Uzman akademisyen hekimler Prof. Dr. Buğrahan Bekir Yağcı ve Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Mert Polat; Çankaya Belediyesi Sahipsiz Sokak Hayvanları Geçici Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde eğitim verdi. Eğitime, merkezdeki 6 veteriner hekim ve 2 veteriner tekniker katıldı.

Teorik eğitimde, ultrasonografinin hekimlik icrasındaki önemi, organların topografik anatomileri, görünümleri ve boyutları, sağlıklı ve patolojik dokuların karşılaştırılması, ölçümlerinin ve klinik takiplerinin sistematiği konuları işlendi. Ayrıca, barınakların en aktif iş yükünü oluşturan jinekolojik operasyonlar, gebelik teşhisi, sağlıklı veya patolojik gebeliklerin takibi gibi konularda da ayrıntılı bilgiler paylaşıldı.

Prof. Dr. Yağcı ve Dr. Polat, ultrasonografinin veteriner hekimliği alanında etkin bir şekilde kullanılmasının özel kliniklerde olduğu kadar barınaklarda da uygulanmasının önemi üzerinde durdu. Yağcı ve Polat, barınak veterinerlerinin, sahipsiz hayvanların önceki rahatsızlıkları ve hasta geçmişlerini bilmelerinin zor olduğunu söyledi. Yağcı ve Polat, bu nedenle sahipsiz hayvanlar için tanıya giden yolda ultrasonografi kullanımının patolojik durumların ortaya çıkarılması açısından zaruri görüldüğünü kaydetti.

İki uzman tarafından verilen eğitimde temel ultrasonografinin yanı sıra yaygın olarak görülen Kennel Cough (Barınak Hastalığı) hastalığına ilişkin dünyada ve Türkiye’deki en güncel klinik yaklaşımlar da değerlendirildi. Uygulamalı bölümde ise eğitime katılan tüm hekimler birebir hasta başında ayrıntılı ultrasonografik muayene yaptı.