Ukrayna medyasında yer alan haberlere göre, Lviv’de patlama sesleri duyuldu. Ukrayna'nın liman kenti Mariupol'de binaların yüzde 80'inin yıkıldığını söyledi.

23.00 - PUTİN VE MACRON UKRAYNA'DAKİ DURUMU GÖRÜŞTÜ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile telefonda Ukrayna'daki durumu görüştü.

Kremlin Sarayı'ndan yapılan açıklamaya göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron arasında yapılan telefon görüşmesinde, Ukrayna ile ilgili görüş alışverişinde bulunuldu.

Marcon tarafından dile getirilen endişelere cevap veren Putin, Rus askerlerinin sivillerin hayatını kurtarmak ve güvenli tahliyeler için insani koridorlar düzenlemek dahil mümkün olan her şeyi yaptığını söyledi.

20.50 - RUSYA SAVUNMA BAKANLIĞI LUHANSK'NIN YÜZDE 90'INI ELE GEÇİRDİK

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın Luhansk bölgesindeki toprakların yüzde 90'ının ele geçirildiğini açıkladı.

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, başkent Moskova'da yaptığı açıklamada, Rusya Silahlı Kuvvetleri ile Donbas'taki sözde ayrılıkçı yönetimlerin, Ukrayna'da ilerlemeye devam ettiğini belirtti.

Ukrayna'da bazı yerleşim birimlerinin ele geçirildiğini belirten Konaşenkov, "Luhansk Halk Cumhuriyeti'nin topraklarının yüzde 90'dan fazlası ele geçirildi." dedi.

Mariupol kentinin kuşatıldığını ifade eden Konaşenkov, bu kentin merkezinde çatışmaların sürdüğünü belirtti.

18.50 - BM, UKRAYNA'DA EN AZ  816 SİVİL HAYATINI KAYBETTİ

Birleşmiş Milletler, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarında Ukrayna'da 816 sivilin hayatını kaybettiğini, 1333 sivilin yaralandığını, saldırıların ardından 3 milyon 270 bin 662 mültecinin komşu ülkelere geçtiğini duyurdu.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğince (BMMYK) yapılan açıklamada, Ukrayna'daki mülteci krizine ilişkin çeşitli kaynaklardan edinilen veriler paylaşıldı.

Buna göre, 24 Şubat-18 Mart'ta yarıdan fazlası Polonya'ya olmak üzere 3 milyon 270 bin 662 mültecinin Ukrayna'dan komşu ülkelere geçtiği belirtildi.

Ukrayna'dan 1 milyon 975 bin 449 kişinin Polonya'ya, 508 bin 692 kişinin Romanya'ya ve 355 bin 456 kişinin de Moldova'ya geçtiği aktarılan açıklamada, Donetsk ve Luhansk bölgelerinden 18-23 Şubat'ta 50 bin kişinin Rusya'ya geçiş yaptığı kaydedildi.

Ukrayna'dan komşu ülkelere giden mültecilerin yüz binlercesinin buradan diğer Avrupa ülkelerine geçtiği biliniyor.

En az 816 sivil öldü

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliğine göre, Rusya-Ukrayna savaşında 24 Şubat-17 Mart'ta en az 816 sivil hayatını kaybetti, 1333 sivil ise yaralandı.

16.00 - RUSYA, UKRAYNA'NIN LUHANSK BÖLGESİNİN YÜZDE 90'INI ELE GEÇİRDİĞİNİ DUYURDU

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Luhansk Halk Cumhuriyeti'nin topraklarının yüzde 90'dan fazlasının kontrol altına aldığını duyurdu.

Ayrıca, Mariupol kentinin kuşatıldığını ifade eden Konaşenkov, bu kentin merkezinde çatışmaların sürdüğünü belirtti.

14.55 - PUTİN: KİEV GERÇEKÇİ OLMAYAN TEKLİFLERLE GÖRÜŞMEYİ UZATIYOR

Kremlin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le Almanya Başbakanı Olaf Scholz arasında bugün telefon görüşmesi yapıldığını duyurdu. Yapılan açıklamaya göre, Putin'in Scholz'la "Donetsk ve Makeyevki'ye füze saldırıları yapıldığı ve Batı'nın bu saldırıları görmezden geldiği" yönünde görüşlerini paylaştığı aktarıldı.

Rusya'yla Ukrayna arasında video konferans yöntemiyle devam eden müzakerelerin de ele alındığı görüşmede, Putin'in Kiev'i "gerçekçi olmayan yeni teklifler öne sürerek görüşmeleri uzatmaya çalıştığı" yönünde bilgi verdiği de belirtildi. Açıklamada, Putin'in "Moskova’nın bilinen tutumu çerçevesinde çözüm arayışlarını sürdürmeye hazır olduğunu" vurguladığına da yer verildi.

13.45 - UKRAYNA'DA 439 EĞİTİM KURUMU HASAR GÖRDÜ

Ukrayna Başsavcılığından yapılan açıklamada, Rus ordusunun bombardımanında 439 eğitim kurumunun hasar gördüğü, bunlardan 63'nün tamamen yıkılarak kullanılamaz hale geldiği kaydedildi.

Açıklamada, Rusya'nın saldırılarına başladığı 24 Şubat'tan bugüne kadar ilk belirlemelere göre, 109 çocuğun öldüğü, 130 çocuğun yaralandığı kaydedildi.

12.12 - LAVROV: BU BİR REKORDUR

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Rusya'ya karşı 5 binden fazla yaptırım kararı alındı. Bu bir rekordur" dedi.

11.00 - BEYAZ SARAY: ÇİN'İN RUSYA'YA YARDIM EDECEĞİNE İLİŞKİ ENDİŞELERİMİZ YÜKSEK SEVİYEDE

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Çin'in Rusya'ya Ukrayna savaşında yardım edeceğine ilişkin endişelerinin "yüksek seviyede" olduğunu söyledi. Psaki, "Bu görüşme, Biden'ın Şi'nin nerede durduğunu değerlendirmesi için bir fırsat. Çin'in söylemlerinde net bir duruş ya da Rusya'ya yönelik net bir kınama yok" ifadelerini kullandı. Psaki, "Rusya yabancı bir ülkeyi işgal ederken, Çin'in buraya herhangi bir şekilde yardım etmesi önemli bir endişe kaynağıdır ve bunun sonucu olur" dedi.

10.00 - JAPONYA RUSYA'YA YAPTIRIM PAKETİNİ GENİŞLETTİ

Japonya, Rusya yönetimi ve iş dünyasına yönelik ekonomik yaptırım paketini genişletme kararı aldı. Hükümet, Rusya Savunma Bakan Yardımcıları dahil 15 kişi ile 9 örgütün daha mal varlıklarının dondurulduğunu açıkladı. Yaptırım uygulananlar arasında Rusya'nın askeri istihbarat teşkilatı GRU'nun başkanı İgor Kostyukov ile silah şirketi Rosoboronexport da yer aldı.

Böylelikle Japonya'nın ekonomik yaptırım uyguladığı Rus birey ve örgütlerin sayısı 95'e yükseldi.

09.25 - ABD UKRAYNA'YA S-300 ARIYOR

Ukrayna’ya 800 milyon dolarlık ek askeri bütçe ayıran Joe Biden yönetimi, Ukrayna’ya 100 adet ‘kamikaza dron’ ya da ‘uçan bomba’ diye anılan uzun menzilli ‘Switchblade’ dron vereceğini duyurdu. Fransız AFP ajansına konuşan bir askeri yetkili ise ABD’nin, Ukraynalıların kullanmayı bildiği Rus yapımı S-300 hava savunma sistemi arayışında olduğunu belirtti. 

08.30 - ZELENSKİY: UZUN ÖMÜR PARADAN DAHA İYİDİR

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, ülkesinde savaşı başlatan Rusya'nın ordusuna katılmak isteyen paralı askerleri uyararak, "Uzun ömür, size kısaca teklif edilen paradan daha iyidir" dedi.

Zelenski, Telegram hesabından paylaştığı görüntülü mesajında, Rusya-Ukrayna savaşının 22. gününü değerlendirerek, dünyanın en büyük ordularından birine karşı ülkeyi savunmak için savaştıklarını söyledi.

Rus annelere seslenen Zelenski, herkesin kendi çocuklarına sahip çıkma çağrısında bulunarak, "Oğlunun Ukrayna'ya karşı savaşa gönderildiğini bilen her anne, oğlunun nerede olduğunu kontrol etmelidir" diye konuştu.

Binlerce Rus askerin esir düştüğü, 13 binden fazlasının öldürüldüğü bilgisini paylaşan Zelenski, Rus aileleri, kendi askerlerini aramaya davet ederek, "Biz bu savaşı istemedik. Biz sadece barış istiyoruz" ifadesine yer verdi.

07.00 - BİDEN: PUTİN KATİL BİR DİKTATÖR

ABD Başkanı Joe Biden, Aziz Patrik Günü konuşmasında Rus lider Vladimir Putin hakkında "katil bir diktatör" açıklamasında bulundu.