Burdur'da basın mensuplarına, İl Risk Afet Planı (İRAP) kapsamında afet bilinci eğitim verildi. Afet öncesi ve sonrası için verilen eğitimlerle doğru davranışların pekiştirilmesi amaçlanıyor. MAKÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Firdevs Savi Çakar, “İnsanların zor zamanlarda en çok ihtiyaç duydukları sosyal desteğin ve psikolojik desteğin sağlanması açısından da bilgilendirme çok önemli. Bu yüzden basın mensuplarına gerçekten çok büyük iş düşüyor" dedi.

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nde düzenlenen eğitimde öğretim üyesi Dr. Murat Kuş, afet sırası ve sonrasında yapılması gerekenleri anlatırken Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Firdevs Savi Çakar da haber verme psikolojisinin pekiştirilmesi için basın mensuplarına eğitim verdi.

"SÜRECİN YARARLI OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM"

MAKÜ Psikolojik Danışman ve Rehberlik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özlem Tagay, konuşmasında şunları söyledi:

"Bu proje, oldukça güzel bir proje. Afet durumlarında afetten etkilenen pek çok insan olduğu gibi aynı zaman da basın mensuplarının bu süreçte neler yapabilecekleri, hangi noktalarda neye dikkat edecekleri konusunda bilgi paylaşımında bulunmak güzel bir çalışmaydı. Afetlerin, bizim için pek çok yıkıcı etkileriyle beraber aynı zamanda psikolojik anlamda da yıkıcı etkileri söz konusu. Bu durum, sadece basın mensupları için değil, o süreçte o süreci yöneten, o süreci takip eden herkes için oldukça olumsuz bir süreç. Bu süreçte belki yapacağımız haberlerin, bilgilendirilmelerinin nasıl olacağı, insanların bu süreçten nasıl etkilendiği ya da ne tür durumlara maruz kaldıkları konusunda hep beraber konuştuk, bilgilendik ve bilgi paylaşımında bulunduk. Sürecin yararlı olacağını düşünüyorum."

“AFET ÖNCESİNDE DOĞRU DAVRANIŞLARIN PEKİŞTİRİLMESİ AMAÇLANMAKTADIR”

MAKÜ Öğretim Üyesi Dr. Murat Kuş ise şöyle konuştu:

"Tüm kurumlarda olduğu gibi ilimizdeki basın mensupları da bir afet sonrasında afetzede olacaklar. O nedenle afetlere yakalanmadan önce, bu afetler gerçekleşmeden önce planlama ve zarar azaltma çalışmaları kapsamında basın mensuplarımıza da afet öncesinde doğru davranışların pekiştirilmesi amaçlanmaktadır. Burada basın mensuplarımızın, kendi ofislerinden başlayarak yapısal olmayan tehlikeleri azaltması, tehlike avı yapabilmeleri, afet sırasında sıfır anında doğru davranışlar, afetle mücadele konusunda ekipman edinmeleri ve bunları doğru bir şekilde kullanmaları noktasında MAKÜ Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölümü olarak katılmış bulunmaktayım. 2026 yılına kadar devam edecek olan İRAP sürecinde de farklı ortamlarda, farklı uygulamalarda, eğitimlerde yine basın mensuplarımızla buluşacağız."

"BASIN MENSUPLARINA ÇOK BÜYÜK İŞ DÜŞÜYOR"

MAKÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Firdevs Savi Çakar da şunları söyledi:

"Bugün, afet psikolojisi konusunda basın mensuplarımızla birlikte olduk. Afetlerin etkileri, afet yaşayan bireylerin yaşadıkları psikolojik durum ve böyle dönemlerde bilgi alma ihtiyacının arttığı üzerinde, özellikle basının duyarlı habercilik konusundaki sorumlulukları üzerinde arkadaşlarla bilgi paylaşımında bulunduk. İyi bir afet yönetiminin en önemli aşaması tabii ki afetlere hazır olmak. Afetlere hazırlığın da bir sonraki aşaması, yaşanan afet ne kadar büyük olursa olsun sağlanacak sosyal destek ve psikolojik destekle afete maruz kalan kişilerin toparlanmasına ve normalleşmesine katkı sağlamak. Burada da özellikle doğru bilgilendirme, doğru bilgi kaynaklarına ulaşma konusunda haberler ve bilgilendirmelerin ne kadar etkili olduğu üzerinde konuştuk. İnsanların zor zamanlarda en çok ihtiyaç duydukları sosyal desteğin ve psikolojik desteğin sağlanması açısından da bilgilendirme çok önemli. Bu yüzden basın mensuplarına gerçekten çok büyük iş düşüyor. Aynı zamanda hem afete maruz kalan hem de afete maruz kalan kişilerle ilk temas eden, insanların en zor zamanlarında onların yanında olan meslek elemanı olarak da basın mensuplarının rolünü göz arda edemeyiz. Bu kapsamda bir eğitim çalışması yaptık. Sürecin katkı sağlamasını diliyorum."

"ÖĞRENMEMİZ GEREKEN ÇOK ÖNEMLİ HUSUSLAR VAR"

Eğitim sonrasında açıklama yapan Burdur Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Kürşat Tuncel, şöyle konuştu:

"Basın mensupları için çok önemli bir bilgilendirme toplantısına katıldık. Aslında meslektaşlarımızla afet ve benzeri olayların hep içindeyiz. Afet kültürünün oluşması noktasında biz basın mensuplarına önemli görevler düşüyor. Bu noktada meslektaşlarımızla ciddi bir bilgilendirme aldık. Burada gördük ki biz basın mensuplarının dahi büyük eksikleri var. Öğrenmemiz gereken çok önemli hususlar var. Bu noktada başta basın mensupları olmak üzere toplumdaki tüm kesimleri afet kültürü noktasında bilgilendirmeye davet ediyorum."

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

-EĞİTİM DETAY

- MAKÜ Psikolojik Danışman ve Rehberlik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özlem Tagay konuşma

- MAKÜ Dr. Öğretim Üyesi Murat Kuş konuşma

- MAKÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Firdevs Savi Çakar

- Burdur Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Kürşat Tuncel konuşma