Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı savaşta 47. güne girilirken, Ukrayna'nın Luhansk Bölge Askeri Yönetimi Başkanı Sergey Gayday, Rus ordusunun Donbass bölgesinin tamamını ele geçirmeye çalıştığını belirterek, "Bölgeye, askeri güç ve teçhizat yığıldığını görüyoruz. Bunun için hazırlanıyoruz" dedi.

Öte yandan Ukrayna Başbakan Yardımcısı Vereşçuk, çatışmaların yaşandığı bölgelerden dün gün içinde 2 bin 824 kişinin tahliye edildiğini aktardı.

16.07 - KREMLİN: "NATO'NUN DAHA FAZLA GENİŞLEMESİ AVRUPA'DA GÜVENLİĞİ ARTIRMAZ"

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya girme ihtimaline ilişkin "NATO, barış ve istikrar sağlayan bir ittifak değildir. İttifak'ın daha fazla genişlemesi de kesinlikle Avrupa'da güvenliği artırmaz" diye konuştu.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, 7 Nisan'da NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Ukrayna savaşının aylar hatta yıllarca sürebileceğini, Finlandiya ve İsveç'in İttifak'a dahil olmayı istemeleri durumunda, bu talebin hızlı biçimde gerçekleştirileceğini aktarmıştı.

15.29 - HIRVATİSTAN, 18 RUS DİPLOMATI "İSTENMEYEN KİŞİ" İLAN ETTİ

Hırvatistan, Rusya'nın Zagreb Büyükelçiliğinde görevli 18 diplomat ile 6 idari ve teknik personeli "istenmeyen kişi" ilan ettiğini duyurdu.

14.17 - AB, 21 RUS HAVA YOLU ŞİRKETİNİ KARA LİSTEYE ALDI

Avrupa Birliği’nin (AB), uluslararası güvenlik standartlarını karşılamadıkları gerekçesiyle 21 Rus hava yolu şirketini kara listesine ekledi.

Kararın, Rusya'nın yabancılara ait uçakları zorla yeniden kaydettirmesi ve geçerli uçuşa elverişlilik sertifikaları olmadan operasyonlarına izin vermesi nedeniyle alındığına işaret edilen açılamada, bu durumun ciddi güvenlik endişelerine neden olduğu ve uluslararası havacılık güvenliği standartlarını ihlal ettiği kaydedildi.

12.45 - HARKOV VALİSİ SİNEGUBOV: "RUS ORDUSU SON 24 SAATTE HARKOV’A 66 KEZ SALDIRI BAŞLATTI"

Harkov Valisi Oleg Sinegubov, Rusya’nın Harkov’a son 24 saatte aralıksız saldırı gerçekleştirdiğini belirterek,  şunları kaydetti:

“Geçtiğimiz gün boyunca, Rus birlikleri topçu, havan ve çoklu roketatar sistemleriyle yaklaşık 66 saldırı başlattı. Saltivka, Piatykhatky, Kholodna Hora, Pisochyn, Zolochiv, Balakliia ve Derhachi yerleşim yerleri büyük hasar gördü. Kurtarma ekipleri evlerde, depo binalarında ve diğer sivil altyapı tesislerinde çıkan yangını söndürmeye çalışıyor. Rus birliklerinin bombardımanında 7 yaşında bir çocuk da dahil olmak üzere 11 sivil öldü ve 14 sivil de yaralandı.”

12.53 - AB: "RUSYA'YA YENİ YAPTIRIM SEÇENEKLERİ MASADA"

Lüksemburg'da bir araya gelen Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanları, 24-25 Mart'taki Liderler Zirvesi'nin sonuçları ışığında değerlendirmeler yapacak.

Toplantı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Rusya'ya yeni yaptırım seçeneklerinin masada olduğunu kaydetti.

Ukrayna'nın yanı sıra Mali, Libya ve Yemen'deki durumların da görüşüleceği toplantıya Norveç Dışişleri Bakanı Anniken Huitfeldt ve İzlanda Dışişleri Bakanı Thordis Kolbrun Reykfjörd Gylfadottir de katılacak. 

12.20 - ÇERNİHİV'DE NEHİR KENARINDA FÜZELER BULUNDU

Ukrayna Acil Durumlar Servisi yaptığı açıklamada, patlayıcı uzmanları tarafından Çernihiv’deki Desna Nehri kenarındaki bir sahilde 6 füze tespit edildiğini belirtti.

Füzelerin bir kısmının suda bir kısmının da sahilde bulunduğu ifade edildi. Ekiplerin, nehri ve söz konusu sahili 9 Nisan’da incelemeye başladığı; bulunan füzelerin bir kısmının infilak ettiği, bir kısmının ise patlamamış olarak bulunduğu açıklandı.

11.23 - AVUSTURYA BAŞBAKANI PUTİN İLE GÖRÜŞECEĞİNİ DUYURDU

Avusturya Başbakanı Karl Nehammer, Moskova'da Rusya Devley Başkanı Vladimir Putin ile görüşeceğini aktardı. Nehammer, görüşme ile ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'e bilgi verdiğini belirtti.

11.05 - UKRAYNA'DA BUGÜN 9 İNSANİ KORİDOR AÇILACAK

Ukrayna Başbakan Yardımcısı Iryna Vereshchuk, bugün tahliye girişimleri için 9 insani koridorun açılacağını doğruladı.

10.05 - DÜNYA BANKASI'NA GÖRE UKRAYNA VE RUSYA EKONOMİSİ KÜÇÜLECEK

Dünya Bankası'na göre bu yıl Ukrayna ekonomisi yüzde 45, Rusya ekonomisi yüzde 11 küçülecek. Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Anna Bjerde, Ukrayna'nın ayakta kalması için "derhal büyük bir mali desteğe" ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Dünya Bankası işgal sonrası Ukrayna'ya yaklaşık 1 milyar dolar yardım yapmış, önümüzdeki aylarda da 2 milyar dolar daha yardım sözü vermişti. Ukrayna, dünyanın önde gelen ayçiçek yağı ve buğday ihracatçıları arasında yer alıyor. Ancak Rusya'nın 24 Şubat'ta ülkeyi işgale başlaması, Ukrayna'nın ayçiçek yağı ve buğday ihracatını da durma noktasına getirdi.

09.05 - "RUSYA TOPRAKLARIMIZDAKİ ASKERİ BİRLİKLERİNİ GÜÇLENDİRMEYE DEVAM EDİYOR"

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rusya'nın Ukrayna topraklarında bulunan askeri birliklerini güçlendirmeye devam ettiğini belirtti.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada, "Rusya'da, askeri birliklerin yer değiştirmesi, komuta kontrol sisteminin güçlendirilmesi ve birliklere maddi ve teknik desteğin sağlanmasına yönelik adımlar atılıyor" denildi.

Bunun için Rusya'nın doğu ve merkez askeri bölgelerinden, Ukrayna'nın sınırında bulunan Belgorod, Voronej ve Kursk bölgelerine askeri birlikler konuşlandırıldığı ifade edilen açıklamada, "İşgalciler, Harkiv kentini kısmen bloke etmeye devam ediyor. Harkiv şehri için çatışmaların yoğunlaşması olasılığı var" ifadelerine yer verildi.

Ukrayna'nın Luhansk Bölge Askeri Yönetimi Başkanı Sergey Gayday da, Rus ordusunun, Donbass bölgesinin tamamını ele geçirmeye çalıştığını, ileride Donbass için çatışmaların yoğunlaşacağını belirterek, "Bölgeye, askeri güç ve teçhizat yığıldığını görüyoruz. Bunun için hazırlanıyoruz" dedi.

Rus askeri güçlerinin Ukrayna'nın Rubijne kentine saldırı düzenlediğini söyleyen Gayday, şunları kaydetti:

"Yine bir kimyasal saldırı yapıldı. Roketler Rubijne yakınlarındaki nitrik asit tankına isabet etti. Kendinizi koruyun. Kapalı bir ortamdaysanız kapı ve pencereleri kapatın."

08.24 - UKRAYNA: "TEHLİKELİ BÖLGELERDEN BİR GÜNDE 2 BİN 824 KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ"

Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşçuk, çatışmaların yaşandığı bölgelerden dün gün içinde 2 bin 824 kişinin tahliye edildiğini aktardı.

Vereşçuk, sosyal medya üzerinden yayınladığı videoda, şunları kaydetti:

"Bugün tehlikeli bölgelerden 2 bin 824 kişi tahliye edildi. Gün içinde 2 bin 622 kişi şahsi araçlar ve gönderilen otobüsler ile Mariupol ve Berdyansk kentlerinden Zaporijye şehrine ulaştı. Bunların 213'ü Mariupol kentinden, kalanı ise Polohi, Vasilivka, Melitopol ve Berdyansk şehirlerinden tahliye edildi. Luhansk bölgesinden açılan ateşe rağmen 202 kişi Lısıçansk, Severodonetsk, Rubijne, Popasna ve Kreminna kentlerinden tahliye edildi."

Tahliye için gönderilen bazı otobüslerin Rus askeri güçleri tarafından engellendiğini öne süren Vereşçuk, tahliyelere devam edeceklerini kaydetti.