CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın tedavi rehberine eklendiğini duyurduğu SMA hastalığında oral kullanımı olan ikinci ilacın bir aydan fazla bir süre geçmesine rağmen henüz ruhsatlandırılmadığını ve geri ödeme kapsamına alınmadığını belirtti. Bulut, Bakan Koca’ya “SMA hastalarının umutla beklediği Risdiplam etken maddeli ilaç ülkemizde ne zaman ruhsat alacaktır? Ruhsat süreci neden sonuçlandırılmamış ve geri ödeme kapsamına alınarak hastaların kullanımına sunulmamıştır? Risdiplam, ne zaman geri ödeme kapsamına girecektir” diye sordu.

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, SMA hastalarının kullanımı için Risdiplam etken maddeli ilaçla ilgili konuyu TBMM gündemine taşıdı. Bulut, TBMM Genel Kurulu’nda gündem dışı söz alarak konuyu gündeme getirirken, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle de TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi.

Bulut, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, şurup olarak kullanılan Risdiplam etken maddeli ilaç için, 2023 yılı Sağlık Bakanlığı’nın bütçe görüşmeleri sırasında Bakan Koca’nın “Bilim Kurulu’nun oral kullanımı olan ikinci bir ilacın kullanımını onayladığını, ilacın kullanıma alınacağını” söylediğini hatırlattı.

“NEDEN HALA KULLANIMA SUNULMADI”

Bulut, SMA Bilim Kurulu tarafından alınan kararla tedavi rehberine yeni bir ilaç eklendiğinin açıklandığını da belirterek şöyle konuştu:

“Yine şubat ayının başında Bakan Koca’nın, SMA Bilim Kurulu tarafından alınan kararla tedavi rehberine yeni bir ilaç daha eklendiği kaydedilmiştir. Özellikle deprem döneminde değil ilacın kullanımının zorluğu, bu ilacın da şurup olarak kullanımı anlamında önemli olduğu halde aradan geçen bu süre boyunca hala bu ilaç ruhsatını almamıştır. İlaç firmasının başvuru yaptığı ancak bu başvuru neticesinin hala sonuçlandırılmadığı, Bilim Kurulu’nun da ifade ettiği gibi bu ilacın kullanımı onaylandığı halde neden hala ilacın kullanıma sunulmadığını da soruyoruz.”

“SMA HASTALARININ BEKLEDİĞİ RİSDİPLAM ETKEN MADDELİ İLAÇ ÜLKEMİZDE NE ZAMAN RUHSAT ALACAKTIR?”

Bulut, soru önergesinde deSağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya şu soruları yöneltti:

“Tarafınızca defaatle hastaların kullanımına sunulacağını söylediğiniz ve SMA hastalarının umutla beklediği Risdiplam etken maddeli ilaç ülkemizde ne zaman ruhsat alacaktır? Açıklamanızın üzerinden bir ay geçmesine karşın ruhsat süreci neden sonuçlandırılmamış ve geri ödeme kapsamına alınarak hastaların kullanımına sunulmamıştır? Sağlık Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerinde sözünü verdiğiniz oral tedavi seçeneği olan Risdiplam, ne zaman geri ödeme kapsamına girecektir? Ülkemizde kaç Tip-1, 2 ve 3 SMA hastası vardır? Bunlardan kaçı tedavi almaktadır? Tedavi almayan hastaların tedaviyi almama nedenleri nelerdir? SMA hastalarının kaçı geri ödemede olan Spinraza tedavisi için il dışına çıkmak zorunda kalmaktadır? Tek seferde uygulanan Zolgensma ve şurup olarak kullanılan Risdiplam’ın geri ödemeye girmesinin bu sıkıntıları ortadan kaldıracağını düşünüyor musunuz?

“DEPREM BÖLGESİNDE YAKLAŞIK KAÇ SMA HASTASI YAŞAMAKTADIR?”

Deprem bölgesinde yaklaşık kaç SMA hastası yaşamaktadır? Deprem hasarı sonrası hizmet veremeyen hastaneler nedeniyle şehir dışına sevk edilen hasta sayısı kaçtır? Mobilize olması zor, yorucu ve meşakkatli olan bu hastalar için konuya ilişkin ne tür önlemler almaktasınız? Ülkemizde Spinraza ilacı için yapılan toplam harcama miktarı ne kadardır? Her hasta tipi için ayrı ayrı olmak üzere, hastane, ilaç ve diğer masrafların miktarı nedir? Zolgensma ilacının da devlet tarafından ücretsiz karşılanması veya katılım paylı bir bütçe oluşturulması için herhangi bir çalışma yapılmakta mıdır? 199 sayılı TBMM raporunda yer alan sonuç önerilerinin hayata geçirilmesi için herhangi bir çalışma yapılmakta mıdır?”