Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarında 11'inci güne girildi. Ülke genelinde çatışmalar sürerken, görüşmeler de sürüyor.

Müzakereler çerçevesinde 3. görüşmenin yarın yapılacağı belirtilirken, dünyadan da yaptırım açıklamaları gelmeye devam ediyor.

21.30 DSÖ UKRAYNA'DA SAĞLIK TESİSLERİNE SALDIRILAR OLDU

Dünya Sağlık Örgütü Ukrayna’nın bazı sağlık tesislerine saldırılar düzenlendiğini belirtti. Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus sağlık tesislerine saldırının uluslararası hukukun ihlali olduğunu söylerken Ukrayna’da sivil bölgelere yönelik saldırıların arttığı belirtiliyor.

Ghebreyesus, sağlık tesislerine saldırılarda can kayıpları ve yaralanmalar olduğunu da kaydetti.

21.00 - RUS PETROLÜNE İTHALAT YASAĞINI GÖRÜŞÜYORUZ

Amerika Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, ülkesinin Rus güçler tarafından sivillere yönelik kasıtlı saldırılar düzenlendiğine dair inandırıcı haberler gördüğünü belirtti ve aynı zamanda Rus petrolüne ithalat yasağının tartışılmakta olduğunun mesajını verdi.

20.00 - RUSYA VİNNITSYA HAVAALANI DEVRE DIŞI BIRAKILDI

Rusya Savunma Bakanlığı, Vinnıtsya şehrinde Ukrayna askeri havaalanının uzun menzilli hassas silahlarla devre dışı bırakıldığını açıkladı.

Bakanlık, Ukrayna askeri uçaklarının sınır ülkelerdeki havaalanlarını kullanmasının bu ülkelerin silahlı çatışmaya dahil olması olarak kabul edileceğini duyurdu.

15.55 ZELENSKİY: "VİNNİTSYA'DAKİ HAVALİMANI TAMAMIYLA TAHRİP EDİLDİ"

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, video mesaj yayımladı. Zelenskiy, Rusya halkına “sessiz kalmayın” çağrısı yaptı. Zelenskiy, “Rusya Federasyonu vatandaşları, şu anda tamamen aynı seçimi yapıyorlar. Bu günlerde ve bu saatlerde, yaşam ve kölelik arasında, bugün ve yarın, belki önümüzdeki hafta. Bu, geri dönüşü yok kayıplar olmadan kötülüğü yenmenin hala mümkün olduğu bir dönem" ifadesini kullandı.

Zelenskiy, dün ABD Devlet Başkanı Joe Biden ile telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini hatırlatarak, “Kendisine kararlılığından dolayı teşekkür ediyorum. Bu saldırganlığa karşı yeni yaptırımlar demek. Onun öncesinde Amerikan Kongre üyeleriyle konuştum. Görüşmede, her iki taraftan 200'den fazla temsilci vardı, samimilerdi, bize yardım etmek için fazla ilgililer. Güvenimizi katlayan konuşmalardı” diye konuştu.

Rus ordusunun Odessa’ya saldırma hazırlığında olduğunu belirten Zelenskiy, “Odessa’yı bombalamaya hazırlanıyorlar. Ruslar her zaman Odessa’ya gelirdi. Şimdi sıcaklık ve samimiyetle karşılandıkları Odessa’ya karşı füzeler mi? Bu, tarihi bir suç olacaktır” diye konuştu. Zelenskiy Vinnitsya kentine 8 füze saldırısı yapıldığını buradaki havalimanının tamamıyla tahrip edildiğini kaydetti. 

14.35 - İSRAİL BAŞBAKANI, ZELENSKİY İLE 24 SAATTE 3 DEFA GÖRÜŞTÜ

İsrail Başbakanı Naftali Bennett, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile son 24 saatte üçüncü kez telefon görüşmesi yaptı.

İsrail Başbakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Bennett'in bugün erken saatlerde Zelenskiy ile telefonda konuştuğu belirtildi. Görüşmenin, Bennett'in Zelenskiy ile son 24 saatte yaptığı üçüncü telefon görüşmesi olduğu kaydedildi.

İsrail Başbakanı Naftali Bennett, dün Moskova ve Berlin'e gitti. Bennett, Moskova'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ardından Berlin'de Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile görüştü. Putin ile yaklaşık 3 saatlik bir görüşmenin ardından Bennett, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile telefonda konuşmuştu.

İsrail Başbakanı, ardından Berlin'e geçerek Almanya Başbakanı Scholz ile bir araya gelmiş, görüşme yaklaşık 1,5 saat sürmüştü. İsrailli siyasi bir kaynak, Bennett'in ABD, Almanya, Fransa ile koordinasyon halinde olduğu, Ukrayna ile diyaloğunun devam ettiği bilgisini paylaşmıştı

12.35 - "1,5 MİLYONDAN FAZLA MÜLTECİ UKRAYNA'DAN KOMŞU ÜLKELERE GEÇTİ"

Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, Ukrayna'da 1,5 milyondan fazla mültecinin komşu ülkelere geçtiğini açıkladı.

BM verilerine göre, Ukraynalı mültecilerin yarısından fazlası Polonya'ya geçti. Polonya'yı sırasıyla Macaristan, Moldova, Slovakya, Romanya ve diğer Avrupa ülkeleri takip ediyor. 

08.46 - "ABD İLE POLONYA, UKRAYNA'YA SOVYET DÖNEMİ SAVAŞ UÇAKLARI TEMİN ETMEYE ÇALIŞIYOR"

Amerikan Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin ABD'li yetkililere dayandırdığı haberine göre ABD yönetimi, Polonya ile Ukrayna'ya savaş uçakları temin etme konusunda görüşmeler yürütüyor.

WSJ'ye konuyu değerlendiren Beyaz Saray yetkilileri, ABD'nin Polonya'ya belli sayıda F-16 verebileceği, buna karşılık da Varşova'nın Kiev'e Sovyet dönemine ait savaş uçaklarından temin edebileceğini belirtti.

Anlaşmanın ne şekilde yapılacağı ve söz konusu uçakların Ukrayna'ya hangi yollarla ulaştırılacağı gibi detayların halen çalışıldığını belirten yetkililer, anlaşmanın sağlanması halinde Kongre onayının da gerekeceğini ancak Kongre'nin böyle bir anlaşmaya onay vermeye hazır olduğunu ifade etti.

08.36 - KHARKİV'DEKİ İNSANİ YARDIM KORİDORU BUGÜN AÇILABİLİR

Ukrayna’da iktidardaki Halkın Hizmetkarı Partisi Başkanı David Arakhamia, Kharkiv’de bugün insani yardım koridorunun açılabileceğini aktardı. Arakhamia, sosyal medya hesabından bir takipçisinin Harkiv’de insani yardım koridorunun açılıp açılmayacağı ile ilgili sorusuna verdiği cevapta, söz konusu koridorun bugün açılabileceğini belirtti.

08.45 - 3. TUR GÖRÜŞMELERİNİN YARIN YAPILMASI BEKLENİYOR

Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma’nın dış ilişkiler komitesi başkanı ve Ukrayna ile yapılan barış görüşmelerindeki Rus delegasyonunun üyesi olan Leonid Slutskiy, Solovyov Live isimli Youtube programındaki açıklamasında, “Üçüncü tur gerçekten de yakında gerçekleşecek, pazartesi, yani ayın 7’sinde gerçekleşebileceğini düşünüyoruz” diye konuştu.

08.03 - "İNANCIMIZ TAM, TÜRKİYE MONTRÖ'YÜ UYGUN ŞEKİLDE UYGULAYACAKTIR"

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman, "Bizim Türkiye'ye inancımız tam. Montrö'yü uygun şekilde uygulayacaktır. Karar alma süreçlerinde Türkiye oldukça şeffaf davrandı. Hiç kimse Boğazlar'ın böylesi bir savaşın parçası haline geldiğini görmek istemez. Türkiye de NATO'nun parçası. S-400, F-16, F-35 konularına gelecek olursak benim anlayışım şu şekilde, teknik görüşmeler F-16 üzerinde devam ediyor. S-400'lerin biraz daha uzun vadeli konu olduğunu biliyoruz. Belki artık bu problemi çözmenin, farklı bir yolunu aramanın zamanı gelmiş olabilir" açıklamasında bulundu.

07.35 ­ "KADİROV'UN ASKERLERİ AKIL HASTALARINI REHİN ALDI"

Ukrayna’nın Kiev Bölgesi Valisi Oleksiy Kuleba, Çeçenistan Cumhurbaşkanı Ramazan Kadirov tarafından Ukrayna’ya gönderilen askerlerin, ülkenin Kiev bölgesinde yer alan Borodyanka kentindeki bir ruh ve sinir hastalıkları hastanesini ele geçirerek, içerdeki akıl hastalarını ve hastane personellerini rehin aldığını açıkladı.

07.25 - BİDEN İLE ZELENSKİY TELEFON GÖRÜŞMESİ YAPTI

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile yaklaşık 30 dakika süren bir telefon konuşması gerçekleştirdi.

Beyaz Saray'ın aktardığına göre, Biden ABD, müttefikler ve ortaklar ile özel sektörün Rusya'nın Ukrayna'ya karşı saldırganlığına karşı yaptırımlarını artırma çalışmalarından bahsetti.

Görüşmede, özellikle, Visa ve Mastercard'ın Rusya'daki hizmetlerini durdurma kararının memnuniyetle karşıladığı belirtilerek Biden yönetiminin Ukrayna'ya güvenlik, insani ve ekonomik yardımı artırdığı ve ek finansman sağlamak için Kongre ile yakın şekilde çalıştığı kaydedildi. İkilinin Rusya ile Ukrayna arasında devam eden müzakereleri de ele aldığı bildirildi.

06.20 - "SÖYLEMLER GİDEREK DAHA FAZLA PROVOKATİF OLMAYA BAŞLADI

Rusya'nın Washington Büyükelçisi Anatoliy Antonov, "Washington'da dile getirilen sloganlar giderek daha fazla sorumsuz, provokatif ve daha da önemlisi uluslararası güvenlik için oldukça riskli olmaya başladı" açıklamasında bulundu.

01.40 - VİSA VE MASTERCARD'DAN RUSYA KARARI

Visa, Rusya operasyonlarının tamamını askıya alacağını duyurdu. Visa’nın kararına göre, Rusya’da çıkarılan Visa kartları ile gerçekleştirilen işlemler Rusya dışında geçerli olmayacak ve Rusya dışındaki finansal kurumlar tarafından çıkarılan Visa kartları ile Rusya Federasyonu’nda işlem yapılamayacak.

Visa’nın hemen ardından Mastercard da Rusya operasyonlarını durdurma kararı aldığını açıkladı. Mastercard yetkililerinin açıklamasına göre bu, Rus bankaları tarafından verilen kartların, Mastercard sistemi tarafından desteklenmeyeceği ve Rusya dışında verilen Mastercard kartlarının Rusya’da çalışmayacağı anlamına geliyor.

01.10 - BLİNKEN, KULEBA İLE GÖRÜŞTÜ

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Polonya'da Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba ile görüştü.

Ukrayna ile dayanışma göstermek için bölgede bulunan Blinken'in mevkidaşı Kuleba ile sınırda yoğun güvenlik önlemleri altında yaklaşık 45 dakika görüştüğü ve ikilinin, Kiev'e daha fazla silah yardımı ile Rusya üzerinde uluslararası baskıyı artırma konusunda konuştukları kaydedildi.

Dışişleri Bakanı Blinken ayrıca Beyaz Saray'ın, Ukrayna'dan kaçanlara ve onları kabul eden ülkelere destek sağlamak için 2,75 milyar dolar bütçe ayırmaya hazırlandığını söyledi.