CHP Adana Milletvekili ve Kent Konseyleri Masası Koordinatörü Burhanettin Bulut, CHP Kent Konseyleri Çalıştayı'nda; kent konseylerinin önemine vurgu yaptı. Bulut, “Bizim, Kent Konseyleri’nden beklentimiz, bu işe bir platform oluşturma olarak bakalım. Biz kente, biz çevreye, biz yeşile, biz hayvanlara, doğaya taraf bir yapı oluşturmanın derdindeyiz, tasasındayız” dedi.

CHP Kent Konseyleri Masası Çalıştayı, Ankara'da; Çankaya Belediyesi Zübeyde Hanım Sosyal Tesisleri’nde düzenleniyor.

CHP Adana Milletvekili ve Kent Konseyleri Masası Koordinatörü Burhanettin Bulut, çalıştayın açılış konuşmasında kent konseylerinin demokrasi açısından önemine dikkat çekti.

Bulut’un konuşmasının satır başları şöyle:

“ÜLKEDE DEMOKRASİ İZLENİLİR HALE GELDİ”

“Kent Konseyleri Masası’nı size kısaca aktarayım… Sayın Başkan konuşmasında şöyle bir şey söyledi, ‘demokrasi, izleyicilerden ziyade oyuncuların dahil olduğu bir sistemdir.’ Ancak Türkiye’de uzun bir zamandır, saray dışında küçük bir kesimin müdahil olduğu kesim dışında maalesef ülkede demokrasi izlenilir hale geldi. Hukuksuzluklar, özellikle partili Cumhurbaşkanlığı sonrası bu izleme oranları daha çok arttı. Yapılan tüm çalışmalar yasamanın, basının ve diğer organların dışında tümü ile yürütmenin eline ve o yürütmede de sarayın uhdesine geçmiş durumda. Buna ilişkin çeşitli örnekler verebiliriz, son örnek bile buna yeterli. İstanbul Belediye Başkanımıza yapılan bu tiyatro, bugünkü sistemin en önemli örneği.

Burada yargı eliyle, siyaset dizayn ediliyor. Yine yargı eliyle Türkiye’deki önümüzdeki seçimler, müdahale edilerek orada bir oyun kuruluyor. Buna basın destek veriyor. Özellikle yandaş basın dediğimiz basın, tek sesle bu yapılanların altında kılıflar bulunarak yani önce kimi suçlayacağını tespit edip onun altına suçlayıcı malzemelerin bulunduğu bir propaganda zinciri başlıyor ve yasama da maalesef bu gelişmelere seyirci kalıyor.

“BU MÜCADELEYİ TEK BAŞINA PARTİLERDEN BEKLEMEK BİZİ YANILTIR”

Geçen hafta bütçe konuşuldu. Bütçede bu son olayların değerlendirilmesi yapılınca AKP’nin Grup Başkanvekili, bu yaşananları gayet normal açıkladı. Haliyle böylesi bir sistemde her şeyin tekleştiği, insanların huzur anlamında sıkıntı yaşadığı ve demokrasinin çok ciddi bir erozyona uğradığı bir dönemde buna karşı gelecek en önemli figür partilerdir. Bizler de kendi üzerimize düşen görev olarak, partilileri bir araya getirerek altılı masa ile bu işe müdahil olmaya çalışıyoruz; en azından bugüne kadar hiçbir araya gelmemiş kesimler ve bu altılı masa seçim öncesi birliktelik oluşturma anlamında da bir ilk. Seçimlerden çok önce bir birliktelik oluştu ve bu birlikteliğin en önemli meselesi biraz önce anlattığım Türkiye’deki demokrasi erozyonuna karşı, hukuksuzluğa karşı, bireysel hak ve özgürlükler üzerindeki bu baskıya karşı gelmek ve Türkiye’yi kurucu değerler noktasına en azından, o değerler noktasına yeniden taşımak. Haliyle bu mücadeleyi tek başına partilerden beklemek bizi yanıltır.

“ULAŞILAMAYAN YERLERE, ULAŞMADA EN ÖNEMLİ YAPI SİZLERİN YAPISI YANİ KENT KONSEYLERİ”

Çünkü, bir tarafta çok güçlü bir iktidar var. Devletin tüm kurumlarını bir araya getirmiş, devletin tüm kurumlarını kendi parti görevlileri gibi yansıtan bir yapıya karşı sadece altılı masa yani siyasi partilerin mücadele etmesi mümkün değildir.

Buraya, diğer dinamik güçlerin de ilave olması lazım. En önemli dinamik güçler; sivil toplum örgütleri, dernekler yani STK’lardır. Bugün CHP Kent Konseyleri Masası kurmamızın temel esprisi budur. Sayın Genel Başkanımızın direktifleriyle, Seyit Torun başkanımızın bu konudaki hassasiyeti, bu konudaki önem vermesi dolayısıyla böyle bir yapı kurduk.

Bu yapı, bizim ulaşamadığımız, bağlantı kuramadığımız ya da bize karşı ön yargılı olan vatandaşlarla buluşma çağrısıdır. Elbette kent konseylerin güçlendirilmesini ifade ediyoruz, onların bir iletişime geçmesinin ihtiyacını ifade ediyoruz ya da CHP’nin anlayışı itibariyle tüm vatandaşlara ulaşmanın yollarını arıyoruz. Ama asıl mesele, ülkenin bu gidişatında en az siyasi partiler kadar sizlerin de bu konuda görevli olmanız. Çünkü, ulaşılamayan yerlere ulaşmada en önemli yapı sizlerin yapısı yani Kent Konseyleri.

Kent Konseyleri, sadece kentin yaşamına ilişkin fikirleri üretmek, ortak akla dahil olmak ya da karar veren süreçte var olmak üzere kurgulu bir yapı değildir. O kente ilişkin politikalara karar verirken o kentin yaşamını etkileyen, düzenini etkileyen genel politikalara müdahale etmek durumundadır.

Kent Konseyleri Masası, 11 kişilik bir heyet. Tüm bölgelerden arkadaşların olması için çalıştık. İşin özü şudur: Bu işlerde görevli olan arkadaşlarımız, Kent Konseyleri’nde görev alan arkadaşlarımızın birçoğu başka yerlerde de görev aldılar. Amaç, burada isim olması önemli değil; amaç hizmetse o hizmetin içerisine herkesi dahil edeceğiz. Bu konuda hiç kimsenin bir endişesi olmasın.

“BİZ KENTE, BİZ ÇEVREYE, BİZ YEŞİLE, BİZ HAYVANLARA, DOĞAYA TARAF BİR YAPI OLUŞTURMANIN DERDİNDEYİZ”

Son söz olarak, burada CHP’nin adı var; kuruluşunda yani isimde de CHP Kent Konseyleri Masası var. Ama sizlerden talebimiz… Bizim kendimize ait kurullarımız var zaten, yani parti örgütlerimiz, ana kadememiz var, gençlik kollarımız, kadın kollarımız var, merkezi yönetimlerimiz var. Biz o görevi yapıyoruz; sizlerden isteğimiz, AKP’nin yaptığı gibi STK’ları arka bahçesi yapma anlamında değil… Bizim Kent Konseyleri’nden beklentimiz, bu işe bir platform oluşturma olarak bakalım. Biz kente, biz çevreye, biz yeşile, biz hayvanlara, doğaya taraf bir yapı oluşturmanın derdindeyiz, tasasındayız.”