Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, bartın'da TTK'ye ait maden sahasında 41 madencinin yaşamını yitirmesi ile sonuçlanan patlamaya ilişkin sorulara cevap verdi. Bilgin, Türkiye genelinde maden ocaklarında yeniden risk değerlendirmesi yapılacağını ifade ederken, Bartın'daki madenle ilgili Sayıştay raporuna ilişkin, "Sayıştay raporu, hele 2019’un raporu, bugün için çok fazla bir şey söylemez” dedi.

"TÜM MADENLERE TEK TEK BAKACAĞIZ"

Bilgin, Amasra’daki maden kazasından sonra Türkiye’deki tüm madenlerin risk derecelerinin yeniden değerlendirileceğini bildirdi. Bakan Bilgin, Türkiye’nin ölümlü iş kazalarında kötü bir karneye sahip olduğu yolundaki eleştirilerin hatırlatılması üzerine, “Maalesef doğru. Bu durumun yeniden değerlendirilmesi gerektiği konusunda hemfikiriz. Bakanlık olarak Türkiye’deki mevcut tüm madenlerin risk derecelerinin yeniden değerlendirilmesini istedim. Önceden bir derecelendirme vardı elbette. Ancak Türkiye’deki tüm madenlerin tek tek mevcut durumuna ve risk derecelerine tekrar bakacağız” ifadelerini kullandı.

"AMASRA'DA PERSONEL EKSİKLİĞİ YOK"

Dünya gazetesinden Hatice Aydoğan Özsökmen'in haberine göre maden ocaklarında personel ve teknoloji eksikliğinin olduğuna yönelik iddiaların ise gerçeği yansıtmadığını vurgulayan Bakan Bilgin, “Edindiğim bilgiler, Amasra’da personel eksikliği ile ilgili bir sorun yaşanmadığını gösteriyor. Özel sektör değil, devlete ait bir kurumda bu tür eksikliklerin olması zaten kabul edilemez. İhmal olabilir, olmayabilir de. Kazanın kaynağının ne olduğunu tam olarak bilmiyoruz. Bakanlık müfettişlerinin raporlarından sonra kamuoyuna açıklama yapacağız” dedi.

"SAYIŞTAY RAPORU YETERLİ OLMAZ"

Bakan Bilgin, 2019 yılında Sayıştay’ın Amasra maden ocağı ile ilgili hazırladığı raporun Bakanlık tarafından değerlendirilip değerlendirilmediğine yönelik soruyu ise şöyle yanıtladı: “Bu, Sayıştay raporuyla anlaşılabilecek bir mesele değil. Daha teknik düzeyde bilgilere ihtiyacımız var. Elimizde daha objektif verilerin olması lazım. Onu da iş güvenliği, iş sağlığı uzmanlarımız yapacak. Kazanın teknik boyutunu derinleştirmek üzere soruşturma heyetini 6 kişiye çıkardım. Onların verilerini, analizlerini çok önemli buluyorum. Kurumun kendi güvenlik uzmanlarının raporları vardır. Hepsini ortaya çıkaracağız. Mukayeseli inceleyeceğiz. Bu derinlemesine çalışmadan sonra ortaya çıkar, ama Sayıştay raporu, hele 2019’un raporu, bugün için çok fazla bir şey söylemez” diye konuştu.