Ukrayna işgalinin başlangıcından bu yana direnişle karşı karşıya kalan ve herhangi büyük bir şehri ele geçiremeyen Rusya işgalde ikinci aşamaya geçtiğini ve odağının Ukrayna’nın doğusu olacağını açıkladı.

ABD Savunma Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili de Rusya’nın başkent Kiev yerine Ukrayna’nın doğusundaki Donbass bölgesini öncelik olarak gördüğünü değerlendirdiklerini söyledi.

00.47 - UKRAYNA: "RUS BİRLİKLERİ KİEV’DEN 70 KİLOMETRE KADAR GERİ PÜSKÜRTÜLDÜ"

Ukrayna Savunma Bakanlığı Sözcüsü Aleksander Motzuyanik, Ukraynalı askerlerin, Kiev’e girmeyi hedefleyen Rus birliklerini başkentten 70 kilometre kadar geri püskürttüğünü bildirdi.

Motzuyanik, yaptığı açıklamada, Kiev’in iyi korunduğunu ve savunmasını Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin seçkin birliklerinin üstlendiğini vurguladı.

Ukraynalı askerlerin, Rus birliklerini başkent Kiev’den 70 kilometre kadar geri püskürttüğünü belirten Motzuyanik, bazı bölgelerde ise işgalcilerin 35 kilometre kadar geri çekildiklerini kaydetti.

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, ayrıca bugün Sumi bölgesindeki Trostyanes kenti ile Zaporojiya bölgesindeki Poltovka köyünü Rus birliklerinden geri aldıklarını bildirdi.

Öte yandan başkent Kiev’in yakınında yer alan İrpin kentinde ise şiddetli çatışmaların sürdüğü açıklandı.

İrpin Belediye Başkanı Aleksander Markuşin, “Düşman birlikleri, İrpin’e üç yönden saldırmaya çalıştı ama askerlerimiz bu saldırıları püskürttü” dedi.

23.35 - PESKOV’DAN BİDEN’A YANIT: “BU KARAR BİDEN’IN DEĞİL”

ABD Başkanı Joe Biden'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin için, “Bu adam iktidarda kalmamalı” açıklamasının ardından Kremlin'den cevap geldi.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, bu kararın Ruslar tarafından verilebileceğini belirterek, "Bu karar Biden’ın değil. Rusya Devlet Başkanı’nı, Ruslar seçiyor. Bu tür kişisel hakaretler, ABD ile ikili ilişkilerimizi daraltıyor” ifadelerini kullandı.

Peskov, Biden’ın kullandığı ifadelere karşı Yugoslavya’yı hatırlatarak, “Sonuçta bu adam bir zamanlar televizyonlarda konuşurken Yugoslavya’nın bombalanmasını isteyen bir adam. Yani Yugoslavya’nın bombalanmasını ve oradaki insanların öldürülmesini istedi. Dolayısıyla onun ağzından bu sözleri duymak çok garip” dedi.

22.15 - BİDEN: "TANRI AŞKINA, BU ADAM İKTİDARDA KALMAMALI"

Polonya'yı ziyaret eden ABD Başkanı Joe Biden, başkent Varşova'da 2. Dünya Savaşı sırasında ağır hasar gören simge yapılarından Kraliyet Kalesi'nin önünde konuşma yaptı.

Avrupa'nın kendisini Rus saldırganlığına karşı uzun bir mücadeleye hazırlaması gerektiğini savunan Biden, Polonya doğumlu Papa 2. Jean Paul'ün sözlerine atıfta bulundu ve Polonya'nın eski Devlet Başkanı Lech Walesa'dan alıntı yaptı.

Putin'in Ukrayna'yı işgalinin "on yıllarca sürecek bir savaş" tehdidi oluşturduğunu savunan Biden, "Bu savaşta uyanık olmamız gerekiyor. Bu savaş günler ya da aylar içinde kazanılmayacak. Uzun vadede bu mücadelede yer almak için şimdi taahhütte bulunmalıyız" dedi.

Rusya Devlet Başkanı Putin için "Tanrı aşkına, bu adam iktidarda kalmamalı" diyen Biden, Rus halkına hitaben de Rusların "düşman" olmadığını söyledi.

Joe Biden konuşmasında "Barbarlık, asla özgür olma arzusuna galip gelmeyecek. Ukrayna asla Rusya için bir zafer olmayacak" diye konuştu.

19.30 - YANIK'TAN UKRAYNA'DAN GELEN ÇOCUKLARLA İLGİLİ AÇIKLAMA

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Ukrayna'da savaş nedeniyle tahliye edilen çocuklarla ilgili şu açıklamada bulundu:

"Ukrayna'daki savaşı tüm Türkiye kaygıyla izliyor. Her çatışmada olduğu gibi yine kadınlar ve çocuklar orantısız risk altında. Ukrayna'daki durumdan etkilenen, risk altındaki 143 çocuğu ve beraberindeki 42 bakım personelini geçici olarak ülkemizde misafir edeceğiz. Türkiye, büyük devlet vizyonu ve vicdanı merkeze alan bakış açısıyla bir yandan barış için diplomatik girişimlerini sürdürürken diğer yandan mazlumları ve mağdurları himaye etmeye devam ediyor. Bu olay da gösteriyor ki dünya, güvenin ve huzurun adresi olarak Türkiye´ye yönünü çevirmiş durumda."

18.55 - LVİV BELEDİYE BAŞKANI: "LVİV VURULDU; SIĞINAKLARDA KALIN"

Lviv Belediye Başkanı Andriy Sadovi "Lviv vuruldu. Ordudan resmi açıklama bekliyoruz. Sığınaklarda kalın" açıklamasında bulundu.

Kentin yakınında bulunan yakıt deposunun 2 güdümlü füzeyle vurulması sonucu meydana gelen patlamalarda en az 5 kişinin yaralandığı bildirildi.

Lviv Bölgesel Askeri İdaresi Başkanı Maksim Koziskiy, Telegram'dan yaptığı açıklamada, yerel saatle 16.30'da Lviv yakınlarındaki yakıt deposuna 2 güdümlü füze saldırısı düzenlenmesi sonucu 3 büyük patlamanın meydana geldiğini duyurdu.

Koziskiy, "Lviv yakınlarında Kryvçisy yönünden 3 güçlü patlama oldu. Şimdi siren sesleri çalıyor, bu nedenle herkes sakin olmalı ve sığınaklarda kalmalı" ifadelerini kullandı.

17.10 - BM: “UKRAYNA'DA 3 MİLYON 772 BİN 599 MÜLTECİ KOMŞU ÜLKELERE GEÇTİ”

Birleşmiş Milletler (BM) Rusya-Ukrayna savaşında, 3 milyon 772 bin 599 mültecinin komşu ülkelere geçtiğini bildirdi.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğince (BMMYK) yapılan açıklamada, Ukrayna'daki mülteci krizine ilişkin çeşitli kaynaklardan edinilen veriler paylaşıldı.

Açıklamada, 24 Şubat-25 Mart'ta yarıdan fazlası Polonya'ya olmak üzere Ukrayna'dan 3 milyon 772 bin 599 mültecinin komşu ülkelere geçtiği belirtildi.

Komşu ülkelerden en çok Polonya'ya (2 milyon 236 bin 314), Romanya'ya (579 bin 800), Moldova'ya (379 bin 204), Macaristan'a (342 bin 738) ve Slovakya'ya (267 bin 702) mültecinin geçtiği aktarılan açıklamada, Donetsk ve Luhansk bölgelerinden 21-23 Şubat'ta 50 bin kişinin Rusya'ya geçiş yaptığı kaydedildi.

16.25 - NATO GENEL SEKRETER YARDIMCISI: "PUTİN SAVAŞI KAZANAMAYACAK"

NATO Genel Sekreter Yardımcısı Mircea Geoana, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'da savaşı kazanamayacağını belirtti.

Geoana, Associated Press'e, birinci ayını dolduran Rusya-Ukrayna savaşına dair değerlendirmelerde bulundu.

Rusya'nın saldırılarının "barbarca savaş" olduğunu belirten Geoana, Putin'in bu savaşı kazanamayacağını savundu.

15.00 - RUSLAR SLAVUTİÇ BELEDİYE BAŞKANINI KAÇIRDI

Ukrayna'ya saldıran Rus ordusu, ele geçirdikleri Slavutiç kentinin belediye başkanını kaçırdı, kendilerini protesto eden sivillere ateş açtı.

Kiev Bölgesel Askeri İdaresi Başkanı Aleksander Pavlyuk, Rus güçlerin şehir hastanesini de ele geçirdiğini duyurdu.

Kent sakinlerinin işgali protesto için sokağa çıktığını anlatan Pavlyuk, hastane önünde toplananların büyük Ukrayna bayrağı açtığını ve Rusya aleyhine slogan attığını kaydetti.

14.00 -  ZELENSKİY RUSYA'YA ENERJİNİN BİR SİLAH OLMADIĞI GÖSTERİLMEDİ

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Katar'ın petrol ve doğal gaz üretimini artırması, enerjinin bir silah olmadığının Rusya'ya gösterilmesi gerektiğini söyledi.

Zelenskiy, "Yeni Dönem İçin Dönüşüm" temasıyla gerçekleştirilen Doha Forum 2022'de canlı bağlantı üzerinden bir konuşma yaptı.

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani'nin de hazır bulunduğu konferans katılımcılarına seslenen Zelenskiy, "21'inci yüzyılda adaleti yerine getirmeye çalışıyoruz ancak 31 gündür adaleti henüz sağlayabilmiş değiliz. Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı karşısında savunmamız devam ediyor. Halkımız ile birlikte barışı sağlamaya çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

13.00 - RUSYA SAVUNMA BAKANLIĞI; SEYİR FÜZLERİ İLE ASKERİ NOKTALARI VURDUK

Konaşenkov yaptığı açıklamada, dün denizden fırlatılan yüksek hassasiyetli seyir füzesi Kalibr ile Jitomir bölgesindeki Velikiye Korovnitsı yerleşim birimindeki Ukrayna ordusuna ait cephaneyi imha ettiklerini ifade etti.

Sözcü Konaşenkov, “Yüksek hassasiyetli seyir füzesi Oniks ile Mıkolayiv yakınlarında Ukrayna’nın güneyinde Ukrayna askeri birliklerine akaryakıt sağlayan bir yakıt üssünü yok ettik.” ifadelerini kullandı.

Rus hava savunma sistemlerinin Ukrayna savaş uçağı ve insansız hava araçlarını vurduğu bilgisini de paylaşan Konaşenkov, “Vişnevoe yerleşim birimi üzerinde 2 Su-25 ve 1 Su-24 model uçak ile 6 insansız hava aracı vuruldu. Bunun dışında bir Toçka-U füze sistemi Vasilyevka yerleşim biriminde imha edildi.” diye konuştu.

Konaşenkov, bugüne kadar Ukrayna ordusuna ait 267 insansız hava aracı, 207 hava savunma sistemi, 1618 tank ve zırhlı araç, 166 çok namlulu roketatar, 662 obüs ve havan topu, 1453 özel askeri aracın yok edildiğini ifade etti.

12.00 - RUSYA UKRAYNA'NIN ELİNDEKİ İNSANSIZ HAVA ARAÇLARINDAN 35'İ İMHA EDİLDİ

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'ya ait Bayraktar TB2 silahlı insansız hava araçlarından 35'inin imha edildiğini öne süren bir açıklama  yayınladı.

Savunma Bakanlığ'nın açıklamasına göre, Ukrayna işgalinin başladığı 24 Şubat tarihinde Ukrayna'nın elinde hazır bulunan Bayraktar TB2 sayısı 36.

Rusya Savunma Bakanlığı açıklamasında 36 SİHA'dan 35'inin imha edildiği öne sürülüyor.

10.30 - UKRAYNA, "SON 24 SATTE 170 RUS ASKERİ VE 42 ARAÇ İMHA EDİLDİ"

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, son 24 saatte 170 Rus askeri ile Rus ordusuna ait 42 askeri aracın imha edildiği öne sürüldü.

Ukrayna'nın açıklamasında, son 24 saatte Rus ordusunun 9 saldırısının başarılı şekilde püskürtüldüğü ve bu kapsamda Rus ordusunun ağır kayıplar verdiği iddia edildi.

24 saatte 170 Rus askerinin etkisiz hale getirildiği aktarılan açıklamada, bu çatışmalarda aralarında 3 uçak, 3 insansız hava aracı ile 8 tankın da bulunduğu Rus ordusuna ait 42 askeri aracın imha edildiği ifade edildi.

Ukrayna'nın açıkladığı veriler bağımsız kaynaklarca doğrulanmış değil.

09.00 - RUSYA OPERASYONLARIN 1. ETABI TAMAMLANDI

Rusya Genelkurmay Başkanı Yardımcısı Orgeneral Sergey Rudskoy, Ukrayna'daki işgal hamlesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Birinci ayı geride kalan işgal sürecini "operasyonun ilk etabı" olarak nitelenditen Rus yetkililer, ikinci aşamaya geçildiğini kaydetti.

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, saldırıların plana göre sürdüğünü ve sivillere zarar vermeden Ukrayna ordusunun hedef alındığını ileri sürdü.

Genelkurmay Başkanı Yardımcısı Rudskoy ise, ülkede hava üstünlüğünü sağladıklarını savunarak; Kiev, Harkiv, Çernigiv, Sumi ve Mykolayiv şehirlerinin kuşatma altında olduğunu, Herson bölgesinin tamamının, Zaporijya’nın da büyük bir kısmının kontrolleri altında olduğunu kaydetti.

Rudskoy, Ukrayna hava kuvvetleri ve hava savunma sistemlerinin neredeyse yok edildiğini, Ukrayna donanmasının da ortadan kalktığını iddia etti.

Rudskoy, "bir ayda 14 binden fazla Ukrayna askeri öldü, 16 bine yakın asker yaralandı.” iddiasını ileri sürdü.