Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısında 7. güne girilirken, Rus ordusu ülkenin doğusundaki Harkov kentine havadan asker indirme yaptı.

Taraflar arasında arasında bugün yapılması beklenen ikinci tur görüşme beklenirken, dünyadan da yaptırım açıklamaları gelmeye devam ediyor.

23.00 - BLİNKEN: RUS OLİGARKLARIN TÜM MAL VARLIKLARI DONDURULACAK

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, ABD'nin, Rus oligarkların yatları, özel jetleri ve diğer tüm mal varlıklarını donduracağını ve ele geçireceğini söyledi. Blinken ayrıca, Ukrayna'ya aralarında tanksavar ve uçaksavar silahların da bulunduğu savunma ekipmanlarını ulaştıracaklarını bildirdi.

22.50 - KİEV'DE TREN İSTASYONU YAKINI VURULDU

Rusya'nın saldırısı altındaki Ukrayna'nın başkenti Kiev'de tren istasyonunun yakını vuruldu. 

22.40 - RUS SAVAŞ UÇAKLARI İSVEÇ HAVA SAHASINI İHLAL ETTİ

İsveç Hava Kuvvetleri, 4 Rus savaş uçağının hava sahasını ihlal ettiğini bildirdi

22.10 - KİEV'DE SİREN SESLERİ

Rusya'nın saldırısı altındaki Ukrayna'nın başkenti Kiev'de aralıklara siren sesleri duyulmaya devam ediyor. Sirenlerin çalmasının ardından büyük bir patlama sesi duyuldu.

22. 00 - NATO MUKABELE KUVVETİ UNSURLARI ROMANYA'DA

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı sonrasında ilk kez harekete geçirilen NATO Mukabele Kuvveti'ne mensup Fransız askerleri Romanya'ya ulaştı.

21. 10 - RUSYA SAVUNMA BAKANLIĞI: 498 RUS ASKERİ ÖLDÜ

Rusya Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Rusya'nın NATO'nun kuşatmasına karşı başlattığı askeri harekatta, Rus askerlerinden 498'i öldü, 1597'si yaralandı.

20. 10 - BMGK, RUSYA'NIN SALDIRILARINI KINAYAN KARAR TASARISINI KABUL ETTİ

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri saldırısını kınayan karar tasarısını 5'e karşı 141 oyla kabul etti.

19. 51 - MÜZAKERELER 3 MART'TA BREST'TE GERÇEKLEŞECEK

Rusya, Ukrayna ile müzakerelerin 3 Mart'ta sabah Belarus sınırındaki Brest'te gerçekleştirileceğini bildirdi. Rus haber ajansının geçtiği bilgiye göre görüşmede ateşkes ele alınacak.

19. 50 - LAVROV: “BATI, RUSYA ÖNÜNE YENİ BİR DEMİR PERDE İNDİRMEYE KARAR VERİRSE ENDİŞELENMEYECEĞİZ”

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kırım, Ukrayna’ya ait olarak kalsaydı, şimdi orada NATO üslerinin yapılmış olacağını belirtti ve bunun Rusya için kesinlikle kabul edilemez olduğunu ifade etti.

Al Jazeera’ya konuşan Lavrov, “Şu anda bitirmeye çalıştığımız krizin sona ermesinin ardından Ukraynalılar gelecekte nasıl yaşayacaklarına kendileri karar vermeliler. Bu, şu anda siyasi çevrelerde görüşülüyor. Ben bu tartışmalara katılmıyorum. Biz kesinlikle bunun Ukrayna’da yaşayan tüm halkların görüşü olması gerektiği gerçeği üzerinden hareket ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Lavrov, “Batı, Rusya’nın önüne yeni bir ‘Demir Perde’ indirmeye karar verirse, endişelenmeyeceğiz ve gelişme fırsatı bulacağız” ifadelerini de kullandı. 

18. 10 - UKRAYNA DIŞİŞLERİ BAKANI KULEBA: 1000’DEN FAZLA GÖNÜLLÜ SAVAŞÇI GELDİ

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitri Kuleba, Zelenskiy’nin pazar günü yaptığı "gönüllülerden oluşan uluslararası lejyon" çağrısının ardından yurtdışından şu ana kadar Ukrayna’nın tarafında savaşmak üzere 1000’den fazla gönüllünün geldiğini söyledi.

17. 50 - BM: 874 BİN MÜLTECİ KOMŞU ÜLKELERE GEÇTİ 

Birleşmiş Milletler Yüksek Komiserliği, Ukrayna'daki mülteci krizine ilişkin çeşitli kaynaklardan edinilen verileri paylaştı. Buna göre, 24 Şubat'tan 1 Mart'a kadar geçen sürede yüzde 51,9'u Polonya'ya olmak üzere 874 bin 26 mülteci Ukrayna'dan komşu ülkelere geçti.

17. 40 - RUSYA'DAN AVRUPA'YA GAZ AKIŞI DEVAM EDİYOR

Avrupa, doğal gazın yaklaşık yüzde 40'ını, başka bir ifadeyle 175 milyar metreküpünü Rusya'dan ithal ediyor. Gazprom'un Ukrayna üzerinden Avrupa Birliği'ne (AB) doğal gaz sevkiyatı 1 Aralık 2021'de günlük 109 milyon metreküp düzeyindeydi. Gazprom Ukrayna üzerinden Avrupa'ya 23 Şubat'ta 62 milyon metreküp doğal gaz gönderirken, bu rakam 25 Şubat'ta 110 milyon metreküp, 26 Şubat'ta ise 109 milyon metreküp olarak gerçekleşti.

16. 35 - "KAYIPLAR VERDİK"

Ukrayna’nın liman şehri Mariupol’un Belediye Başkanı Vadym Boichenko, şehre giren Rus güçleriyle mücadelede kayıplar verdiklerini ve su kesintisi yaşadıklarını söyledi.

15.43 - "RUSYA İLE BU AKŞAM YENİDEN GÖRÜŞECEĞİZ"

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Aleksey Arestoviç, Rusya-Ukrayna görüşmelerinin ikinci turunun bu akşam gerçekleşeceğini kaydetti. Ukrayna heyetinin aynı kişilerden oluşacağını söyleyen Arestoviç,  konuya ilişkin başka bir detay vermedi.

15.00 - AB, 7 RUS BANKASINI SWIFT'TEN ÇIKARDI

Avrupa Birliği Resmi Gazetesi'nde bugün yayınlanan karara göre, Avrupa Birliği Rusya'dan 7 bankayı Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısına karşı uygulanan yaptırımların parçası olarak SWIFT mesajlaşma sistemi dışına çıkardı. AB, SWIFT mesajlaşma sisteminden çıkarılan Rus bankalarına operasyonlarını sona erdirmeleri için 10 gün süre verdi.

14.25 - SURİYE'DEN ABD'YE KINAMA

Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad, "Suriye, Rusya'nın ulusal güvenliğini tehdit etmek amacıyla Ukrayna krizini kışkırtan ABD ve müttefiklerini kınıyor. NATO'yu yeniden canlandırmak ve rolünü genişletmek için ABD tarafından üretilen Rusya'yla gerilimin tırmanmasını kınıyoruz. Bu, küresel istikrarı tehdit ediyor ve konvansiyonel ve konvansiyonel olmayan silahlar da dahil olmak üzere silahlanma yarışı riskine yol açmakla birlikte nükleer silahların da kullanılacağı tam teşekküllü savaş risklerini artırıyor" açıklamasında bulundu.

13.40 - UKRAYNALI SIĞINMACILAR 3 YIL SIĞINMA İZNİ ALACAK

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, Ukrayna'dan gelen sığınmacıların iltica prosedüründen geçmesine gerek olmadığını ve her birine 3 yıllığına sığınma izni verileceğini söyledi. 

12.55 - "ÜÇÜNCÜ DÜNYA SAVAŞI, NÜKLEER SİLAHLARIN KULLANILACAĞI YIKICI BİR SAVAŞ OLACAK^"

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ülkesinin Ukrayna'nın nükleer silah edinmesine izin vermeyeceğini belirtti. Lavrov, "Batı, Rusya'nın yeni Avrupa güvenlik mimarisi oluşturulmasına ilişkin taleplerini hayata geçirmeyi reddetti. Üçüncü Dünya Savaşı, nükleer silahların kullanıldığı yıkıcı bir savaş olacak" dedi.

12.06 - RUSYA VE UKRAYNA ARASINDAKİ 2. GÖRÜŞME ERTELENDİ

ASS haber ajansının diplomatik kaynaklardan aktardığı habere göre, Rusya-Ukrayna müzakere görüşmesi ertelendi. Görüşmenin ikinci turunun iptal olmadığı, sadece ertelendiği belirtildi. 

10.41 - ÇAVUŞOĞLU: "8 BİN 50 VATANDAŞIMIZI TAHLİYE ETTİK"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda; dün Kiev, Harkiv, Odessa, Zaporijya ve Lviv'den Azerbaycan vatandaşlarının da dahil olduğu 2 bin 604 kişinin daha yola çıktığını ve böylece tahliye edilen Türkiye vatandaşlarının sayısının 8 bin 50 olduğunu aktardı.

Çavuşoğlu, "Vatandaşlarımızın güvenli tahliyesi için planlamalarımız devam ediyor" dedi.

10.30 - ZELENSKİY: "RUSYA GALİP ÇIKAMAYACAK"

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, yaptığı açıklamada, "Rusya, Ukrayna'da bombalarla, hava saldırılarıyla ve füzelerle galip çıkamayacak" ifadelerini kullandı.

10.10 - RUSYA: "HERSON BÖLGESİNİN MERKEZİNİ ELE GEÇİRDİK"

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın güneyinde, Kırım'ın kuzeybatısında bulunan Herson bölgesinin merkezini ele geçirdiklerini açıkladı.

09.35 - HARKOV VALİSİ: "EN AZ 21 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ"

Harkov valisi, Rusya'nın top atışlarında en az 21 kişinin yaşamını yitirdiğini, 112 kişinin de yaralandığını açıkladı.

08.51 - SBERBANK AVRUPA PAZARINDAN ÇEKİLDİ

Rusya’nın en büyük bankası Sberbank, Avrupa pazarından ayrıldığını açıkladı.

07.48 - RUSYA HAVADAN İNDİRME YAPTI 

Ukrayna ordusu, Rus hava indirme birliklerinin yerel saatle 03.00 civarında Harkov'a indiğini açıkladı. Rus askerleriyle Ukrayna ordusu arasında ciddi çatışmalar yaşandığı belirtilirken, Ukrayna Devlet Özel İletişim Ajansı, Rusya'nın askeri bir hastaneye saldırdığını iddia etti.

07.42 - RUSYA'DAN YURT DIŞINA DÖVİZ ÇIKARMAYA KISITLAMA 

Rusya Devlet Başkanı Putin, vatandaşların 10 bin dolardan daha fazla nakit dövizle ülke dışına çıkmasını yasaklayan kararnameyi imzaladı. Yasak bugünden itibaren yürürlüğe girdi.

07.35 - BİDEN: "HAVA SAHAMIZ RUS UÇAKLARINA KAPATILDI"

ABD Başkanı Joe Biden, ülkesinin hava sahasının Rus uçaklarına kapatıldığını duyurdu. Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ilgili ise, şöyle konuştu:

"Diktatörler saldırganlıklarının bedelini ödemediklerinde daha fazla kaosa yol açarlar. Bu durumun Amerika’ya ve dünyaya maliyeti artar. Putin’in savaşı nedensiz ve önceden planlanmış bir savaştı. Diplomasi çabalarını reddetti. Batı ve NATO’nun karşılık vermeyeceğini ve bizi burada kendi ülkemizde bölebileceğini düşündü. Putin yanıldı. Biz hazırdık."