Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal operasyonunda 27. güne girilirken, çatışmalar ülkenin birçok kentinde sürüyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Rusya ile muhtemel uzlaşma konularının Ukrayna’da referanduma sunulması gerektiğini belirtti.

22.40 - UKRAYNA ORDUSU, RUS ASKERLERİNE MÜHİMMAT TAŞIYAN ARACI VURDU

Ukrayna Savunma Bakanlığı yapılan açıklamada, Rus ordusunun mühimmatlarına ağır zarar verildiği belirtildi. 

22.30 - MACRON: SAVAŞ NEDENİYLE KÜRESEL GIDA KRİZİYLE KARŞI KARŞIYA KALACAĞIZ

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle küresel gıda kriziyle karşı karşıya kalacaklarını, buna karşılık Fransızlara gıda yardımı yapacaklarını belirtti.

21.35 - POLONYA: RUSYA'YI G20'DEN ÇIKARIN

Polonya, Rusya’ya uygulanan yaptırımların genişletilmesini ve G20’den de ihraç edilmesini talep etti.

19.00 - İNGİLTERE, UKRAYNA'YA 4 BİNDEN FAZLA TANKSAVAR FÜZE SİSTEMİ VERDİ

İngiltere Savunma Bakanlığı, Ukrayna kuvvetlerine "Rusya'nın saldırganlığına karşı dirençlerini güçlendirmek için" 4000'den fazla tanksavar füze sistemi verdiğini açıkladı.

Bakanlık, Twitter üzerinden Ukrayna'ya NLAW kısa menzilli tanksavar füzelerinden gönderildiğini yazdı.

16.40 - "UKRAYNA İLE MÜZAKERELERİN DAHA HIZLI OLMASINI İSTİYORUZ"

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'nin, Rusya ile muhtemel uzlaşma konularının Ukrayna’da referanduma sunulması gerektiği yönündeki açıklamasını yorumlayan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, "Ukrayna, egemen bir devlet ve burada devlet içinde süreçler olabilir ve olmalıdır" dedi.

Peskov, Rusya ve Ukrayna arasındaki müzakerelere ilişkin, "İki heyetin müzakere masasında bulundurduğu maddeler de var. Bunların ayrıntılarına giremem. Bunların kamuoyuyla paylaşılmasının, istediğimizden daha yavaş ve daha az kapsayıcı süren müzakere sürecine zarar vereceğinden eminiz" değerlendirmesinde bulundu.

Müzakerelerin daha hızlı ve kapsamlı olmasını istediklerini dile getiren Peskov, Rus ordusunun Ukrayna'da ele geçirdiği bölgelerde yerel yönetimlerin belirlenmesi için özel birimlerin oluşturulmadığını savundu.

14.26 - "BUGÜNE KADAR 117 ÇOCUK ÖLDÜ, 155 ÇOCUK YARALANDI"

Ukrayna Başsavcılığı, savaşın başladığı 24 Şubat'tan 22 Mart'a kadar ilk belirlemelere göre, 117 çocuğun yaşamını yitirdiğini, 155 çocuğun da yaralandığını duyurdu.

Yapılan açıklamada, Rus ordusu tarafından bugüne kadar düzenlenen bombardımanlarda 548 eğitim kurumunun hasar gördüğünü, bunlardan 72'sinin tamamen yıkılarak kullanılamaz hale geldiği belirtildi.

Bombardımanlardan en çok Kiev, Harkiv ve Çernigiv'de yaşayan çocukların etkilendiği aktarıldı.

14.20 - ABRAMOVİÇ, İKİ YATINI DA TÜRKİYE'DE DEMİRLEDİ

Rus milyarder Roman Abramoviç'in mega yatı 'Eclipse', Muğla'nın Marmaris ilçesine geldi. Bir diğer yatı 'My Solaris' ise dün Bodrum'a demirledi.

İngiliz hükümetinin el koyduğu, Chelsea Futbol Kulübü'nün sahibi, Rus iş insanı Roman Abramoviç'in 163,5 metre uzunluğunda, 23 metre genişliğindeki 1,2 milyar dolarlık yatı ‘Eclipse’, bu sabah Yunanistan'ın Rodos Adası'ndan Marmaris'e geldi. Mega yat Marmaris Limanı büyük iskelesine demirledi. Abramoviç'in korumaları, üç yüzme havuzu, özel sinema salonları, dalış ve su sporları ekipmanları ve iki mini denizaltısı bulunan mega yat Eclipse ve çevresinde geniş güvenlik önlemi aldı.

12.18 - BİDEN: "RUSYA, UKRAYNA'DA KÖŞEYE SIKIŞTI"

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'nın Ukrayna'da hipersonik füze kullandığını, bunun nedeninin ise Rusya'nın köşeye sıkışması olduğunu söyledi.

Rusya'nın Ukrayna'da kimyasal ve biyolojik silah bulunduğu iddialarını reddeden ve Rusya'nın iddialarının Ukrayna'da bu silahları kullanmak için bahane olabileceğini savunan Biden, şöyle konuştu:

"Fark ettiyseniz Rusya Ukrayna'da hipersonik füze kullandı. Bu yapabilecekleri tek şeydi. Bu bir dolaylı silah. Bunun tek farkı ise durdurulmasının neredeyse imkansız olması. Rus ordusunun bunu kullanmasının bir nedeni vardı. Şu anda köşeye sıkıştılar. Putin bu derece güç ve birliği öngöremedi."

10.52 - AKAR'DAN TÜRKİYELİ VATANDAŞLARIN TAHLİYESİNE DAİR AÇIKLAMA

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ukrayna'nın Mariupol kentindeki Türkiyeli vatandaşlarının tahliyesinin önümüzdeki saatlerde gerçekleşebileceğini duyurdu.

Akar, "Mariupol'deki durumu yakından takip ediyoruz. Hem Rusya hem Ukrayna tarafları ile bakanlık düzeyinde temaslarımızı sürdürüyoruz. Önümüzdeki günlerde, saatlerde bunun gerçekleşmesini bekliyoruz. Bizim Kiev bölgesinde iki uçağımız var. Onların da tahliyesi için  temaslarımız sürüyor" dedi.

09.33 - BAKAN SOYLU: "TÜRKİYE'YE 58 BİN UKRAYNALI GELDİ"

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ukrayna'daki savaş başladığından bu yana Türkiye'ye 58 bin Ukraynalı'nın geldiğini söyledi.

Bu sayının 30 bine yakınının kara yoluyla, 900 civarının ise üçüncü ülkeler üzerinden hava yoluyla ülkeye giriş yaptığını belirten Soylu, gerekli tedbirleri aldıklarını söyledi.

08.02 - UKRAYNA'DA SON 24 SAATTE 8 BİNDEN FAZLA SİVİL TAHLİYE EDİLDİ

Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşuk, son 24 saatte insani yardım koridorları üzerinden 8 bin 57 sivili güvenli bölgelere tahliye ettiklerini açıkladı.

Vereşuk, video mesaj yoluyla yaptığı açıklamada, 21 Mart’ta sivillerin tahliyesi için onaylanan 8 insani yardım koridorundan 7’sinin çalıştığını söyledi.

Son 24 saatte çeşitli zorluklara rağmen 8 bin 57 kişiyi güvenli bölgelere tahliye edebildiklerini aktaran Vereşuk, “Mariupol’dan 3 bin 7 sivil Zaporojiya kentine çıkarıldı. Kiev bölgesindeki köylerden de 4 bin 370 kişi tahliye edildi” dedi.

Vereşuk, özellikle Mariupol güzergahı üzerindeki kontrol noktalarında işgalci birliklerin yarattığı zorlukların tahliye otobüslerinin toplanma yerlerine hızlı bir şekilde ulaşmasına izin verdiğini de sözlerine ekledi.

07.50 - "DONESTK, LUHANSK VE KIRIM'IN STATÜSÜNÜ GÖRÜŞMEYE HAZIRIM"

Ukrayna Devlet Başkan Volodomir Zelenskiy, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i bir kez daha yüze yüze müzakerelere çağırdı.

Yerel medyaya konuşan Zelenskiy, Putin'le savaşı bitirmek için 'herhangi bir formatta masaya oturmaya hazır olduğunu' söyledi. 

Zelenskiy, bu görüşmede Donestk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti'nin yanı sıra Kırım'ın da statüsünün tartışılabileceğini belirterek, şunları kaydetti:

“Müzakere ekiplerine söylediğim gibi siz tüm bu değişiklikler hakkında bahsederken ve onlar tarihi nitelikte olabilir, biz hiçbir yere gidemeyiz, referanduma geleceğiz. Uzlaşma formatına halk karar verecek ama onların ne olacağı ise bizim Rusya ile müzakerelerimizin meselesi olacak. Bu nedenle her halükarda bu yolu halkımızla birlikte yürümeye ve her şeyi yapmaya hazırım.”

07.05 - ABD BÜYÜKELÇİSİ RUSYA DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NA ÇAĞRILDI

Rusya Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin Moskova Büyükelçisi John Sullivan'ı, ABD Başkanı Joe Biden'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin için sarf ettiği "savaş suçlusu" sözlerini protesto etmek için bakanlığa çağırdı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, bu ifadelerin ABD-Rusya ilişkilerini kırıma noktasına getirdiği, Rusya'ya yönelik düşmanca tavırların "kararlı ve sert bir tepkiyle karşılık göreceği" kaydedildi.

06.48 - ABD, UKRAYNA'YA YÜKSEK İRTİFA HAVA SAVUNMA SİSTEMİ GÖNDEREBİLİR

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, ABD yönetiminin bazı Avrupa ülkeleriyle "Ukrayna'ya yüksek irtifa hava savunma sistemi gönderilmesi üzerine görüşmelerini sürdürdüğünü" duyurdu.