Haber: Fatoş Erdoğan

Boğaziçi direnişi süresince açılan çadırın 22 Ekim 2021 tarihinde ÖGB tarafından dağıtılmasına tepki gösteren ve gözaltına alınan 45 Boğaziçi Üniversitesi öğrencisinin ilk duruşması, bugün Çağlayan Adliyesi 34. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Öğrencilerin açtığı çadıra saldırı sonrası gözaltına alınan ve haklarında dava açılan 45 öğrencinin yargılandığı davanın ilk duruşması öncesi Özgür Boğaziçi Çağlayan Adliyesi önünde basın açıklaması düzenledi.

Basın açıklamasını, Özgür Boğaziçi adına Tutku Kırcalı okudu.

“SARAY, KAYYUMLARA KARŞI YÜKSELEN İSYANI BASTIRMAK İÇİN HER YOLU DENEDİ”

Açıklamada, kayyum atamalarına ve öğrencilere yönelik müdahaleler tepki gösterilerek, şunlar kaydedildi:

“Bugün burada 22 Ekim’de direnerek gözaltına alınan arkadaşlarımızın yanında olmak ve direnişimizin haklılığını yeniden haykırmak için toplandık. Saray, kendine bayrak yaptığı biat kültürünün başat sembolü olan kayyumlara karşı Boğaziçi Üniversitesi’nden yükselen isyanı bastırmak için her yolu denedi. Arkadaşlarımızı tutuklatmaktan kampüsümüzü polis ablukasına aldırmaya, yurtlara turnike koydurmaktan özel güvenlik birimleriyle öğrencileri her fırsatta herhangi bir sebepten taciz ettirmeye; egemenlerin her talimatı kayyumlar tarafından harfiyen yerine getirildi. Direncimizi kırmak ve sesimizi kesmek için 22 Ekim gününün öğle saatlerinde direnişimizin sembollerinden olan çadıra saldırıldı.

Beklemediği bir inatla karşılaşan kayyum, çözümü yine emirleri uygulamakta ve polisi kampüse indirmekte buldu. Söz, yetki, karar üniversite bileşenlerinindir talebini dile getiren öğrenciler şiddet ve işkenceyle gözaltına alındılar. Direnişimizden o denli korktular ki ocak ayına kadar o gün Güney Meydan’da olan herkese tek tek soruşturma açmakla, davalar açmakla uğraştılar. Tüm bunların hiçbiri yetmedi, yetmeyecek! Melih’i gönderdiğimiz gibi Naci’yi de göndereceğiz, bileşenler seçimini gerçekleştirerek kayyumları üniversiteden temelli defedeceğiz.

“TALEPLERİMİZİ ALANA KADAR DİRENECEĞİZ”

Taleplerimiz alana kadar; söz, yetki, karar üniversite bileşenlerinin olana kadar direneceğiz. Bugün saldırılar sadece polis eliyle değil, okul içerisindeki faşist örgütlenmeler aracılığıyla direnen arkadaşlarımızı bizzat hedef alarak devam etse de; direnişimiz, isyanımız bugün burda çağlayandan; 22 Ekim gününün ısrarında buluyor ifadesini, Direnişimizi ısrarımızı nice meydanlara taşıdığımız gibi 1 Mayıs’a da taşıyacağız. Boğaziçi Direnişini bir adım daha öteye taşımak için burada tekrardan bütün direnenleri 1 Mayıs’ta sesimizi daha güçlü bir şekilde duyurmaya çağırıyoruz. Melih gitti Naci de gidecek üniversiteler bizimle özgürleşecek.”

21 EKİM'E ERTELENDİ

Davanın ilk duruşmasında mahkeme, avukatların beraat taleplerini reddederken, ifade veren öğrencilerin duruşmadan vereste tutulmasına, ifadesi alınmayan 2 kişinin zorla getirilmesine, dosyadaki görüntülerin bilirkişiye gönderilerek rapor hazırlanmasına hükmetti. 

Bir sonraki duruşma 21 Ekim tarihine ertelendi.