Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri müdahalesi 17’nci gününde. Kent kent yayılan çatışmalardan kaynaklı sivil tahliyeler için alınan ateşkes kararında aksamalar oluyor.

Hava saldırılarını sürdüren Rus ordusu, Mariuopol kentini kontrol altına almaya çalışıyor. Çok sayıda sivilin mahsur kaldığı belirtilirken, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, insani koridorlardan yaklaşık 100 bin kişinin tahliye edildiğini açıkladı.

23.05 - ZELENSKİY, JOHNSON İLE GÖRÜŞTÜ

İngiltere Başbakanı Johnson ile Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy telefonda görüştü. İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile görüşmesinde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "barbarca eylemlerinin sadece Ukrayna'yı değil, tüm insanlığı" sınadığını belirtti. 

Açıklamada Johnson'ın, Putin'in barbarca eylemlerinin sadece Ukrayna'yı değil, tüm insanlığı sınadığını söylediği aktarılarak, şu ifadelere yer verildi:

"İki lider, (ABD'li gazeteci) Brent Reynaud ve sayısız masum Ukraynalının öldürülmesini ve Dniprorudne Belediye Başkanı (Yevhen Matveyev) ile Melitopol Belediye Başkanının (İvan Fedorov) kaçırılmasını kınadı. Başbakan Johnson, İngiltere'nin Ukrayna'ya sağlamaya devam ettiği desteğin altını çizdi. Johnson, İngiltere'nin salı günü başkent Londra'daki Ortak Seferi Kuvvet (JEF) Toplantısı dahil ortaklarla birlikte çalışarak, Ukrayna'nın öz savunmasını desteklemek için daha fazla seçenek aramaya devam edeceğini söyledi."

22.50 - ZELENSKİY'DEN DÜNYACA ÜNLÜ TEKNOLOJİ DEVLERİNE ÇAĞRI

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, dünyaca ünlü teknoloji devlerine seslenerek, “Artık kararlar yarım verilemez. Ya barıştan yanasınızdır ya da Ukraynalı kadınları ve çocukları öldüren kanlı Rus agresifliğini destekliyorsunuzdur” dedi.

21.10 - DÖRDÜNCÜ GÖRÜŞME YARIN

 Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov Rus basınına verdiği demeçte, Rusya ve Ukrayna arasındaki devam eden müzakerelerin 4’üncü turunun yarın yapılmasının planlandığını açıkladı.

18.45 - "MARİUPOL'DE 2187 KİŞİ ÖLDÜRÜLDÜ"

Mariupol Belediye Meclisi, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden bu yana kentte toplam 2187 kişinin öldürüldüğünü duyurdu. Yapılan açıklamada, son 24 saatte şehirde en az 22 bombalama olduğu ve kente şu ana kadar 100 bomba atıldığı kaydedildi. Devlet Başkanı Zelenski, bugün yaptığı açıklamada, bir destek konvoyunun şehre iki saat uzaklıkta olduğunu söylemişti. Kentin son gıda stoklarını bugün tüketeceği belirtiliyor.

12.50 - UKRAYNA 12 BİNDEN FAZLA RUS ASKERİ ÖLDÜRÜLDÜ

Ukrayna Savunma Bakanlığı, ülkesine saldırı gerçekleştiren Rus ordusundan 12 binden fazla askerin öldürüldüğünü, 374 tank, 74 uçak ve 86 helikopterin imha edildiğini duyurdu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Rus ordusunun 24 Şubat-13 Mart arasındaki kayıplarıyla ilgili veriler paylaşıldı.

Buna göre, Rus ordusundan 12 binden fazla asker öldürüldü, Rusya Silahlı Kuvvetlerine ait 374 tank, 74 uçak, 86 helikopter, 1226 zırhlı araç, 140 top, 62 roketatar sistemi, 34 hava savunma sistemi ve 600 araç imha edildi.

Ayrıca Rus ordusu 24 Şubat'tan bu yana Ukrayna'da başlattığı savaşta 3 hafif sürat teknesi, 60 yakıt aracı ve 7 insansız hava aracı (İHA) kaybetti.

12.30 - RUSYA UKRAYNAYA AİT 3 BİN 687 ASKERİ TESİS İMHA EDİLDİ

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna ait toplam 3 bin 687 askeri altyapı tesisinin imha edildiğini açıkladı.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları 18'inci gününde devam ederken Rusya Savunma Bakanlığı'ndan açıklama geldi.

Bakanlık sözcüsü İgor Konaşenkov, Rus güçlerinin şu ana kadar Ukrayna'ya ait 3 bin 687 askeri altyapı tesisini imha ettiğini söyledi.

11.30- RUSYA NATO EĞİTİM ÜSSÜNÜ VURDU ÇOK SAYIDA ÖLÜ VE YARALI VAR

Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov, NATO eğitim üssünün Ruslar tarafından hedef alındığını doğruladı ve 'terörist saldırı' ifadesini kullandı. Reznikov'un verdiği bilgiye göre, yabancı eğitimciler saldırı sırasında üsteydi.

Lviv kenti yöneticileri ise, Rus işgalcilerin 30 roket fırlattığı üste en az 9 kişinin öldüğünü, 57 kişinin de yaralandığını açıkladı. 

Görgü tanıkları, NATO'ya ait eğitim üssünün vurulduğu Yavoriv'de çok sayıda ambulansın olay yerinde olduğunu söylüyor. Görgü tanıklarının verdiği bilgiye göre, füze saldırısının ardından 19 ambulans sirenleri açık halde askeri üsten ayrıldı

10.15 - ULUSLARARASI KORUMA MERKEZİNE 8 FÜZE FIRLATILDI

Ukrayna'nın Lviv kentindeki Uluslararası Barışı Koruma ve Güvenlik Merkezine, Rus ordusu tarafından 8 füzeyle saldırı düzenlendiği bildirildi. Lviv Belediyesi konuya dair şu açıklamayı yaptı: "İşgalciler, Uluslararası Barışı Koruma ve Güvenlik Merkezine saldırı düzenledi. İlk bilgilere göre 8 füze fırlattılar."

09.45 - BATIDAN GÖNDERİLEN SİLAHLAR VURULDU

Rusya, bu kez Ukrayna'nın en batısında saldırı gerçekleştirdi. Polonya sınırı yakınındaki Lviv bölgesinde, Batı'dan gönderilen silahların dağıtımında kullanıldığı düşünülen bir üs vuruldu.

07.45 - KİLİSE BOMBALANDI

Donetsk Bölgesi'nde yer alan Svyatogorsk kasabasında sivillerin bulunduğu bir kilisenin Rusya ordusu tarafından bombalandığı duyuruldu. Bölgede bulunan Gostomel kentine de hava saldırısı düzenledi. Rus devlet medyası ise, Rus uçaklarının Ukrayna ordusuna ait tesisleri vurduğu duyurdu.