Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarında 12'inci güne girildi. Ülke genelinde çatışmalar sürerken, görüşmeler de devam ediyor.

Müzakereler çerçevesinde 3. görüşmenin bugün yapılacağı belirtilirken, dünyadan da yaptırım açıklamaları gelmeye devam ediyor.

23.30- İNSANİ YARDIM KORİDORLARI 8 MART'TA AÇILACAK

Rusya-Ukrayna heyetleri arasındaki müzakerelerin üçüncü turu, Belarus'un Brest kentinde gerçekleştirildi. Görüşme yaklaşık 4 saat sürdü.

Rus heyetine Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Müşaviri Vladimir Medinskiy, Ukrayna heyetine ise Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihail Podolyak'ın başkanlık ettiği toplantı sonrasında taraflar açıklama yaptı.

Podolyak, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, üçüncü tur müzakerelerin sona erdiğini belirterek, insani yardım koridorları konusunda olumlu gelişmeler olduğunu ifade etti. Podolyak, "Koridorlar konusunda bazı olumlu sonuçlar aldık. Bunlarda değişiklikler yapılacak ve insanlara daha etkili yardımlar alacağız." ifadelerini kullandı.

Podolyak, Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakerelerin üçüncü turunun, henüz durumun çözümünü iyileştirecek önemli ölçüde sonuçlar getirmediğini vurguladı.

Rusya ile müzakerelerde ateşkes de dahil sorunun çözümüne dair yoğun istişarelerde bulunulduğunu bildiren Podolyak, "Çözümün temel siyasi kısmı, ateşkes ve güvenlik garantileri ile birlikte yoğun istişarelerle devam edecek." dedi.

Rus heyeti başkanı Medinskiy ise, ikinci tur görüşmelerinde mutabakata varılan insani yardım koridorları ile ilgili sorunlar üzerinde uzun süre konuşulduğunu belirterek, "İnsani yardım koridorlarının yarından itibaren çalışacağını umuyoruz. Ukrayna tarafı bize bu konuda güvence verdi." dedi.

Askeri, siyasi konuları da istişare ettiklerini dile getiren Medinskiy, ancak görüşmelerin zor ilerlediğini ifade etti. Medinskiy, "Olumlu şeyler hakkında konuşmak için şimdilik erken." diye konuştu.

20.20 - UKRAYNA ŞARTLARI KABUL EDERSE RUSYA OPERASYONLARI ANINDA DURDURUR 


Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Ukrayna'nın Rusya'nın ortaya koyduğu koşulları kabul etmesi durumunda Rusya'nın da askeri operasyonları "anında" durdurmaya hazır olduğunu söyledi.

Peskov, Moskova'nın Ukrayna'dan askeri faaliyetlerini durdurmasını, tarafsızlık ilkesini içerecek şekilde anayasasını değiştirmesini, Kırım'ın Rus toprağı olduğunu kabul etmesini ve Donetsk ve Luhansk'ı bağımsız devlet olarak tanımasını talep ettiğini kaydetti.

20.00 - NETFLİX VE TİKTOP RUSYA'DAKİ HİZMETLERİNİ DURDURDU

Netflix ve TikTok, Ukrayna savaşı konusunda yayıncılar ve halkın ifade özgürlüğü üzerindeki baskılar nedeniyle Rusya’daki hizmetlerinin büyük kısmını durdurdu.

Amerikalı kredi kartı şirketleri Visa, Mastercard, American Express de haftasonunda yaptıkları açıklamalarda Rusya’daki hizmetlerini durduracaklarını bildirdi. Dünyanın önde gelen akıllı telefon ve bilgisayar çipi tedarikçilerinden Güney Koreli Samsung şirketi de Apple, Microsoft, Intel ve Dell gibi diğer teknoloji devlerine katılarak Rusya’ya nakliyatı durduracağını açıkladı.

18.30 - IRPİN'DEN 2 BİN KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ

Ukrayna İçişleri Bakanlığı, bugün yaptığı açıklamada Irpin’den 200’ü çocuk yaklaşık 2 bin kişinin tahliye edildiğini duyurdu.

Şiddetli çatışmaların yaşandığı ve hasar gören bir köprünün altına sığınan sivillerin görüntüsüyle basına yansıyan Irpin’de, 200’ü çocuk yaklaşık 2 bin kişi Ukrayna Polisi tarafından tahliye edildi.

15.25 KREMLİN UKRAYNA'YA ŞARTLARI SIRALADI

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Reuters haber ajansına demecinde, Kiev’in, şartlarını yerine getirmesi hâlinde Rusya’nın Ukrayna’daki askeri saldırıyı durdurmaya hazır olduğunu söyledi. "Bu şartlar yerine getirilirse Rusya'nın askeri harekatı anında duracak" diyen Peskov, maddeleri şöyle sıraladı:

"Ukrayna'nın Kırım'ı Rusya toprağı olarak tanıması, Donbass'daki ayrılıkçı cumhuriyetler Donetsk ve Lugansk'ın bağımsızlıklarının tanınması, Ukrayna anayasasının NATO üyeliği hedefi çıkarılacak şekilde değiştirilmesi ve Kiev'in herhangi bir bloka üye olma iddiasından vazgeçmesi" 

14.45 MÜZAKERELER TSİ 17.00DE BAŞLAYACAK

Ukrayna cumhurbaşkanının bir danışmanı, Rusya ile 3. tur müzakerelerin yerel saatle 16:00'da (TSİ 17.00) başlayacağını söyledi. Heyetler arası görüşme, Polonya’nın Brest bölgesinde bulundan Belovezhskaya Pushcha’da gerçekleştirilecek.

11.50 RUSYA'NIN KABUL ETTİĞİ BAZI İNSANİ KORİDORLAR BELARUS VE RUSYA'YA AÇILIYOR

Sivillerin tahliye edileceği bu koridorlar, Rusya’nın RIA Novosti haber ajansına göre Rusya ve Belarus’a açılıyor. Yani Rusya’nın saldırılarından kaçmak isteyen siviller ateşkesten faydalanmak isterse bu iki ülkeye gidebilecek.

Kiev’den açılan koridor, savaşta Rusya’nın en büyük ortağı ve topraklarından askerlerin de geçmesine izin veren Belarus’a ulaşırken Harkov’dan açılacak koridor da Rusya’ya çıkacak.

AFP’ye göre Mariupol ve Sumi’den açılacak koridorlar ise Ukrayna’nın diğer şehirlerine ve oradan talep edilirse yine Rusya’ya ulaşacak.

10.50 UKRAYNA BİR KENTİ GERİ ALDI

Ukraynalı yetkililer, doğu Ukrayna’daki Chuhuiv şehrini yeniden ele geçirdiklerini açıkladı. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı tarafından yayınlanan rapora göre, Rus kuvvetleri personel ve teçhizatta ağır kayıplara uğradı.

08.50 RUSYA'DAN GEÇİCİ ATEŞKES KARARI

Rusya insani koridor talebiyle ateşkes kararı aldı. Kiev, Harkov, Sumi ve Mariupol'den insani koridor açılacak.

08.40 BBC, KİEV'E 25 KM MESAFEDE SİVİLLERİN BOMBARDIMAN ARASINDAKİ TAHLİYESİNİ GÖRÜNTÜLEDİ

Kiev'e yaklaşık 25 kilometre uzaklıktaki Irpin'de, sivil halk tahliye sırasında bombardırman arasında kaldı. Savaştan kaçan anne, baba ve iki çocukları topçu ateşinde hayatını kaybetti.

Kremlin, sivil yerleşimlere saldırı yapıldığı haberlerini yalanlıyor.

Şu ana dek ülkede 1.5 milyondan fazla kişi ülke içinde ya da dışında mülteci konumunda bulunuyor.