SEFER TALAY

Türkiye’nin en önemli zeytin üretim merkezlerinden biri olan Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde zeytin hasadı başladı. Ortalama 12 lira olan yeşil zeytin fiyatı, üreticileri memnun etmedi. Zeytin üreticisi Ali Pehlivan, "Zeytin hasadına başladık. Sabahın saat 5’inden akşamın 5’ine kadar çalışıyoruz. Zeytini 10 liraya satıyoruz. Oysa zeytin marketlerde 50 lira. Bu sene ürün bol. Ancak seneye bu olmaz.  Mazot ve gübre pahalı. Çiftçi, tarlasına gübre atamıyor. Gübre atamayınca ürün olmaz. Çiftçiyi düşünen yok" dedi.

Burhaniye’de zeytin hasadına başlanırken yeşil zeytin alımı içinde de elekler kuruldu. Yeşil zeytinin kilogram fiyatı, ürünün büyüklüğüne göre 8 ila 20 lira arasında belirlenirken bu fiyatlar üreticiyi memnun etmedi.

"ÇİFTÇİNİN HALİNDEN ANLAYAN YOK"

Zeytin üreticisi Ali Pehlivan, çiftçinin mağdur olduğunu söyledi. Pehlivan, "Zeytin hasadına başladık. Sabahın saat 5’inden akşamın 5’ine kadar çalışıyoruz. Zeytini 10 liraya satıyoruz. Oysa zeytin marketlerde 50 lira. Bu sene ürün bol. Ancak seneye bu olmaz. Mazot ve gübre pahalı. Çiftçi, tarlasına gübre atamıyor. Gübre atamayınca ürün olmaz. Çiftçiyi düşünen yok. Alacağımızı alamıyoruz, vereceğimizi veremiyoruz. Borçlar kapıya dayanıyor. Çoluğumuz çocuğumuz aç. Çiftçinin halinden anlayan yok. Yağ, bizim elimizden 50 liradan çıktı. Marketlerde ise 100 lira. Günahtır, yazıktır. Hep ezilen çiftçi olmaktadır. Yazık değil mi" dedi.

"REKOLTEMİZ İYİ"

Zeytin alıcısı Hüseyin Sezer de "Zeytin alım sezonunu başlattık. Duble zeytin 20 lira. Fiyatlar güzel ancak maliyetler çok yüksek. Giderler yüksek olunca bazı vatandaşlar zeytinine bakamıyor. Bu yıl işçi yevmiyeleri de yüksek" diye konuştu.

Mustafa Göksu ise "Zeytin hasadına başladık. Yeşil zeytin alımı da başladı. Fiyatlar üretici için kötü değil ancak çok da iyi değil.  İşçi yevmiyeleri yüksek, ancak çalışanın hakkını alması lazım. Yeşil zeytinden sonra yağ sezonu başlayacak. Erken hasat zeytinyağında, şu anda dizyemlik yağlar 65 liraya alıcı buluyor. İnşallah daha da güzel olacak. Bu yıl rekoltemiz çok iyi. Yağ fiyatları da iyi olursa çiftçinin yüzü güler" dedi.