Erbay; “Bugüne kadar depremle ilgili nasıl bir hazırlık yaptınız? AFAD, Kızılay gibi kurumlara ne kadar para aktardınız? Nasıl ihaleler yaptınız? Ne kadar çadır aldınız? Deprem anında bu çadırlar neredeydi? 350 bin tane çadır dağıtıldığından bahsediliyor. Eğer bu deprem İstanbul’da olsaydı nasıl bu krizi yönetecektiniz?” sorularını yöneltti.

CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay, depremzede yurttaşların barınma sorununun çözümünde ve çadır tedariki konusunda yaşanan aksaklıkları İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesi ile TBMM gündemine taşıdı. Konuya ilişkin açıklama yapan Erbay, şunları söyledi:

“Maalesef depremin ilk gününden beri birçok eksiklikle karşı karşıya kaldık. Bugün depremin 24’üncü günü olmasına rağmen hala deprem bölgesinden konteyner ve çadır taleplerini duymaya devam ediyoruz. İstanbul depremine hazırlıklı olduğunu söyleyen Sayın İçişleri Bakanı’na buradan sormak istiyorum. Bugüne kadar depremle ilgili nasıl bir hazırlık yaptınız? AFAD, Kızılay gibi kurumlara ne kadar para aktardınız? Nasıl ihaleler yaptınız? Ne kadar çadır aldınız? Deprem anında bu çadırlar neredeydi? 350 bin tane çadır dağıtıldığından bahsediliyor. Eğer bu deprem İstanbul’da olsaydı nasıl bu krizi yönetecektiniz? Türk milleti adına bir kez daha buradan bu soruyu sormak istiyorum. Muğla’mızda yaşadığımız yangınlarda da şu anda yaşadığımız deprem felaketinde de gördüğümüz gibi mevcut siyasi iktidar hiçbir hazırlık yapmamış. İktidar olduğumuzda hem bunun hesabını soracağız hem de Millet İttifakı olarak vatandaşımızın daha güvenli ve huzur içinde yaşaması için gerekli ortamı biz hazırlayacağız.”

Erbay, soru önergesinde ise şu değerlendirmeleri yaptı:

Deprem felaketinin ilk gününden bu yana genel başkan yardımcılarımız, yüzden fazla milletvekilimiz, yerel yönetimlerimiz ve gönüllülerle birlikte deprem bölgesinde çalışmalara katılarak, yurttaşlarımızın dertlerine çare olmaya çalıştık. Deprem bölgesinde çadır temininde büyük eksiklikler yaşandığını tespit ettik. Doğal afetlerde yurttaşlara yardım götürmesi gereken kurumlar ve kuruluşlar deprem öncesi ve sonrası gerekli hazırlıkları yapmamışlar. Bugüne kadar depreme hazırlık yapılası gerekirken hiçbir hazırlık yapılmamış.

“TOPLANAN DEPREM VERGİLERİNİ BETONA GÖMDÜLER AMA YURTTAŞLARIN GÜVENLİ BİR ŞEKİLDE YAŞAYABİLECEKLERİ BİNALAR YAPMADILAR”

Depreme yönelik gerekli hazırlıkların yapılması konusunda defalarca uyarıda bulunduk. Ancak 20 yıldır iktidarda olan AKP, gerekli tedbirleri almadı. Depreme hazırlık için ayrılması gereken kaynakları, lükse, şatafata, yandaşlara ve beşli çeteye aktardı. Toplanan deprem vergilerini betona gömdüler ama yurttaşların güvenli bir şekilde yaşayabilecekleri binalar yapmadılar.

“BU HALKA BUNLARI YAŞATAN HERKES HUKUK ÖNÜNDE HESAP VERECEK”

Biz, dayanışmayla bu felaketi de atlatacağız. Yaralarımızı saracağız. Ancak yaşananları asla unutmayacağız. Bu halka bunları yaşatan herkes hukuk önünde hesap verecek. Sonuna kadar takipçisi olacağız.”

“DEPREMİN MEYDANA GELDİĞİ TARİHTEN BU YANA, YURTTAŞLARA TOPLAM KAÇ ÇADIR DAĞITILMIŞTIR”

Erbay, bakanlara şu soruları yöneltti:

“Bu tür bir afet durumunda felaketten etkilenen vatandaşların barınmak için kullanacağı çadırlar hangi kurum ve kuruluşların envanterinde bulunmaktadır? 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan deprem felaketi öncesinde Bakanlığınıza bağlı tüm kurum ve kuruluşların stoklarında toplam kaç adet çadır bulunmaktaydı? Depremin meydana geldiği tarihten bu yana, yurttaşlara toplam kaç çadır dağıtılmıştır? Bakanlığınıza bağlı tüm kurum ve kuruluşlar çadırları nereden ve hangi yöntemle temin etmektedir? Bu çadırlar yurt içinde mi imal edilmektedir yoksa yurt dışından mı temin edilmektedir? Yurt içinde imal edilmekteyse hangi kurum ve kuruluşlar imal etmektedir? Bu kurum ve kuruluşlar son 5 yıl içerisinde kaç adet çadır imal etmişlerdir? Çadırlar yurt dışından temin edilmekteyse son 5 yıl içerisinde nereden ve kaç adet alınmıştır? Bakanlığınıza bağlı tüm kurum ve kuruluşlar temin edilen çadırlar için ne kadar ödeme yapılmıştır?”