Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısında 30. güne girilirken, dünyanın gözü dün Brüksel'de düzenlenen AB, NATO ve G7 zirvelerindeydi.

NATO, G7 ve Avrupa Birliği (AB) zirvelerinin ardından Rusya'ya yönelik çok sayıda uyarı gelirken, ABD nükleer silah kullanılması durumunda karşılık verileceğini duyurdu.

Öte yandan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya ile süren savaş sırasında 2 binden fazla Ukraynalı çocuğun kaçırıldığını iddia etti.

23.30 - BM: GÖREVLİLER, GAZETECİLER VE AKTİVİSTLER KAYIP

Birleşmiş Milletler (BM), Ukrayna'da çok sayıda devlet görevlisi, gazeteci ya da aktivistin Rus askerleri tarafından gözaltına alındığını ya da kaçırıldığını tahmin ediyor. BM'nin Ukrayna'daki İnsan Hakları Bürosu Temsilcisi Matilda Bogner, bazı vakaların "rehin alma" eylemlerini hatırlattığını belirterek işgalin başlamasından bu yana 22 olayın belgelendiğini söyledi. Ukrayna makamları tarafından kayıt altına alınan vakalarda keyfi gözaltılar ya da kayıpların bulunduğunu ifade eden Bogner, bu kişilerden 13'ünün daha sonra serbest bırakıldığı bilgisini de verdi.

22.40 - MARİUPOL YAKINLARINA MÜLTECİ KAMPI KURULDU

Rus askerlerinin ve ayrılıkçıların kuşattığı Ukrayna’nın Mariupol şehrinden tahliye edilen siviller, şehrin yakınlarındaki Bezymyenny bölgesine kurulan mülteci kampına yerleşti.

21.20 - RUSYA, UKRAYNA'DAKİ KAYIP SAYISINI DUYURDU

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'daki savaşta Rus askerlerinden 1351'inin öldüğünü, 3 bin 825'inin de yaralandığını açıkladı.

Açıklamaya göre, bir ayda Ukrayna ordusundan 14 binden fazla asker öldü, yaklaşık 16 bin asker yaralandı.

20.00 - UKRAYNA: RUSYA, 14 KENTİN BELEDİYE BAŞKANINI REHİN ALDI

Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Veresçuk, ülkedeki 14 kentin belediye başkanının Rus birlikleri tarafından rehin tutulduğunu söyledi.

Veresçuk, yaptığı açıklamada Rusya tarafından rehin alınan Ukraynalı 14 kentin belediye başkanının serbest bırakılmasını uluslararası düzeyde çözmeye çalıştıklarını belirtti.

Rus tarafının mahkum takasını sadece parite bazında gerçekleştirmek istediğini kaydeden Veresçuk, "Rusya, burada eşitlik istiyor. Diyor ki denizciler için denizciler, sınır muhafızları için sınır muhafızları. Mantıklı olarak şunu soruyorum, peki Rus birlikleri tarafından rehin tutulan 14 belediye başkanını kiminle değiştireceğiz? Biz bu sorunu şu anda uluslararası düzeyde çözmeye çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

18.10 - MACARİSTAN BAŞBAKANI, ZELENSKİ'NİN TALEPLERİNİ REDDETTİ

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskin'nin, Macaristan'dan ülkesine silah geçişine izin verilmesi ve Rusya'ya yönelik doğal gaz ve petrol yaptırımlarını destekleme talebini reddetti.

17.50 - ABD BAŞKANI BİDEN POLONYA'DA

ABD Başkanı Joe Biden'ı taşıyan Air Force One uçağı Polonya'da Rzeszow kenti yakınlarındaki Jasionka hava üssüne indi.

17.20 - MARİUPOL BOMBALANAN TİYATRODA YAKLAŞIK 300 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Mariupol Belediye Başkanı Yardımcısı Danışmanı Petr Andryuschenko, Mariupol’da geçen hafta bombalanan tiyatro binasında yaklaşık 300 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

BBC’ye konuşan Andryuschenko, Rusya’nın saldırısından önce tiyatro binasında 600 kişi bulunduğunu, 300’ünün tiyatronun altındaki bir sığınakta beklediğini söyledi.

16.27 - RUSYA'DAN AÇIKLAMA: "OPERASYONUN BİRİNCİ ETABI TAMAMLANDI"

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'daki operasyonun birinci ayıyla ilgili bilanço açıklaması yaptı ve "Ukrayna'nın Kiev, Harkiv, Çernigiv, Sumi ve Mıkolayiv şehirleri kuşatma altında, Herson bölgesinin tamamı, Zaporijya’nın da büyük bir kısmı kontrolümüzde" ifadelerini kullandı.

Açıklamanın devamında "Ukrayna’daki operasyonun genel olarak birinci etabı tamamlandı. Bir ayda Ukrayna ordusundan 14 binden fazla asker öldü, yaklaşık 16 bin asker yaralandı" denildi.

Ayrıca Rus askerlerinden 1351'inin öldüğü, 3 bin 825'inin de yaralandığını açıkladı.

13.52 - BİDEN, UKRAYNA SINIRINA GİDİYOR

ABD Devlet Başkanı Joe Biden'ın, NATO zirvesine katılmak için gerçekleştirdiği Avrupa seyahatinin son noktası olarak, bugün Polonya'da Ukrayna sınırına birkaç kilometre uzaklıktaki Rzeszow bölgesini ziyaret edeceği aktarıldı.

Biden'ın ziyaretinde NATO'nun doğu kanadına konuşlandırılan ABD 82'nci Hava İndirme Tümeni üyeleri ile görüşmesi bekleniyor.

12.33 - LAVROV: "BATI RUSYA'YA KARŞI TOPYEKÜN BİR SAVAŞ İLAN ETTİ"

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Batılı ülkelerin Rusya’yı yok etmek istediğini belirterek, "(Batılılar) Rusya’ya karşı topyekün, hibrit savaş ilan etti" dedi. 

Moskova’da düzenlenen Gorçakov Diplomat Vakfı toplantısında açıklamalarda bulunan Lavrov, Avrupa’daki siyasetçilerin, "Hitler Almanyası'nda" kullanılan "topyekün savaş" terimini Rusya’ya karşı kullandıklarını ifade ederek, “Hedefleri gizli değil, Rus ekonomisini ve bir bütün olarak Rusya'yı yok etmek ve boğmak istediklerini alenen ilan ettiler” ifadelerini kullandı.

12.19 - "UKRAYNA KİEV YAKINLARINDAKİ BAZI ŞEHİRLERİ YENİDEN ELE GEÇİRDİ"

İngiltere Savunma Bakanlığı, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada Ukrayna'nın Kiev etrafında, başkentin 35 kilometre doğusundaki bazı şehirleri ve önemli savunma konumlarını yeniden ele geçirdiğini söyledi.

Yapılan paylaşımda, Rusya birliklerine giden tedarik zincirinin zorlandığını, bu durumun Ukrayna'nın lehine olduğunu belirtildi.

08.47- AVUSTRALYA, LUKAŞENKO'YU YAPTIRIM LİSTESİNE ALDI

Avustralya hükümeti, Ukrayna ile savaşan Rusya’ya destek verdiğini belirttiği Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko ve aile üyelerini yaptırım listesine aldığını duyurdu.

Dışişleri Bakanlığının resmi internet sayfasından yazılı açıklama yapan Avustralya Dışişleri Bakanı Marise Payne, Rus tarafına uyguladıkları yaptırımları Lukaşenko ve aile üyelerini de listeye ekleyerek genişlettiklerini aktardı.

Avustralya hükümetinin ayrıca Rusya lehine propaganda yapan 22 kişiyi daha listeye aldığını belirten Payne, "Rusya'nın demokratik yapıya sahip komşunu yasa dışı, sebepsiz işgalini destekleyenlerin yüksek bedel ödemesini sağlamaya odaklanmış çabalarımızı sürdürüyoruz" ifadelerini kullandı.

07.45 - ZELENSKİY: "SAVAŞTA 2 BİNDEN FAZLA ÇOCUK KAÇIRILDI"

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya ile süren savaş sırasında 2 binden fazla Ukraynalı çocuğun kaçırıldığını iddia etti.

Avrupa Konseyi Toplantısına video konferansla katılan Zelenskiy, bir aydır kendi topraklarında bombardıman altında olduklarını söyledi.

Zelenskiy, savaş sırasında 2 binden fazla Ukraynalı çocuğun kaçırıldığını iddia ederek, "Çocuklarımızın nerede olduğunu bilmiyoruz" dedi.

İnsani yardım konvoylarının da ateş altında olduğunu söyleyen Zelenskiy, "Tahliye koridorlarındaki çocuklara, kadınlara ve kilise çalışanlarına ateş ediyorlar" diye konuştu.

06.25 - RUSYA VE UKRAYNA ESİR ASKER DEĞİŞİMİ YAPTI

Rusya ve Ukrayna, savaşın başlamasından bu yana ilk esir asker değişimini gerçekleştirdikleri duyurdu. Yetkililer, 10 Ukrayna askerinin 10 Rus askeriyle değiştirildiğini söyledi.

Ayrı bir takasta, Odesa açıklarında batan bir gemiden kurtarılan 11 Rus sivil denizci, savaşın başlangıcında Karadeniz'deki Yılan Adası'nı ele geçirmeye çalışırken Ruslar tarafından ele geçirilen bir gemide ele geçirilen 19 Ukraynalı denizciyle takas edildi. 

Geminin kendisi Türkiye'deki bir liman üzerinden Ukrayna'ya iade edildi.