Rusya ve Ukrayna savaşında 28'inci güne girilirken, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy "Müzakereler çok zor ve bazen tartışmalı şekilde devam ediyor ancak adım adım ilerliyoruz" açıklamasında bulundu.

Öte yandan Rus ordusunun Mariupol kentine sürekli saldırı düzenlediğine dikkat çeken Zelenskiy, şehirde yaklaşık 100 bin kişinin bulunduğunu aktardı.

22.10 - ABD: RUSYA, UKRAYNA'DA SAVAŞ SUÇU İŞLİYOR

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, mevcut belgeler ışığında ABD yönetiminin, Rus güçlerinin Ukrayna'da "savaş suçları" işlediği sonucuna ulaştığını açıkladı.

19.40 - ZELENSKİY: FRANSIZ ŞİRKETLER SAVAŞIN SPONSORU OLMAYI BIRAKSIN

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, video konferans yoluyla Fransa Parlamentosuna hitabında, "Ukrayna'da neler yaşandığını ve kimin suçlu olduğunu bildiğinize eminim" dedi.

Fransız şirketlerin, Rusya'yı terk etmesi gerektiğini ifade eden Zelenskiy, Renault, Auchan ve Leroy Merlin'in "Rusya'nın savaşının sponsoru" olmayı, kadın ve çocukların "öldürülmesi" için Rusya'yı finanse etmeyi bırakması gerektiğini söyledi.

17.50 - BELARUS, BREST ŞEHRİNDEKİ KONSOLOSLUĞU KAPATACAK

Belarus Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Anatoliy Glaz, Ukrayna’nın Minsk Büyükelçiliğinde çalışan diplomat sayısının azaltılması ve Brest şehrindeki konsolosluğun kapatılması kararı aldıklarını bildirdi.

Ukrayna makamlarının doğrudan ve dolaylı olarak Belarus’un iç işlerine müdahale etmeye başladığını ifade eden Glaz, Kiev yönetiminin iki devlet arasındaki temasları duraklattığını ve geçen yıl en yüksek düzeyde Belarus’u "düşman ülke" olarak adlandırdığını anımsattı.

15.10 - "9 İNSANİ KORİDOR ÜZERİNDE ANLAŞMAYA VARILDI"

Ukrayna Başbakan Yardımcısı Irina Vereşçuk, Ukrayna'nın kasaba ve şehirlerinde mahsur kalan sivilleri tahliye etmek için dokuz 'insani koridor' üzerinde anlaşmaya varıldığını belirtti.

Vereşçuk, Facebook hesabından yaptığı paylaşımda Mariupol'dan güvenli bir geçiş için Rusya ile anlaşmaya varıldığını aktardı.

14.45 - AB'DEN SAVAŞTAN ETKİLENEN ŞİRKETLERE KAMU DESTEĞİ

Avrupa Birliği (AB), Rusya-Ukrayna savaşından ve yüksek enerji maliyetlerinden etkilenen şirketlere 400 bin Euro kamu desteği sağlanmasına izin verdi.

AB Komisyonu, Birlik ekonomisini Rusya-Ukrayna savaşının olumsuz etkilerinden korumak için AB kamu destek kurallarının gevşetilmesini içeren geçici çerçevenin kabul edildiğini açıkladı.

Buna göre, AB üyesi ülkeler, Rusya'ya uygulanan ekonomik yaptırımlar, karşılıklı alınan diğer kısıtlayıcı tedbirler ve enerji gibi girdi maliyetlerinde artışın neden olduğu zararların giderilmesinde kamu desteklemelerini kullanabilecek.

Üye ülkeler, tarım, balıkçılık ve su ürünleri sektörlerinde faaliyet gösteren ve krizden etkilenen şirketler için 35 bin avroya kadar hibe verebilecek. Krizden etkilenen diğer sektörlerdeki şirketlere de 400 bin avroya kadar hibe sağlayabilecek.

Bankaların mevcut krizden etkilenen tüm şirketlere kredi sağlamaya devam etmesi sağlanacak. Bu firmalara yönelik kredilere kamu garantisi verilebilecek. Söz konusu kredilere sübvansiyonlu faiz oranı uygulanabilecek. 

13.37 - RUSYA: "RİVNE ŞEHRİ YAKINLARINDA CEPHANE VURDUK"

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, uzun menzilli yüksek hassasiyetli silahla Ukrayna’nın Rivne şehri yakınlarında Batı ülkelerinden gönderilen silahların da bulunduğu bir cephaneyi vurduklarını duyurdu.

Konaşenkov, “22 Mart akşamı denizden uzun menzilli yüksek hassasiyetli silahla Rivne şehrinin 14 kilometre kuzeybatısındaki Orjiv yerleşim biriminde bulunan, içinde Batı ülkelerinden gelen silah ve askeri teknik araçların da bulunduğu Ukrayna ordusuna ait cephane vurularak yok edildi” dedi.

12.55 - ZELENSKİY'DEN NATO AÇIKLAMASI: "VAZGEÇMEYE HAZIRIZ"

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rus ordusunun geri çekildiği, ateşkes sağlandığı ve ülkesinin güvenliğinin garanti edildiği takdirde, Ukrayna'nın NATO üyeliği talebinden vazgeçmeye hazır olduğunu aktardı.

11.27 – “RUS ORDUSU 15 BİN 600 ASKER, 101 UÇAK, 124 HELİKOPTER VE 517 TANKINI KAYBETTİ”

Ukrayna'ya saldıran Rus ordusunun 15 bin 600 askerini, 101 uçağını, 124 helikopterini ve 517 tankını kaybettiği bildirildi.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus ordusunun 24 Şubat-23 Mart dönemindeki kayıplarıyla ilgili bilgileri açıkladı.

Buna göre, Ukrayna'ya saldıran Rus ordusundan 15 bin 600 asker öldürüldü, Ruslara ait 101 uçak, 124 helikopter, 517 tank, 1578 zırhlı araç, 267 top, 80 roketatar sistemi ve 47 hava savunma sistemi imha edildi.

Rus güçleri 1008 araç, 4 hafif sürat teknesi, 70 yakıt aracı ve 42 insansız hava aracını da kaybetti.​​​​

07.48 – “7 BİNDEN FAZLA MARİUPOL SAKİNİ GÜN İÇİNDE TAHLİYE EDİLDİ”

Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşçuk, dün 7 binden fazla Mariupol sakininin tahliye edildiğini açıkladı.

Vereşçuk, sosyal medya üzerinden yayınladığı görüntüde, Mariupol sakinlerinin tahliyesi için insani yardım koridorlarını çalıştırdıklarını belirterek, "Berdyansk kentinden 1100 Mariupol sakini tahliye edildi. Ayrıca 5 bin 926 kişi şahsi araçlarla Mariupol şehrinden insani yardım koridorlarından Zaporijya kentine ulaştı" dedi.

Vereşçuk, Mariupol'ün bazı köylerinde tahliyelerin Rus askeri güçlerince engellendiğini söyledi.

07.20 - "HERSON KENTİ İNSANİ FELAKETLE KARŞI KARŞIYA"

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Oleg Nikolenko, Rus ordusunun abluka altına aldığı Herson şehrinin insani felaketle karşı karşıya olduğunu bildirdi.

Nikolenko, Rus askeri güçlerinin Herson'u kuşattığına dikkat çekerek, şu ifadeleri kullandı:

"300 bin Herson sakini, Rus ordusunun ablukası nedeniyle insani felaketle karşı karşıya. Herson'daki gıda ve ilaç stokları neredeyse tükenmek üzere. Ancak Rusya, sivillerin tahliyesi için insani yardım koridorlarını açmayı reddediyor."

06.33 - "RUSYA'YLA MÜZAKERELER ZOR VE TARTIŞMALI SÜRÜYOR"

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya ile müzakerelerin "zor" ve "tartışmalı" şekilde devam ettiğini aktardı.

Zelenskiy, Telegram kanalından paylaştığı görüntüde, Ukrayna ve Rusya arasındaki müzakere sürecine değinerek, "Rusya'yı barışa ve bu acımasız savaşı sonlandırmaya zorlamak için çeşitli düzeylerde çalışmalara devam ediyoruz" dedi.

Müzakerelerin her gün yapıldığını belirten Zelenskiy, "Müzakereler çok zor ve bazen tartışmalı şekilde devam ediyor ancak adım adım ilerliyoruz" diye konuştu.

Hafta içinde NATO, G7 ve Avrupa Birliği (AB) zirvelerinin yapılacağına dikkat çeken Zelenskiy, Rusya'ya yönelik yeni yaptırım paketlerinin uygulanabileceğini belirtti.

Rus ordusunun Mariupol kentine sürekli saldırı düzenlediğine dikkat çeken Zelenskiy, söz konusu şehirde yaklaşık 100 bin kişinin bulunduğu bilgisini paylaştı.

Kentteki sivilleri insani yardım koridorlarından tahliye etmeye çalıştıklarını dile getiren Zelenski, ancak bunun Rus güçlerince engellendiğini söyledi.