Rusya'nın Ukrayna'yı işgali 20. gününde. Kiev çevresinden çatışma haberleri gelmeye devam ederken Rusya'nın Herson'un kontrolünün tamamen ele geçirildiğini açıklandı. Öte yandan Rusya ve Ukraynalı yetkililerin gün içerisinde dün yarım kalan müzakerelere devam etmesi bekleniyor.

00.05 - TAHLİYE EDİLEN TÜRKİYE VATANDAŞLARININ SAYISI 15 BİN 24 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna'dan tahliye edilen Türkiye vatadaşlarının sayısının bugün yola çıkan 181 kişiyle beraber 15 bin 24 olduğunu duyurdu.

23.25 - BIDEN, UKRAYNA'YA 13,6 MILYAR DOLARLIK YARDIM PAKETINI ONAYLAD

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna'ya 13,6 milyar dolarlık yardımı içeren bütçe tasarısını onayladı.

Daha önce ABD Senatosu ve Temsilciler Meclisinde hem Cumhuriyetçiler hem de Demokratların desteğiyle onaylanan tasarıyı, Biden, Beyaz Saray'da düzenlediği tören ile imzaladı.

23.01 - "RUSYA İLE MÜZAKERELER ÇARŞAMBA GÜNÜ DEVAM EDECEK"

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihail Podolyak, Rusya ile müzakerelerin yarın devam edeceğini açıkladı.

18.44 - TRUDEAU YAPTIRIM LİSTESİNE DAHİL EDİLDİ

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Kanada Başbakanı Justin Trudeau'nun yaptırım listesine dahil edildiğini belirtti. 

17.50 - RUSYA'DAN BIDEN VE BLİNKEN'E YAPTIRIM

Ukrayna işgali nedeniyle Batı'nın yaptırımlarına maruz kalan Rusya'dan ABD'ye misilleme geldi. Rusya Dışişleri Bakanlığı, ABD Başkanı Joe Biden ve Dışişleri Bakanı Anthony Blinken'e yaptırım dayatıldığını açıkladı.

17.06 - RUSYA MERKEZ BANKASI ALTIN ALIMINI DURDURDU

Rusya Merkez Bankası'ndan yapılan yazılı açıklamada, ülkede fiziki külçe altın alımına yönelik talebin artığına işaret edildi.

Söz konusu artışın, özellikle alımlarda KDV’nin iptal edilmesi nedeniyle yaşandığının kaydedildiği açıklamada, "Rusya Merkez Bankası, vatandaşların talebinin karşılanabilmesi için 15 Mart’tan itibaren kredi kuruluşlarından altın alımını durdurmuştur" ifadesine yer verildi.

12.30 - ÇAVUŞOĞLU'NDAN UKRAYNA AÇIKLAMASI

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Fildişi Sahili Devlet, Dışişleri, Afrika Entegrasyonu ve Diyaspora Bakanı Kandia Camara ile görüşmesi sonrası açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu, "Dün akşam Sergey Lavrov beni gece yarısı aradı. Şartlar yavaş yavaş oluşuyor. Bugün ya da yarın güzel haberi bekliyoruz. Vatandaşlarımızın camide yiyecek içecek sıkıntısı olmadığını da öğrendik. Sivillerin de çıkarılması konusunda çabalarımız sürdüreceğiz" dedi.

12.30 - KİEV'DE 35 SAAT SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

Ukrayna'nın başkenti Kiev’de bugün 20.00’de başlayacak sokağa çıkma yasağı, Perşembe günü 07.00’de sona erecek.

11.40 - "SAVAŞ EN GEÇ MAYISTA BİTER"

Ukrayna Devlet Başkanlığı Özel Kalem Danışmanı Oleksiy Arestoviç, Rusya’nın kaynaklarının tükenmesi nedeniyle savaşın Mayıs’a kadar biteceğini söyledi. Arestoviç, "Savaşın tam olarak ne kadar devam edeceği, Rusya'nın ne kadar daha kaynak ayırmaya istekli olduğuna bağlı" derken, "Mayıs başında, mayıs ayını geçmeyecek şekilde bir barış anlaşması yapacağımıza inanıyorum. Belki çok daha erken de olur, göreceğiz" ifadelerini kullandı.

11.10 - RUSYA'NIN KİEV'E SALDIRISINDA BİR APARTMAN DAHA AĞIR HASAR GÖRDÜ

Ukrayna Acil Durumlar Servisinden yapılan açıklamaya göre, bugün Rusların düzenlediği saldırılar sırasında top mermisi, başkent Kiev’in Podolskiy semtinde bulunan 10 katlı apartmana isabet etti. Saldırı sonucunda apartmanın 1-5. katlarında yangın çıktı. Olayın ardından bir kişi öldü.

10.50 - RUSYA İLE UKRAYNA ARASINDAKİ MÜZAKERELERE "TEKNİK ARA" 

Rusya ve Ukrayna arasında yapılan müzakerelere alt grupların ek çalışmalar yapması için yarına kadar "teknik ara" verildiğini belirten Ukrayna hükümeti, müzakerelerin devam edeceğini duyurdu.

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihail Podolyak ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada, 4. tur müzakerelerin "zor" olduğunu belirterek, "Müzakereler, barış, ateşkes, askeri birliklerin çekilmesi ve güvenlik garantileri için yapılıyor" ifadelerini kullandı.

09.37 - BAYER, RUSYA VE BELARUS'TA "TEMEL SAĞLIK VE TARIM ÜRÜNLERİ HARİÇ" TÜM FAALİYETLERİ DURDURDU

Alman ilaç ve kimya şirketi Bayer,Rusya ve Belarus'ta 'temel sağlık ve tarım ürünlerinin tedariki hariç' tüm faaliyetleri durdurduğunu açıkladı. Bayer AG'den yapılan açıklamada, şirketin, Rusya ve Belarus'ta yatırımlarını, yeni iş projelerini ve reklam faaliyetlerini askıya aldığı belirtildi.

Küresel gıda zinciri üzerindeki ek baskının hafifletilmesine yönelik bu yıl tarım sezonu için Rusya'daki çiftçilere temel tarımsal ürünlerin sağlandığı aktarılan açıklamada, Moskova'nın Ukrayna'ya yönelik harekatı durdurmasına bağlı olarak 2023 için Rusya'ya yönelik tedarik konusunda karar verileceği belirtildi.

08.30 - ABD ÇİN'İ UYARDI

ABD, Rusya'nın siyasi ve iş dünyası liderlerine yaptırımların artması ve sivillerin yoğun çatışmalardan kaçmaya çalışması nedeniyle Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından Çin'i Moskova'ya askeri veya mali yardım sağlamaması konusunda uyarıda bulundu. Washington, Pekin’i, Rusya’ya Ukrayna’yı işgalinde yardım etmesi halinde cezalar ve tecritle karşı karşıya kalacağı yönünde uyardı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Roma’da Çin Komünist Partisi Politbüro üyesi ve Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Yang Jiechi ile görüştü. Sullivan’ın Çinli diplomatla 7 saat süren görüşmesinde Çin’in Rusya’yla yakınlığına ilişkin kaygılarını dile getirdiği bildirildi.

ÇİN’İN RUSYA’YA DESTEK SİNYALİ VERDİĞİ İDDİASI

VOA’nın aktardığı habere göre iki Amerikalı yetkilinin yaptığı açıklamaya göre, ABD NATO’daki müttefikleri ve bazı Asya ülkelerine, Çin’in Rusya’ya Ukrayna’daki savaşında destek olmak için askeri ve ekonomik yardım sağlama niyetinde olduğunun sinyallerini verdiğini söyledi. Adlarının açıklanmaması koşuluyla konuşan yetkililerden biri, diplomatik yazışma yoluyla iletilen mesajda ABD’nin ayrıca, Çin’in bu yönde planlarının olduğunu reddetmesinin beklendiğini not ettiğini aktardı. İkinci Amerikalı yetkili, “Bu gerçek, önemli ve ciddi manada alarm verici” ifadesini kullandı.