef olan Savunma Bakanı Stefan Yanev'in istifasını istediğini aktardı.

12.30 - ZELENSKİY 4 BİN 500 RUS ASKERİ ÖLDÜRÜLDÜ

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, yeni bir video paylaştı. Zelenskiy, 4 bin 500 Rus askerinin öldürüldüğünü söyledi ve Rus askerlerine seslenerek, "Gidin ve hayatınızı kurtarın" dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, sosyal medyada yayınladığı yeni videoda konuştu.

"Başkanlığa gittiğimde her birimizin 'Cumhurbaşkanı' olduğunu söyledim. Çünkü hepimiz devletimizden sorumluyuz. Güzel Ukrayna'mız için. Ve şimdi her birimiz birer savaşçıyız ve her birimizin kazanacağından eminim. Ukrayna'ya zafer!"

Zelenskiy'nin konuşmasında önemli başlıklar şöyle:

- Rus işgalcilerin bize karşı işlediği her bir suç bizi daha çok birleştiriyor.

- Son dört gün içinde 16 çocuk öldü, 45 çocuk yaralandı.

- 4 bin 500 Rus askeri öldürüldü. ( Rus askerlerine seslenerek) Gidin ve hayatınızı kurtarın!

- Askeri tecrübesi olan mahkumlar serbest bırakılacak.

12.15 - "NATO ORTAKLARI UKRAYNA'YA HAVA SAVUNMA SİSTEMLERİ GÖNDERİYOR"

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, NATO ortaklarının Ukrayna'ya hava savunma sistemleri ve tank savar silahlar göndererek desteği artırdığını duyurdu.

11.25 - UKRAYNA RUSYA 5 BİN 300 ASKERİNİ KAYBETTİ

Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı Anna Malyar, ülkesine saldıran Rus güçlerinin, yaklaşık 5 bin 300 asker kaybettiğini açıkladı.

Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı Anna Malyar, Facebook'tan yaptığı açıklamada, Rus güçlerinin son 4 gündeki kayıplarına ilişkin bilgi paylaştı.

Rus güçlerinin 5 bin 300 civarında asker kaybettiğini bildiren Malyar, Ukrayna ordusunun Rusya'ya ait 29 uçak, 29 helikopter, 191 tank, 816 zırhlı araç, 74 top ve 2 gemiyi imha ettiğini belirtti.

11.05 - SAVUNMA BAKANI AKAR UKRAYNA SAVUNMA BAKANI İLE GÖRÜŞTÜ

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov ile bir görüşme gerçekleştirdi. 

Görüşmede Bakan Akar tarafından Türkiye’nin Ukrayna’ya insani yardımlarını sürdürürken bölgede barış için çalışmaya devam edeceği ifade edildi.

Reznikov tarafından da Türkiye’nin hem insani yardımları hem de barış çabalarından dolayı teşekkür edildi.

10.30 - HARKOV'DA SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

Ukrayna'nın doğusundaki Harkov kentinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Kentte birçoğu öğrenci olmak üzere çok sayıda Türkiye vatandaşının da yaşadığı aktarıldı.

09.54 - RUSYA MERKEZ BANKASI'NDAN FAİZ ARTIRIMI

Rusya Merkez Bankası faizi 1050 baz puanlık (10,5 puan) artışla yüzde 9,5'ten yüzde 20'ye yükseltti. Rusya Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada "Faiz artırımı rublede değer kaybı ve enflasyon risklerinde artışın telafi edilmesi için dizayn edildi" denildi.

Rusya Merkez Bankası Başkanı Nabiullina saat 16.00'da basın toplantısı düzenleyecek.

09.06 - BELARUS, MÜZAKERE ODASININ FOTOĞRAFINI PAYLAŞTI

Belarus Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna ile Rusya arasında yapılacak görüşmeler için hazırlıkların tamamlandığını açıkladı. Bakanlık sözcüsü Anatoly Glaz, "Müzakere platformu hazırlandı, heyetlerin gelmesi bekleniyor" dedi. Toplantı salonunun bir fotoğrafı da yayınlandı.

08.40 - OKTAY: "BOĞAZLAR REJİMİNİN NASIL UYGULANACAĞI AÇIK VE NET"

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Rusya - Ukrayna krizine ilişkin Twitter hesabından yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:

"Bağımsız ve egemen bir ülke olan Ukrayna'nın topraklarını hedef alan işgal girişimi uluslararası hukukun net ihlalidir; asla kabul edilemez. Cumhurbaşkanımız liderliğinde, Türkiye olarak bu haksız ve hukuksuz savaşın bir an önce sonlandırılmasına yönelik girişimlerimiz çok yönlü olarak devam etmektedir. İki taraf arasında yapılacak olan müzakereler son derece kritiktir; bu çerçevede Türkiye olarak her türlü yapıcı katkıyı vermekteyiz. Kadın ve çocuklar başta olmak üzere, masum insanların maruz bırakıldığı trajedinin önüne geçmek maksadıyla Türkiye’nin insani yardımları tüm hızıyla devam etmektedir. Boğazlar rejiminin, bölgede devam eden savaş haline göre, nasıl uygulanacağı açık ve nettir."

08.26 - TÜRKİYE'DEN UKRAYNA'YA GİDEN İKİ TAHLİYE OTOBÜSÜ KAZA YAPTI

Dışişleri Bakanlığı'nın organizasyonuyla başlatılan tahliye işlemleri için Türkiye'den Ukrayna'ya seyir halinde olan 2 otobüs, Bulgaristan'da şiddetli tipi nedeniyle yoldan çıktı.

Gurkovo bölgesinde kara saplanan iki otobüsün şoförleri, yetkilileri arayarak yardım istedi.

İstanbul’dan yola çıkıp Ukrayna’ya ulaşmaya çalıştıklarını ve 2 saattir yardım beklediklerini ifade eden otobüs şoförü Murat Gülmez, “Tipiden dolayı yol görünmüyordu. Tipi bizi aşağıya doğru attı” dedi.

08.20 - BREZİLYA: "TARAFSIZ KALACAĞIZ, YAPTIRIMLARA KARŞIYIZ"

Brezilya Cumhurbaşkanı Jair Bolsonaro, dün Rusya lideri Vladimir Putin'le telefonda 2 saat konuştuğunu, Rusya ve Ukrayna'nın aslında kardeş milletler olduğunu belirtip "Taraf tutmayacağız, tarafsız kalacağız ve elimizden gelen yardımı yapacağız. Ukrayna nüfusunun büyük kısmı Rusça konuşuyor" dedi. 

Durum daha da netleşene kadar Putin'i kınama konusunda bekleyeceğinin altını çizen Bolsonaro, yaptırımlara da karşı olduğunu söyledi.

07.35 - AB ENERJİ BAKANLARI TOPLANIYOR 

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin enerji bakanları Brüksel’de olağanüstü bir toplantı düzenleyecek. Bakanlar, Rusya’nın Avrupa’ya gönderdiği gazı azaltmasından endişeleniyor. Avrupa Birliği doğal gaz ihtiyacının yüzde 40’ını, petrol ihtiyacının ise çeyreğinden fazlasını Rusya’dan karşılıyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, hafta sonu AB’nin getirdiği yeni yaptırımlara karşılık olarak bu ülkelere gönderdiği gazı kesmesinden endişe ediliyor.

07.20 - RUS RUBLESİ YÜZDE 30 DEĞER KAYBETTİ 

Kurayna'ya yönelik müdahalesinin ardından Avrupa'nın açıkladığı yaptırımların devreye girmesinin ardından Rusya'nın para birimi ruble güne rekor düşüşle başladı

Piyasaların açılmasıyla birlikte Rus rublesi dolar karşısında yüzde 30 civarında değer kaybetti.

06.32 - ZELENSKİ: "24 SAAT GELECEK İÇİN KRİTİK"

İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile dün akşam bir telefon görüşmesi yapan Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, ülke genelinde çatışmaların sürdüğünü hatırlatarak, önümüzdeki 24 saatin Ukrayna’nın geleceği için kritik öneme sahip olduğunu söyledi.

03.42 - ÇİN: "BM YATIŞTIRICI ROL ÜSTLENMELİ"

Çin’in BM Daimi Temsilcisi Zhang Jun, BM Güvenlik Konseyi toplantısındaki konuşmasında, “Çin, Ukrayna krizinin barışçıl bir biçimde çözülmesi için ortaya koyulan diplomatik çabaları desteklemektedir ve memnuniyetle karşılamaktadır. Ukrayna ile Rusya arasında görüşmelerin ve doğrudan diyaloğun yakında başlayacak olmasını memnuniyetle karşılıyoruz” dedi.