Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısında 6'ncı güne girildi. Belarus'ta dün gerçekleşen Ukrayna-Rusya görüşmesinin ardından heyetler istişare için ülkelerine döndü. Görüşmelerde ikinci turun önümüzdeki günlerde gerçekleşmesi bekleniyor. 

Öte yandan Ukrayna'daki birçok bölgede çatışmalı ortam sürerken, Rusya'ya yönelik yaptırım açıklamaları da devam ediyor.

23.59 - UKRAYNALI İKİ PROFESYONEL FUTBOLCU SAVAŞTA HAYATINI KAYBETTİ

21 yaşındaki Vitaliy Sapilo ve 25 yaşındaki Dmitro Martinenko'nun öldürüldüğü belirtiliyor.

Sapilo Kiev yakınlarındaki bir çatışmada öldürülürken, Martinenko'nun evi bir füze tarafından tahrip edildi. İddiaya göre Martinenko'nun annesi de öldü ve yedi yaşındaki kız kardeşi ağır şekilde yaralandı.

Martinenko, FC Hostomel'de forma giydi, Sapilo'ysa Karpati Lviv'de oynuyordu.

23.50 - POLONYA'DAKİ ZİNCİR MAĞAZALARDAN RUS ÜRÜNLERİNİ BOYKOT

Biedronka, Carrefour, Aldi, Polomarket ve Netto bugünden itibaren mağazalarında Belarus ve Rusya menşeili ürün satmayacaklarını açıkladı.

23.10 - RUSYA'YA SOYKIRIM DAVASINDA YENİ GELİŞME

Uluslararası Adalet Divanı, Soykırım Sözleşmesi'nin ihlali gerekçesiyle Ukrayna'nın Rusya'ya açtığı davanın ilk duruşmalarının 7-8 Mart'ta yapılacağını açıkladı.

23.00 - "UKRAYNA'NIN 57 MİLYAR DOLARLIK DIŞ BORCUNU SİLİN"

Ukrayna Hesaplar Odası başkanı Valeriy Patskan, uluslararası alacaklıların Rusya'nın ülkedeki saldırısı ışığında Ukrayna'nın dış borcunu silmeleri gerektiğini söyledi.

Ukraynalı yetkili Facebook paylaşımında, “Rus saldırganlığının Ukrayna'da neden olduğu yıkımın boyutu devasa! Bunun ışığında, dış alacaklılarımızdan Ukrayna'nın borçlarını silmeleri istenmelidir. Bugüne kadar dış borç 1,6 trilyon grivna veya 57 milyar dolardan fazla" dedi.

21.30 - ÇEKYA, RUSYA'YI DESTEKLEMEYİ SUÇ İLAN ETTİ

Çekya'nın Başsavcısı Igor Stříž Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini alenen desteklemenin üç yıla kadar hapis cezasına tabi olabileceğini söyledi.

21.25 - AVRUPA PARLAMENTOSU, UKRAYNA'NIN BAŞVURUSUNU KABUL ETTİ

Avrupa Parlamentosu (AP), Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri harekatı konusunda düzenlenen olağanüstü oturumda Ukrayna'nın AB üyeliğine destek veren karar tasarısını kabul etti.

Bağlayıcılığı bulunmayan tasarı, oylamaya katılan 676 milletvekilinden 637'sinin oyuyla geçti. 13 milletvekili aleyhte oy kullandı, 26 milletvekili çekimser kaldı.

21.20 - ZELENSKİ VE BİDEN TELEFONDA KONUŞTU

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ve ABD Başkanı Joe Biden telefonda konuştu. 

AFP'nin aktardığına göre, Zelenski telefon konuşmasında Biden'a "Saldırganı en kısa sürede durdurmalıyız" dedi.  

Ukrayna lideri Zelenski, ABD Başkanı Biden ile Rusya’ya yönelik yaptırımlarda ABD’nin liderliği ve savunma desteği konularını konuştuklarını söyledi.

Beyaz Saray, Biden-Zelenski telefon konuşmasının 30 dakikadan uzun sürdüğünü aktardı. 

20.40 - TELEVİZYON KULESİNE SALDIRIDA 5 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Ukrayna yetkilileri, Kiev'de bulunan televizyon kulesinde gerçekleşen patlamada 5 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. 

20.20 - ULUSLARARASI VOLEYBOL FEDERASYONU'NDAN RUSYA VE BELARUS KARARI

Uluslararası Voleybol Federasyonu (CEV) Rusya ve Belarus voleybol milli takımlarına sportif yaptırım uygulanacağını açıkladı. CEV tarafından yapılan açıklamada, Rusya ve Belarus'un milli takım, kulüp ile hakemlerinin uluslararası müsabakalara katılamayacağı, plaj ve kar voleybolu sporcularının da organizasyonlarda yer alamayacağı belirtildi.

Öte yandan, Rusya ve Belarus Voleybol Federasyonu yetkililerinin ise CEV'deki üyeliklerinin askıya alındığı ifade edildi.

19.20 - SERGEY LAVROV KONUŞURKEN SALONU TERK ETTİLER

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi ve Silahsızlanma Konferansı'ndaki konuşması sırasında başta AB ülkeleri, ABD, İngiltere, Japonya ve diğer müttefik ülkelerden olmak üzere 100'den fazla diplomat salonu terk etti. Ukrayna'nın BM Cenevre Ofisi nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Yevheniia Filipenko, öncülük etti.

18.50 - AB'DEN UKRAYNA'NIN ÜYELİK BAŞVURUSU İÇİN OLUMSUZ SİNYAL

Avrupa Birliği, Ukrayna'nın AB adaylık başvurusu hakkında olumlu sinyal vermedi. AB Konseyi Başkanı Charles Michel, "AB olarak zamana uygun davranmamız gerekiyor. Bu zor olacak. Ukrayna'nın AB'ye üyeliği konusunda Avrupa'da farklı görüşlerin olduğunu biliyoruz" dedi.

18.30 - UKRAYNA'NIN ANKARA BÜYÜKELÇİSİ BODNAR: 359'DAN FAZLA CAN KAYBI YAŞADIK

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasily Bodnar, basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Bodnar, "Bugün sabah cephe hattındaki görüntüler bizi çok sarstı. 5 gündür devam eden savaştan dolayı 359'dan fazla can kaybı yaşadık, 1684 kişi yaralandı. Bunlardan 116'sı çocuk" dedi.

18.00 - ERDOĞAN, AVUSTURYA CUMHURBAŞKANI VAN DER BELLEN'LE GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avusturya Cumhurbaşkanı Van der Bellen ile, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı ve Türkiye-Avusturya ilişkilerinin ele alındığı telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

17.50 - ÖZKAN, UKRAYNA'DAKİ GELİŞMELERLE İLGİLİ TBMM’NİN BİLGİLENDİRİLMESİ TALEPLERİNE YANIT VERDİ

AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan, Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesine ilişkin gelişmeler hakkında Dışişleri Bakanlığı’nın TBMM'yi bilgilendirmesi talepleriyle ilgili olarak, "Bugün bakanlık ile takvimi konuşacağız" açıklamasını yaptı. Özkan, "İnşallah ilk fırsatta, diğer görüşme ve değerlendirmeleri yapmak suretiyle hem Meclis’imizin bilgilendirilmesi, Dışişleri Bakanı’mızın Meclis’imizi bilgilendirip gelişmeleri Meclis’imizle paylaşılması hususunda çalışmalarımızı yapacağız. Ancak şu anda yoğun diplomasi ve görüşme trafiği içerisinde İçtüzüğün imkan verdiği ve bakanımızın da ilk fırsatta, uygun olduğu ortamda inşallah bunu gerçekleştireceğiz” dedi.

17.30 - TWİTTER'A DİSK BASIN-İŞ'TEN TEPKİ: TAM ANLAMIYLA FİŞLEME

Sputnik çalışanlarını 'Rus devletine bağlı medya' ibaresiyle etiketleyen sosyal medya platformu Twitter'a DİSK Basın-İş'ten tepki açıklaması geldi.

Sendikadan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Twitter'ın Sputnik'te çalışan gazetecilerin profillerine 'Rusya devletine bağlı medya' etiketi eklemesi, tam anlamıyla fişleme ve gazetecilerin ifade özgürlüğünün ihlalidir. Twitter'ı gazetecileri fişleme ve hedef göstermekten vazgeçmeye çağırıyoruz!"

16.49 - İKİNCİ GÖRÜŞME YARIN

Rusya-Ukrayna arasında ikinci tur görüşmeleri 2 Mart Çarşamba günü (yarın) yapılacak.

16.20 - UKRAYNA: "DAHA FAZLA SALDIRI DRONE’U İÇİN TÜRKİYE İLE TEMAS HALİNDEYİZ"

Ukrayna'nın Londra Büyükelçisi Vadym Prystaiko, Ukrayna ordu mensuplarının Türk yapımı saldırı drone'ları ile ilgili Türkiye'de hali hazırda eğitim aldıklarını söyledi. BBC Türkçe’de yer alan habere göre, Prystaiko, “Kendi saldırı drone’umuz yok, Kamikaze drone’u adını verdiğimiz bir türü üretmeye çalışıyoruz. Bu arada farklı ülkelerden keşif drone’ları kullanıyoruz. Daha fazla saldırı drone’u konusunda Türkiye ile temas halindeyiz. Türkiye bize bunları sağlıyor ama drone’ları etkili bir şekilde kullanmaktan halen uzağız” ifadelerine yer verdi.

16.00 - RUSYA: UKRAYNA GÜVENLİK SERVİSİ'Nİ VURACAĞIZ

Rusya Savunma Bakanlığı, "Ukrayna Güvenlik Servisi'nin Kiev'deki binasını vuracağız" açıklamasını yaptı.

15.10 - "RUS EKONOMİSİNİ ÇÖKERTECEĞİZ"

Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire, Rusya’nın Ukrayna saldırılarının ardından Rusya'ya uygulanan yaptırımların Rus ekonomisini çökerteceğini söyledi. Rusya'ya ekonomik ve mali savaş açılacağını söyleyen Le Maire, “Ekonomik ve mali güç dengesi tamamen ekonomik gücünü keşfetme sürecinde olan Avrupa Birliği'nin lehinde. Putin'i hedefliyoruz ama tüm Rusya ekonomisini de hedefliyoruz. Rusya'ya tam bir ekonomik ve mali savaş açacağız" diye konuştu.

14.17 - "HARKOV'DAKİ BOMBARDIMANDA HİNT ÖĞRENCİ YAŞAMINI YİTİRDİ"

Hindistan Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın bugün Harkov'daki hükümet binasına yönelik saldırısı sonucu, Ukrayna'da tıp eğitimi alan bir Hint öğrencinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

NDTV'de yer alan habere göre, açıklamada, Bakanlığın ölen öğrenicinin ailesiyle temas halinde olduğu belirtildi. Hindistan Dışişleri Bakanlığı, Rusya ve Ukrayna büyükelçilerine, Ukrayna'daki Hindistan vatandaşlarına acil güvenli geçiş verilmesi yönündeki talebini yineledi.

Harkov'daki öğrenci koordinatörü Pooja Praharaj, öğrencinin ölümünden kısa bir süre sonra NDTV'ye yaptığı açıklamada, "Vali'nin evinin yakınında yaşıyordu ve yemek kuyruğunda bekliyordu. Valilik binasını havaya uçuran bir hava saldırısında öldü" dedi.

Savaş nedeniyle Ukrayna'da yaklaşık 16 bin Hint öğrencinin hâlâ mahsur olduğu belirtiliyor.

14.10 - BM: "13'Ü ÇOCUK EN AZ 136 SİVİL YAŞAMINI YİTİRDİ"

Birleşmiş Milletler (BM), Rusya-Ukrayna savaşında Ukrayna'da 13'ü çocuk en az 136 sivilin yaşamını yitirdiğini, 26'sı çocuk 400 sivilin de yaralandığını açıkladı.

13.40 - "YAPTIRIMLAR RUSYA'NIN TUTUMUNU ETKİLEMEYECEK"

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Ukrayna ve Rusya savaşının ardından getirilen yaptırımların Rusya’nın tutumunu değiştirmesini sağlamayacağını ifade etti.

13.25 - "PUTİN, AVRUPA'DA BARIŞI YOK ETMİŞTİR"

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Rusya-Ukrayna savaşının 6. gününde yeni bir açıklama yaptı. Stoltenberg açıklamasında "Putin barışı yok etti, Belarus işgale yardım etti. NATO Ukrayna'nın yanındadır. Rusya ile savaşmak istemiyoruz, iyi niyetli diplomatik yollara başvurmalıdır. Tüm dünya barış için Ukrayna'nın yanındadır. Polonya'nın ittifakımıza verdiği güçlü destekten dolayı teşekkür ederim" ifadelerini kullandı.

13.15 – “BATI, ESKİ SSCB ÜLKELERİNİN TOPRAKLARINDA ASKERİ TESİSLER KURMAKTAN VAZGEÇMELİ”

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Batı'nın eski SSCB ülkelerinin topraklarında askeri tesisler kurmaktan vazgeçmesi gerektiğini söyledi.

Bazı Avrupa ülkelerinin topraklarında ABD'nin nükleer silahlarının bulunmasının Rusya için kabul edilemez olduğunu vurgulayan Lavrov, bu silahların ABD'ye dönmesinin zamanının çoktan geldiğinin altını çizdi.

"ABD, onun müttefikleri ve müşterileri, kendi güvenliklerini başkasının güvenliği üzerinden pekiştirmeme konusunda üstlendikleri uluslararası yükümlülükleri harfiyen yerine getirmelidir" diye devam eden Lavrov, "Bunun Avrupa-Atlantik'teki askeri ve siyasi durumun iyileşmesine, yeni anlaşmalar üzerinde çalışma yapılması da dahil silah kontrolü alanındaki tüm sorunlarda ilerleme kaydedilmesi için ön koşulların oluşmasına katkı sunacağı aşikar" değerlendirmesinde bulundu.

AB'nin temel insan haklarından biri olan seyahat özgürlüğünü ihlal ederek aldığı kararlar nedeniyle Cenevre'ye seyahat edemediğine dikkat çeken Lavrov, AB'nin tek taraflı yaptırımlarla acil uluslararası sorunlara çözüm bulmaya yönelik yüz yüze dürüst diyalogdan kaçındığını vurguladı.

13.00 - "RUSYA TÜM HEDEFLERE ULAŞILANA KADAR UKRAYNA SALDIRISINI SÜRDÜRECEK"

Rusya Savunma Bakanı, "Rusya tüm hedeflere ulaşılana kadar Ukrayna saldırısını sürdürecek" açıklamasında bulundu.

11.35 - ÇAVUŞOĞLU, MECLİS'İ UKRAYNA'YLA İLGİLİ BİLGİLENDİRECEK

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, yarın Ukrayna ile ilgili olarak Meclis Genel Kurulunu bilgilendirecek.

11.25 - YOUTUBE'DAN RUS MEDYASINA ENGELLEME KARARI

Google, RT televizyonu ve Sputnik haber ajansının Avrupa’da yayın yapan YouTube kanallarını bloke etme kararı aldıklarını duyurdu.

11.10 - PUTİN'E VERİLEN SİYAH KUŞAK GERİ ALINDI

Dünya Tekvando Federasyonu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e tekvandoda verilen onursal siyah kuşağın Ukrayna’daki operasyon nedeniyle iptal edildiğini açıkladı.

Açıklamada, “Barış, zaferden daha kıymetlidir. Bu bağlamda Dünya Tekvando Federasyonu, Sayın Vladimir Putin’e Kasım 2013’e verilen dokuzuncu seviye onursal siyah kuşağın geri alınmasına karar vermiştir” ifadeleri kullanıldı.

Uluslarası Judo Federasyonu da, Pazar günü uzun süre Federasyon'a onursal başkanlık yapan Putin’in görevini askıya aldığını açıklamıştı.

10.10 - RUSYA, HAVA SAHASINI İSVİÇRE'YE KAPATTI

Rusya, Rus uçaklarına kısıtlama getiren İsviçre'nin uçaklarına hava sahasını kapattı. Rusya Federal Hava Taşımacılığı Ajansı'ndan (Rosaviatsiya) yapılan açıklamada, “İsviçre uçaklarına veya İsviçre’de kayıtlı sivil uçakların uçuşlarına Rusya hava sahasının kapatılmasına karar verilmiştir” denildi.

Rusya dün itibarıyla Avrupa devletlerinin Rus uçaklarına hava sahasını kapatmasına cevap olarak, Almanya ve Fransa dahil 36 ülkenin uçaklarına hava sahasını kapatmıştı.

10.05 - BELEDİYE BİNASINA FÜZELİ SALDIRI

Rusya ordusu Ukrayna'nın Harkov'daki belediye binasını füzeyle vurdu.

09.55 - 64 KİLOMETRELİK ASKERİ KONVOY KİEV'E İLERLİYOR

ABD merkezli teknoloji şirketi Maxar'ın paylaştığı yeni uydu görüntüleri Rusya ordusunun Kiev'e yöneldiğini ortaya koyuyor.

Uzunluğu 64 km'yi aşan askeri konvoyda zırhlı araçlar, tanklar, toplar ve diğer askeri araçlar yer alıyor. Konvoyun başı Kiev'e 43 km uzaklıkta.

09.35 - "PERŞEMBE'DEN BU YANA POLONYA'YA 350 BİN KİŞİ GİRDİ"

Polonya İçişleri Bakanlığı, geçen Perşembe gününden bu yana Ukrayna'dan ülkeye giren kişi sayısının yaklaşık 350 bin olduğunu açıkladı.

08.00 - ABD: "BM'DE GÖREV YAPAN 12 RUS DİPLOMAT SINIR DIŞI EDİLECEK"

ABD, Rusya’nın Birleşmiş Milletler’de (BM) görev yapan 12 diplomatını "ulusal güvenlik" nedeniyle sınır dışı edeceğini duyurdu.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, söz konusu adım üzerine birkaç aydır çalıştıklarını ve bu konuda BM ile Rusya'nın BM Daimi Temsilciliğini bilgilendirdiklerini belirterek, "Rusya misyonunda çalışan 12 istihbarat elemanının sınır dışı edilmesi sürecini başlattık. Bu kişiler, ulusal çıkarlarımızın tersine casusluk faaliyeti yürüterek, ABD'de elde ettikleri oturum hakkını kötüye kullanmıştır" dedi.

07.40  - JOHNSON, NATO SINIRINA GİDİYOR

İngiltere Başbakanı Boris Johnson Salı günü NATO'nun doğu sınırına; Rusya ile sınır paylaşan Baltık ülkesi Estonya ve Polonya'ya gidecek. 

07.00 - RUSYA'YA DISNEY, SONY VE WARNER BROS'DAN DA YAPTIRIM

Disney, Sony ve Warner Bros yeni filmlerinin Rusya'da yayınlanmayacağını duyurdu.

Sony, Rusya'ya film dağıtım işlemlerini duraklattığını açıkladı.

Warner Bros da prömiyerden bir gün önce, Robert Pattinson'ın başrolde oynadığı "Batman"ın Rusya'daki gösterimini iptal etti.

06.40 - BM: "500 BİNİ AŞKIN KİŞİ GÖÇ ETTİ"

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, 500 binden fazla mültecinin Ukrayna'dan komşu ülkelere göç ettiğini açıkladı.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet ise, Ukrayna'ya yönelik askeri saldırının bilançosuna ilişkin şu bilgileri paylaştı:

"Perşembe sabahı ile dün gece arasında ofisimiz tarafından 7'si çocuk olmak üzere 102 ölü ve 304 yaralı olmak üzere 406 sivil zayiat kaydedilmiştir. Bu sivillerin çoğu, ağır topçu ve çok namlulu roket sistemleri ve hava saldırıları dahil olmak üzere geniş bir etki alanına sahip patlayıcı silahlarla öldürüldü. Korkarım ki gerçek rakamlar çok daha yüksek."