Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı savaşta 39. güne girilirken, Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı Rusya'nın füze saldırılarının yoğunluğunun azaldığını aktardı.

Öte yandan Ukrayna'nın Mariupol kentinde, insani koridor açıldığı kaydedildi.

15.47 - "MARIUPOL'DE SİVİLLERİN TAHLİYESİ DEVAM EDİYOR"

Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşçuk, Rus birliklerinin kuşatması altında olan Mariupol’den Zaporijya’ya sivillerin tahliyesinin sürdüğünü aktardı.

Berdyansk şehri yakınlarında 17 otobüs bulunduğunu, bunlardan 10'unun sivilleri tahliye etmek için hazır beklediğini belirten Vereşçuk, bu otobüslerin şehre bırakılmaması halinde sivillerin Berdyansk şehrinin girişindeki kontrol noktasına gelmesini istedi.

Mariupol yakınlarına ulaşacak 7 otobüse de Uluslararası Kızılhaç Örgütünün eşlik edeceğini aktaran Vereşçuk, Mariupol’den Zaporijya’ya sivillerin tahliyesinin sürdüğünü belirtti.

14.15 - TRUMP: "BEN BAŞKAN OLSAYDIM PUTİN, UKRAYNA’YI İŞGAL ETMEZDİ"

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) eski Başkanı Donald Trump, Michigan’daki "Make America Great Again" (MAGA) mitinginde yaptığı konuşmada, "Her daim sözleriyle gündem olan Trump, açıklamasına "Ben Beyaz Saray’da olsaydım Ukrayna işgali hiç gerçekleşmezdi, hem de hiç" ded.

Trump, Rusya'nın Ukrayna’ya saldırmasına şaşırdığını belirterek, Putin’in başta yalnızca "iyi bir anlaşma" yapmaya çalıştığını sandığını söyledi.

Donald Trump, Rus liderin Ukrayna sınırına 150 bin asker yığarak karlı bir anlaşmanın önünü açmaya çalıştığını sandığını belirtti.

13.52 - UKRAYNA: "RUSYA ORDUSU 18 BİN CİVARINDA ASKER KAYBETTİ"

Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rusya ordusunun 24 Şubat-3 Nisan dönemindeki kayıplarıyla ilgili açıklamada bulundu.

Açıklamada Rusya ordusundan 18 bin civarında asker öldürüldüğü, Ruslara ait 143 uçak, 134 helikopter, 644 tank, 1830 zırhlı araç, 325 top, 105 roketatar sistemi ve 54 hava savunma sisteminin imha edildiği ifadeleri yer aldı.

Ayrıca açıklamada Rusya askeri birlikleri, 1249 araç, 7 gemi ve hafif sürat teknesi, 76 yakıt aracı ve 89 insansız hava aracını da kaybettiği dile getirildi.

11.48 - LİTVANYALI ÜNLÜ YÖNETMEN MARİUPOL'DE ÖLDÜRÜLDÜ

Litvanyalı film yönetmeni Mantas Kvedaravicius'un, Rusya saldırısı altında olan Ukrayna’nın liman kenti Mariupol’de öldürüldüğü aktarıldı.

Rus film yönetmeni Vitaly Mansky, Litvanyalı yönetmenin ölümüne ilişkin yaptığı açıklamada, “Arkadaşımız Artdocfest katılımcımız, Litvanyalı belgesel yazarı Mantas Kvedaravicius, bugün Mariupol'da, elinde kamerayla, bu saçma savaşta öldürüldü” ifadelerini kullandı.

Kvedaravicius, diğer çalışmalarının yanı sıra, 2016 Berlin Uluslararası Film Festivali'nde ilk kez gösterilen çatışma bölgesi belgeseli "Mariupolis" ile tanınıyordu.

11.38 - AB'NİN 1500 TON GIDA YARDIMI UKRAYNA'YA GÖNDERİLDİ

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin desteğiyle toplanan 1500 ton gıda yardımının Polonya'dan Ukrayna'ya gönderildiği aktarıldı.

Polonya Başbakanlık Danışmanı Michal Dworczyk, şimdiye kadar Ukrayna'ya gönderilen en büyük yardımın, Ukrayna'nın Kharkiv ve Zaporizhia şehirlerine ulaştığını açıkladı.

Dworczyk, Ukrayna'ya gıda sevkiyatının yanında ambulans, jeneratör, trafo ve internet uydu sistemlerinin gönderildiği belirtildi.

10.44 - "RUSYA ORDUSU, ODESSA'DA PETROL VE AKARYAKIT TESİSLERİNİ VURDU"

Rus haber ajansı Interfax, Rusya ordusunun kentteki petrol ve akaryakıt tesislerini vurduğunu duyurdu.

Rusya Savunma Bakanlığı'nın şu açıklamayı yaptığı bildirildi: "Rusya Savunma Bakanlığı, Odessa'da petrol rafinerisi ve üç akaryakıt depolama tesisinin yüksek hassasiyetli füzelerle yok edildiğini açıkladı."

09.10 - ODESSA'DA PATLAMA SESLERİ

Ukrayna'nın Karadeniz'deki kritik liman kenti Odessa'da bu sabah patlama sesleri duyulduğu bildirildi.

Ukrayna İçişleri Bakanı danışmanı Anton Heraşçenko, Telegram hesabından yaptığı açıklamada, Odessa'ya havadan saldırı yapıldığını belirtereki "Füzelerin bir kısmı hava savunma sistemleri tarafından düşürüldü" dedi.

Heraşçenko, hedef alınan bölgede yangın çıktığını aktardı. 

07.55 - UKRAYNA: "RUSYA'NIN FÜZE SALDIRILARININ YOĞUNLUĞU AZALDI"

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Düşman, askeri ve sivil hedeflere sistematik füze ve hava saldırıları gerçekleştirmeye devam ediyor ancak saldırıların ve yüksek hassasiyetli silahların kullanılma yoğunluğu azaldı" bilgisi verildi.

Harkiv şehrinin yerleşim ve sanayi bölgelerinin çeşitli topçu sistemlerinden bombalandığı belirtilen açıklamada, "Bombardıman yoğunluğu da azaldı. İşgalci birlikler İzyum yönünde aktif operasyonları sürdürmek amacıyla yeniden toplanıyor. Düşman, insansız hava araçlarını da kullanarak keşif yapıyor" ifadeleri kullanıldı.

07.23 - MARIUPOL'DE İNSANİ KORİDOR AÇILDI

Rusya Savunma Bakanlığı'nın Telegram hesabından yapılan açıklamada, Mariupol'daki sivillerin ve yabancı vatandaşların tahliyesinde tam yardım sağlanmasına karar verildiği aktarıldı.

Açıklamada, 3 Nisan 2022'de Moskova saati ile 00.00'dan itibaren Mariupol'dan Berdyansk'a insani koridor açıldığı, hareket yolunda "sessizlik rejimine" sıkı bir şekilde uyulacağının garanti edildiği bildirildi. Yabancı vatandaşların Berdyansk'tan da ister Ukrayna'nın kontrolündeki bölgelere isterse de Rusya'nın kontrolündeki Kırım'a gidebilecekleri kaydedildi.