BBC Türkçe'de yer alan habere göre, yetkililer koridorun piramidin henüz keşfedilmemiş başka bir odaya çıkabileceğini ya da piramidin girişine olan basıncı hafifletmek için inşa edilmiş olabileceğini söyledi. Koridor, ilk olarak 2016 yılında müografi adı verilen bir görüntüleme tekniği kullanılarak tespit edildi. ScanPyramids Projesi’nde görevli bilim insanlarından oluşan bir ekip, taşların kısmen emebildiği bir tür kozmik ışın olan müon parçacıklarının piramidin içine nasıl nüfuz ettiğini analiz ederek, içerideki yoğunluk değişiklilerini gözlemledi. Taşın özelliğini bozmayan bu teknikle, Büyük Piramit'in kuzey yüzünün arkasında ve ana girişin yaklaşık 7 metre yukarısında, taş bir şerit yapının olduğu bir bölgede boş bir alan tespit edildi.

Elde edilen kamera görüntüleri Perşembe günü piramidin yanında düzenlenen bir basın toplantısıyla kamuoyuyla paylaşıldı. Görüntülere göre koridor, kabaca yontulmuş taş bloklardan yapılmış duvarlar ve kubbeli taş tavana sahipti. Mısır Antik Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu Başkanı Mustafa Veziri, koridorun altında ya da sonunda ne olduğunu bulmak için tarama çalışmalarına devam edeceklerini söyledi.

NASIL İNŞA EDİLDİĞİ GİZEMİNİ KORUYOR

146 metre yüksekliğinde Büyük Piramit, dördüncü hanedan döneminde MÖ 2609'dan MÖ 2584'e kadar hüküm süren firavun Khufu ya da Keops tarafından Gize platosunun üzerine inşa edildi. Dünyanın en büyük ve en eski yapılarından biri olmasına karşın, piramidin nasıl inşa edildiğine dair hala ortak bir fikir bulunmuyor. Mısırlı arkeolog Zahi Hawass, koridorun "büyük bir keşfi" temsil ettiğini söyledi ve Keops'un mezar odasının piramidin içinde hala var olup olmadığını anlamak için de önemli olduğunu vurguladı.