20.00 - RUSYA AYÇİÇEĞİ YAĞI İHRACATINA GEÇİCİ KOTA GETİRİYOR

Rusya Tarım Bakanlığı, iç piyasada istikrarı korumak için 15 Nisan’dan itibaren ayçiçeği yağı ihracatına geçici olarak kota getirileceğini bildirdi.

Rusya Tarım Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, ayçiçeği yağı ve ayçiçeği çekirdeğine yönelik küresel talebin arttığına işaret edildi. Bu nedenle, Rus ürünlerine yönelik de talebin artığı bilgisine yer verilen açıklamada, "İç piyasada istikrarı korumak için 15 Nisan'dan itibaren 31 Ağustos'a kadar ayçiçeği yağı ihracatına geçici olarak kota getirilmiştir. Kota miktarı 1,5 milyon ton olarak belirlenmiştir." ifadesine yer verildi. Açıklamada, 1 Nisan'dan itibaren de ayçiçeği çekirdeği ve kanola ihracatının geçici olarak yasaklandığı belirtildi.

16.00 - PUTİN: RUBLEYLE ÖDEME YAPILMAZSA GAZ SÖZLEŞMELERİ DURDURULACAK

Rus gazına rubleyle ödeme yapılmasına yönelik kararnameyi imzalayan Rusya Devlet Başkanı Putin, "Rubleyle ödeme yapılmazsa Rus gazı sözleşmeleri durdurulacak" dedi.

Putin, “Gıda krizini, her şeyden önce Avrupa ülkeleri dahil olmak üzere başka bir göç dalgası izleyecektir" ifadelerini kullandı.

15.50 -  ODESSA'DA YENİDEN SİREN SESLERİ

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik harekatı devam ederken, Ukrayna’nın liman kenti Odessa’da yerel saatle 12.30 sıralarında hava saldırısı uyarısının ardından sirenler çaldı. Siren seslerinin ardından Ukrayna ordusuna ait Hava Savunma Sistemleri, Rus ordusuna ait hava araçlarını hedef alarak füze atışları gerçekleştirdi.

Siren sesleri sonrası bölge halkının cep telefonuna acil durum mesajı gönderilirken halk sığınaklara indi. 

15.00 -  NATO: RUSYA'NIN ÇEKİLDİĞİNE DAİR İŞARET GÖRMÜYORUZ

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO 2021 Yıllık Raporunu açıklamak için düzenlediği basın toplantısında Ukrayna-Rusya savaşındaki son duruma değindi.

Stoltenberg, savaşın sonlandırılması için her türlü çabayı memnuniyetle karşıladıklarını ifade ederek, "Bu kapsamda Türkiye'ye Ukrayna ile Rusya arasındaki görüşmelere ev sahipliği için teşekkür ederim" dedi. 

Rusya'nın Kiev civarında ve Ukrayna'nın kuzeyinde saldırılarını azaltacağına yönelik açıklamaları duyduklarını belirten Stoltenberg, "Rusya niyeti konusunda defalarca yalan söyledi. Rusya'yı söylemleriyle değil, eylemleriyle değerlendiriyoruz" diye konuştu.

Stoltenberg, şöyle devam etti:

"İstihbaratımıza göre, Rus unsurları geri çekilmiyor, yeniden konumlanıyor. Rusya yeniden toplanıyor, yeniden ikmal yapıyor ve Donbas bölgesinde saldırısını tahkim ediyor. Aynı zamanda Rusya, Kiev ve diğer şehirler üzerinde baskısını devam ettiriyor. Bu nedenle daha fazla acıya sebep olacak daha fazla saldırı bekleyebiliriz."

10.20 -  ÇAVUŞOĞLU: BAKANLARIN BİR ARAYA GELMESİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rus ve Ukraynalı tarafların bir iki hafta içinde daha üst düzey bir görüşme yapabileceğini bildirdiklerini açıkladı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Ukrayna görüşme Türkiye'de olsun istiyordu. Putin de Cumhurbaşkanımızı aradı, 'Heyetimi İstanbul'a gönderiyorum' dedi. Dışişleri Bakanları bir araya gelecek, sonra liderler bir araya gelecek. Bakanların bir araya gelmesi için çalışıyoruz" dedi.

09.30 -  BEYAZ SARAY: SAVAŞIN KÖTÜYE GİTTİĞİ SÖYLENMİYOR

Beyaz Saray, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, kendisine Ukrayna’daki savaşın kötüye gittiğini söylemekten çekinen danışmanlar nedeniyle yanlış yönlendirildiğini söyledi.

BBC’de yer alan habere göre göre, Beyaz Saray Sözcüsü Kate Bedingfield, ABD’nin elinde Rusya lideri Vladimir Putin’in Ukrayna’daki savaşa ilişkin yanlış yönlendirildiğine dair bilgiler olduğunu söyledi. Bedingfield, bu durumun Putin ve Rus ordusu arasında gerilime neden olduğunu söyledi.

Pentagon sözcüsü John Kirby, bu değerlendirmelerin “rahatsız edici” olduğunu belirterek, eksik bilgi alan Putin’in savaşı barışçıl diyalogla çözme yönünde daha az istekli olmasına neden olabileceğini söyledi ve ekledi: “Ayrıca bir liderin kötü haberlere ne şekilde tepki vereceğini bilemezsiniz” dedi.

08.40 -  ZELENSKİ: KİMSEYE İNANMIYORUZ

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, Rus askerlerinin Ukrayna'nın kuzeyindeki askeri varlığını azaltmasıyla ilgili olarak, ''Bunun bir çekilme değil; savunmanın sonucu olduğunu biliyoruz'' dedi ve Rus askerlerinin Donbas'ta yeni saldırılar için toplanmaya başladığını ifade etti.

Ukrayna lideri, ''Barış müzakereleri devam ediyor ama bunlar sadece laf. Spesifik bir şey yok'' dedi. Zelenski, ''Kimseye inanmıyoruz. Gerçekler savaş alanında'' diye devam etti.

08.30 -  RUSYA MARİUPOL KENTİNDE ATEŞKES İLAN ETTİ

Rusya, haftalardır bombaladığı ve savaşın en korkunç görüntülerinden bazılarına sahne olan Mariupol kentinde perşembe sabahı sivillerin tahliye edilmesi için ateşkes ilan edildiğini açıkladı.