Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı savaşta 44. güne girilirken, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Kiev'in banliyösü olan Borodyanka'daki yıkımın, Bucha'dan daha kötü olduğunu söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü ise, Rusya'nın saldırılarının sürdüğü Ukrayna'da sağlık merkezlerine yapılan saldırı sayısının 100'ü geçtiğini duyurdu.

21.40 - İNGİLTERE, UKRAYNA'YA 100 MİLYON STERLİN DEĞERİNDE ASKERİ MALZEME GÖNDERECEK

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, ülkesinin Ukrayna’ya ilaveten 100 milyon sterlinlik “yüksek kaliteli askeri malzeme” göndereceğini söyledi.

Alman Başbakan Olaf Scholz ile Lonrada’daki başbakanlık ofisinde bir basın toplantısında konuşan Johnson, gönderilecek malzemelerin içerisinde ses hızından üç kat daha hızlı olan Starstreak uçaksavar füzesi ve 800 tanksavar füzesinin, miğferlerin ve gece görüş gözlüklerinin de olduğunu aktardı.

19.30 - RUSYA, 44 POLONYALI DİPLOMATI SINIRDIŞI EDİYOR

Rusya, aralarında konsolosların da bulunduğu 45 Polonyalı diplomatı "istenmeyen adam" ilan etti. Diplomatlara ülkeyi terk etmeleri için 13 Nisan'a kadar süre verildi. Karar, Polonya'nın Moskova Büyükelçisi Krzysztof Krajewski'nin Rusya Dışişleri Bakanlığına çağrılmasının ardından geldi.

18.50 - DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN ATEŞKES ÇAĞRISI

Dışişleri Bakanlığı'nca, Ukrayna'nın Kramatorsk şehri tren istasyonunun roketlerle vurulmasının yol açtığı can kayıpları ve yalanmaların üzüntüyle karşılandığını belirterek, bir an önce ateşkes ilan edilerek savaşa son verilmesi çağrısında bulunuldu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Ukrayna'nın doğusundaki Kramatorsk şehri tren istasyonunun roketlerle vurulması neticesinde, tahliye olmayı bekleyen onlarca kişinin hayatını kaybettiği ve yaralandığı büyük bir üzüntüyle öğrenilmiştir. Bu elim olay, sivillerin emniyet içinde tahliye edilmesini teminen insani koridorların tesis edilmesinin önem ve aciliyetini bir kez daha gözler önüne sermiştir. Bu vesileyle, bir an önce ateşkes ilan edilerek bu yıkıcı savaşa son verilmesi çağrımızı kuvvetle yineliyoruz."

18.45 - SLOVAKYA, UKRAYNA'YA S-300 GÖNDERDİ

Slovakya Başbakanı Eduard Heger yaptığı açıklamada “Slovakya'nın Ukrayna'ya bir hava savunma sistemi S-300 sağladığını doğrulamak isterim. Ukrayna milleti, egemen ülkesini ve bizi de cesurca savunuyor. Rusya'nın saldırganlığı altında can kayıplarına karşı kayıtsız kalmamak, yerinde durmak değil yardımcı olmak bizim görevimizdir” ifadelerini kullandı.

16.03 - BM: "UKRAYNA'DA EN AZ 1626 SİVİL ÖLDÜ"

Birleşmiş Milletler (BM), Rusya-Ukrayna savaşında, 24 Şubat-7 Nisan döneminde en az 1626 sivilin hayatını kaybettiğini, 2 bin 267 sivilin yaralandığını, saldırıların ardından 4 milyon 382 bin 316 kişinin de komşu ülkelere geçtiğini aktardı.

15.02 - RUS SAVAŞ UÇAĞI ST. PETERSBURG'A DÜŞTÜ

Rusya basınının aktardığına göre, Rus ordusuna ait MiG-31 tipi bir savaş uçağı St. Petersburg bölgesinde düştü, mürettebat kurtuldu.

14.37 - TREN İSTASYONU SALDIRISINDA CAN KAYBI 39’A YÜKSELDİ

Ukrayna İstihbarat Servisi (SBU), Rus ordusunun Kramatorsk kentinde sivillerin beklediği tren istasyonuna yönelik saldırısında can kaybının 39’a yükseldiğini, ölenlerden 4’ünün çocuk olduğunu duyurdu.

Kramatorsk Belediye Başkanı Aleksandr Goncharenko ise tren istasyonuna yönelik verdiği bilgide, "4 bin kişi istasyonda tahliye bekliyordu. Düşman bu insanları öldürmek istedi. Yüzde 90'ı yaşlı insanlar, çocuklar ve kadınlardı. Çok fazla ayağını, elini kaybeden yaralı var. 30-40 cerrah hastanede müdahale ediyor hastalara" ifadelerini kullandı.

13.55 - JAPONYA'DAN 8 RUS YETKİLİYİ SINIR DIŞI ETME KARARI

Japonya Dışişleri Bakanlığı Basın Sekreteri Mori Ono Hikariko, hükümetin aldığı Rus vatandaşlarını sınır dışı etme kararını açıkladı. Karara göre, Rusya'nın Tokyo Büyükelçiliği ve Ticaret Temsilciliğinde Rus diplomatlar dahil, 8 kişi sınır dışı edilecek.

Mori, Bakan Yardımcısı Mori Takeo'nun, Bakanlığa çağırdığı Rusya'nın Tokyo Büyükelçisi Mikhail Galuzin'e, söz konusu kararı beyan ettiğini bildirdi. Kyodo ajansına göre, Japonya Dışişleri Bakanlığı kaynakları kararın altında nedene yönelik değerlendirme yapmaktan çekindi.

13.43 - RUSYA SAVUNMA BAKANLIĞI: "TREN İSTASYONUNA FÜZE SALDIRISI AÇIKLAMALARI PROVOKASYON"

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’nın Donetsk bölgesine bağlı Kramatorsk şehrindeki tren istasyonuna Rus güçlerince füzeli saldırı yapıldığı yönündeki açıklamaların "yanlış" ve "provokasyon" olduğunu belirtti.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Ukrayna yönetiminin konuyla ilgili açıklamasının doğru olmadığı savunularak, “Rusya tarafından 8 Nisan'da Kramatorsk şehrindeki tren istasyonuna gerçekleştirdiği iddia edilen ‘füze saldırısı’ ile ilgili tüm açıklamalar bir provokasyondur ve kesinlikle doğru değildir. 8 Nisan'da Rus silahlı kuvvetlerinin Kramatorsk şehrinde herhangi ateş etme görevi yoktu ve planlanmamıştı” denildi.

Parçaları Kramatorsk tren istasyonunun yakınında bulunan ve görgü tanıklarınca görüntüleri yayınlanan Toçka-U taktik füzelerinin yalnızca Ukrayna silahlı kuvvetleri tarafından kullanıldığı aktarılan açıklamada, "14 Mart'ta Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine bağlı 19. Füze Tugayı, Donetsk şehir merkezine benzer bir şekilde Toçka-U füzesiyle saldırmış, olay yerinde sivillerden 17 kişi ölmüş, 36 kişi yaralanmıştı” ifadeleri kullanıldı.

12.42 - ZELENSKİY: "KRAMATORSK TREN İSTASYONUNU TOÇKA-U FÜZESİYLE VURDULAR"

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Donetsk bölgesine bağlı Kramatorsk şehrinin tren istasyonunun Rus güçlerce "Toçka-U" füzesi ile vurulduğunu açıkladı.

Zelenski, Telegram hesabından yaptığı açıklamada, "Binlerce sivil Ukraynalının tahliye edilmeyi beklediği Kramatorsk tren istasyonunu Toçka-U füzesiyle vurdular. Ruslar yöntemlerini terk etmiyor. Savaş alanında bize karşı koyacak güç ve cesaretten yoksun oldukları için sivillere saldırıyorlar. Bu, sınırı olmayan bir kötülüktür ve eğer cezalandırılmazsa asla durmayacaktır" ifadelerini kullandı.

12.13 - RUSYA: "UKRAYNA ORDUSUNA GİDEN SİLAHLAR VURULDU"

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Donetsk bölgesindeki bazı tren istasyonlarında Ukrayna birliklerine gelen silahları ve Odessa’daki ‘yabancı paralı savaşçı hazırlık merkezini vurduklarını’ belirtti.

Konaşenkov, “Bugüne kadar Ukrayna ordusuna ait 97 helikopter, 421 insansız hava aracı, 228 hava savunma füze sistemi, 2 bin 19 tank ve zırhlı araç, 223 çok namlulu roketatar, 874 obüs ve havan topu ile 1917 özel askeri araç yok edildi” dedi.

11.19 - UKRAYNA DEMİRYOLLARI: "TREN İSTASYONU ROKETLE VURULDU, 30 KİŞİ ÖLDÜ"

Ukrayna devlet demiryolu şirketi, Rusya'nın, Ukrayna'nın doğusundaki Kramatorsk kentinde bulunan tren istasyonunu roketle vurduğunu açıkladı.

Ukrayna Devlet Demiryolları (Ukrzaliznytsia) Müdürü Oleksandr Kamyshin yaptığı açıklamada, Kramatorsk tren istasyonuna gerçekleştirilen saldırıda 30 kişinin hayatını kaybettiğini, 100'den fazla kişinin de yaralandığını aktardı.

11.10 - THY, BAZI YURT DIŞI UÇUŞLARINI DURDURMA KARARINI UZATTI

Türk Hava Yolları (THY), Rusya'nın saldırıları nedeniyle Ukrayna hava sahasının sivil uçuşlara kapatılması üzerine Ukrayna Belarus, Rostov ve Soçi için aldığı seferleri durdurma kararını uzattı.

09.06 - MİLLİ SAVUNMA BAKANI AKAR, UKRAYNALI MEVKİDAŞI REZNİKOV İLE GÖRÜŞTÜ

Milli Savunma Hulusi Akar'ın, Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov'la telefon görüşmesinde Mauripol başta olmak üzere sivillerin karadan, denizden emniyetle tahliyesinin aciliyetini vurguladığı aktarıldı.

07.53 - ZELENSKİY: "BORODYANKA'DAKİ DURUM BUCHA'DAN ÇOK DAHA KORKUNÇ"

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, dün akşam Facebook'tan yayınladığı video ile halkına seslendi. 

Kiev'in banliyösü olan Borodyanka'daki yıkımın, Bucha'da şu ana kadar ortaya çıkanlardan çok daha kötü olduğunu söyleyen Zelenskiy, "Borodyanka'daki enkazlar kaldırılmaya başlandı, durum çok korkunç. Rus işgalinin kurbanı olan çok daha fazla kişi var" dedi.

07.29 - DSÖ: "UKRAYNA'DA SAĞLIK MERKEZLERİNE 100'ÜN ÜZERİNDE SALDIRI YAPILDI"

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Rusya'nın saldırılarının sürdüğü Ukrayna'da sağlık merkezlerine yapılan saldırı sayısının 100'ü geçtiğini duyurdu.

Örgütten yapılan yazılı açıklamada, savaşın başladığı 24 Şubat'tan bu yana sağlık merkezlerine 103 saldırı gerçekleştiği ve bunlardan 89'unun sağlık binalarını, 13'ünün ise ambulans ve tıbbi ulaşım araçlarını etkilediği bildirildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, sağlık hizmetlerine yapılan saldırılar karşısında son derece öfkeli olduklarını belirterek, "Sağlık hizmetlerine yönelik saldırılar, uluslararası insan hakları hukukunun ihlalidir" ifadelerini kullandı.