Ankara Batıkent’te kız çocuklarının taciz edilmesine engel olmaya çalışırken bıçaklanan Haydar Can Kılıçdoğan, dün yaşamını yitirmişti. Kılıçdoğan bugün Batıkent Cemevi’nden son yolculuğuna uğurlandı.

Cenazeye CHP milletvekilleri Ali Şeker, Tekin Bingöl, Veli Ağbaba, Murat Emir, Nihat Yeşil, Batıkent’teki dokuz mahallenin muhtarı, Yenimahalle Belediye Meclis Üyeleri, Ankara Büyükşehir Belediye Meclis Üyelerinin yanı sıra çok sayıda yurttaş da katıldı.

Kılıçdoğan’ın babası eski TÜMTİS’te başkanlık yapmıştı. Çeşitli sendikalardan gelen temsilciler de törendeydi.

'HAYDAR CAN DEĞİL, İNSANLIK ÖLDÜ'

Törende bir yurttaş basının ağlayan anne babayı çekmesine tepki göstererek “Failleri ve cezasız bırakanları çekin” dedi. “Burada ölen Haydar Can değil, insanlık öldü” diyen yurttaş Batıkent’te artan şiddet vakalarına tepki gösterdi.

'ÖLMESİNİ HAZMEDEMİYORUM'

Baba Nurettin Kılıçdoğan, "Oğlum orada gezerken iki tane kız çocuğu tacize uğruyor. Kız çocukları 'ağabey bize yardım et' diyorlar. Oğlum da 'gençler ayıp oluyor, yapmayın' diyor. Bunu demesiyle saldırmaları bir oluyor; görgü tanıklarının veya kızların söylediklerine göre. Söylenecek kelime bulmak çok kolay değil. Ancak her aile çocukları ile gurur duyar. Ben de çocuğumla gurur duyuyorum. Ölmesini hazmedemiyorum ama her insanın yapması gerektiği şeyi yaptığına inanıyorum. Ne mutlu ki bana böyle bir çocuk yetiştirebilmişim. Duyarlı çocuk yetiştirmişim. Söyleyecek başka bir şey bulamıyorum. Kelimelerle ifade etmek çok zor bu olayı" dedi.

Baba Kılıçdoğan, oğlunun tacizi engellemek isterken saldırıya uğradığını belirterek, "6 yerinde bıçak darbesi var. İki sefer ameliyat oldu, tedavisi olumlu gidiyordu ama kurtarılamadı" diye konuştu.

CEMEVİNDE TÖREN

Ankara'da taciz edilen iki kız çocuğunu korumak isterken Mert T. ve Yunus H. tarafından bıçaklanarak öldürülen Haydarcan Kılıçdoğan için Batıkent'te bulunan Pir Sultan Abdal Cemevi'nde tören düzenlendi. Törene Haydarcan'ın ailesi ile birlikte CHP Genel Başkan Yardımcıları Veli Ağbaba, Tekin Bingöl, Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, çok sayıda vatandaş katıldı.

'OĞLUM BU KADAR YARDIMSEVERDİ'

Güçlükle ayakta duran anne Songül Kılıçdoğan, gözyaşlarını tutamadı. Söngül Kılıçdoğan, "Hiç böyle düşünmemiştik, aklımızdan geçmiyordu. Hayalimiz böyle değildi. Oğlum bu kadar yardımseverdi. Belaya gitmedi, bela onu buldu. Oğlum ölmedi, melek oldu" dedi. Anne Songül Kılıçdoğan, tören sırasında oğlunun tabutunun önünde oturup, gözyaşı döktü. Törene katılan bir kişi de kalabalığa seslenerek "Haydarcan ölmedi, insanlık öldü" diye konuştu.

Törende Haydarcan'ın iki kız çocuğuna yardım ederken öldürüldüğü belirtilerek, helallik istendi. Törenin ardından Haydarcan'ın cenazesi Karşıyaka Mezarlığı'na götürülerek, gözyaşları arasında toprağa verildi.

BABASINI ARAYIP 'BIÇAKLANDIM' DEMİŞ 

Haydarcan'ın kuzeni Eren Öztaş, gazetecilere yaptığı açıklamada, Haydarcan'ın tacize uğrayan iki kız çocuğuna yardım ederken bıçaklandığını hatırlatarak, "Olayın ardından babasını kendisi aramış, cep telefonundan 'Ben bıçaklandım' diyor. Babası da bizi arayınca olay yerine gittik. Ben gittiğimde Haydarcan'ı ambulansa bindiriyorlardı. Direkt öldürmek için bıçaklamışlar. Biz koşarak güvenlik güçleri ile birlikte saldırganları yakaladık. Bıçağı atmışlardı, montlarını atıyorlardı. Artık başka insanların çocukları ölmesin. Önlem alınmasını istiyoruz. Daha fazla olmasın, artık yeter" dedi.

TACİZE UĞRAYAN KIZIN ANNESİ KONUŞTU

Ankara'da, Haydarcan Kılıçdoğan'ın korumaya çalıştığı iki kızdan biri olan D.G.'nin annesi Y.G., telefonda DHA muhabirine konuştu. Y.G., kızının arkadaşıyla parkta oturduğu sırada yanlarına gelen iki kişinin rahatsız ettiğini söyleyerek, "Çocuklarımız kendilerini rahatsız eden kişilerden uzaklaşmasını istiyor. Bu sırada yanlarından geçen Haydarcan'dan yardım istiyor. Haydarcan da 'tamam kardeşim' diyerek saldırganların yanlarına gidiyor. Bu sırada saldırganların ellerindeki bıçağı görüyor. Kendilerini uyarırken bıçaklı saldırıya uğruyor. Haydarcan kızlarımızı korurken canından oldu. Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun. Ailesine ve sevenlerine baş sağlığı diliyoruz. Her zaman Haydarcan'ın ailesinin yanındayız. Böyle olayların artık son bulmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı. 

TACİZCİLER TARAFINDAN KATLEDİLEN HAYDAR CAN İÇİN DÜZENLENEN BASIN AÇIKLAMASI

Batıkent sakinlerinin Haydarcan için yaptığı basın açıklaması şu şekilde:

Bugün, burada bir canımızı kaybetmenin üzüntüsü ve öfkesi ile bir aradayız. Haydarcan Kılıçdoğan semtimizin sakin, mütevazı ve ilerici gençlerinden bir tanesiydi. Çevresinde olanlara ve toplumsal sorunlara duyarlı idi. Tacize uğrayan iki genç kıza canı pahasına sahip çıktı. Haydarcan bugün aramızda, kalbimizde. Burada yüzlerce Haydarcan var. 
Haydarcan burada kaybettiğimiz ilk gencimiz, ilk arkadaşımız değil. Daha önce de arkadaşlarımızı benzer nedenlerle kaybettik burada. Uyuşturucu maddelerin sarmaladığı, giderek yozlaşan, insanlık değerlerinden çıkan gençlerin neden olduğu bu kaçıncı vaka!

Bizler Batıkentliler olarak artık yeter diyoruz.
 
Gerici, ırkçı, mezhepçi, kadın düşmanı, türcü her türlü politikanın sonuçları giderek yozlaşan, birbirine düşmanlaşan azılı katiller doğuruyor. Haydarcan’ın katili yalnızca iki kişi değil bu politikaları üretenlerdir. 

Bizler Batıkent’e sahip çıkacağız!

Bir can daha vermeyeceğiz!

Uyuşturucu satanları da, çeteleri de, yozlaşan, kimliksizleşen kişileri de Batıkent’te barındırmayacağız. 
Bizler gençlerimizin şarkılar söyleyebildikleri, danslar edebildikleri, kadınlarımızın sokaklarında 24 saat rahatça, korkusuzca gezebildikleri, büyüklerimizin huzurla yaşayabildikleri bir Batıkent hayalini kuranlarız. Bu hayalimizin yaşama geçmesi için çaba harcıyoruz, çaba harcamaya devam edeceğiz. 
Bir hayalimiz var. Özgür, demokratik ve laik yaşam alanlarında kardeşçe yaşamak. Kardeşliğimize, değerlerimize gölge düşürenlere karşı da mücadele edeceğimizi 
Haydarcan kalbimizdesin!

Semtimizi ne kadına yönelik şiddete, ne tacizcilere, ne uyuşturucu satanlara, ne de çetelere bırakmayacağız!

BATIKENT HALKI