Önde gelen iklim bilimcilerden oluşan bir ekip tarafından bugün yayınlanan analiz, tarihte görülmemiş Arktik sıcak hava dalgasının, insan kaynaklı iklim değişikliği nedeniyle oluştuğunu gösteriyor.

Verhoyansk, Rusya'nın Sibirya bölgesinin kuzeyinde, kuzey kutup dairesi içinde yer alan bir bölgede. Yani bu kent kışın 24 saatten uzun bir gecenin yaşandığı bölgede yer alıyor. Soğuklarıyla ünlü Sibirya'da bu bölge de iklim krizinden muaf değil. Bölge, bu yıl oldukça sıcak günler yaşıyor. Geçen ay bölgede hava sıcaklığı tam 38 santigrat dereceye kadar yükseldi. Türkiye'nin güney illerinden alışkın olduğumuz hava sıcaklıklarının bu bölgede gözlenmesi görülmüş bir şey değil. Bilim insanları, kutup dairesinin de yer aldığı bölgeyi kasıp kavuran sıcak hava dalgasını inceledi.

80.000 YILDA BİRDEN AZ İHTİMAL

dokuz8'in de incelediği rapor, bu yılın Ocak-Haziran ayları arasında Sibirya’da yaşanan uzun süreli sıcak hava dalgasının insan kaynaklı iklim değişikliğinin etkilerinden bağımsız oluşması olasılığının 80.000 yılda birden az olduğunu gösteriyor. Bulgular, sera gazı emisyonları sonucu ısınmayan bir iklimde uzun dönemli sıcak hava dalgalarının oluşmasının neredeyse imkânsız olduğunu kanıtlıyor. Bulgular aynı zamanda, iklim değişikliğinin ısı dalgasının oluşma olasılığını en az 600 kat artırdığını gösteriyor. Analiz bugüne kadar yapılan herhangi bir ilişkilendirme çalışmasında elde edilen en güçlü sonuçları içeriyor ve insan kaynaklı iklim değişikliğinin gezegen üzerindeki etkisini ortaya koyuyor.

SİBİRYA NORMALE GÖRE 5 DERECE DAHA SICAK

Rusya Bilim Akademisi ve P.P. Shirshov Oşinografi Enstitüsü’nün de aralarında bulunduğu uluslararası üniversitelerde ve devlet meteoroloji işlerinde görevli araştırmacılar, insan kaynaklı sera gazı emisyonları nedeniyle atmosferin normalde olması gerekenden 2°C daha sıcak olduğunu ortaya koyuyor. [caption id="attachment_56779" align="aligncenter" width="1000"] Sibirya'da sıcaklıklar, dünyanın birçok bölgesine göre daha fazla yükselmiş durumda. Sarı ve kırmızı tonları, küresel ısınmanın Sibirya'yı ne kadar ısıttığını gösteriyor. Küresel ısınmanın dünyaya etkisi şimdilik 1 ila 1.5 santigrat derece. Sibirya'da ise bazı bölgeler şimdiden 8 derece ısınmış durumda.[/caption] Avrupa İklim Örgütü'nün derlemesine göre, Sibirya'daki sıcaklıklar, yılın başından bu yana ortalamanın üzerinde seyrediyor. 20 Haziran'da Rusya'nın Verhoyansk kasabasında ölçülen 38°C’lik sıcaklık, Arktik bölgesi için tarihte görülmemiş bir değer olarak kayıtlara geçti. Sibirya'nın genelinde Ocak-Haziran döneminde tespit edilen sıcaklıkların ortalamanın 5°C üzerinde olduğu vurgulanıyor.

SERA GAZI EMİSYONLARI DÜŞMEZSE BENZER OLAYLAR DAHA DA SIK YAŞANACAK

İklim değişikliğinin tespit edilen yüksek sıcaklıklar üzerindeki etkisini ölçmek amacıyla, Dünya İklim Atıf Girişimi'ne (World Weather Attribution, WWA) katkıda bulunan bilim insanları, iklimin günümüzdeki yaklaşık 1°C ısınmış durumunu, insan etkisinden bağımsız oluşabilecek iklim koşullarıyla karşılaştırmak için benzer ısı artışınının yaşandığı akademik çalışmalarda yer alan metotları kullandı ve iklim değişikliğiyle kuzey kutbundaki ısı değişimi arasındaki ilişkiyi incelediler. Bilim insanları, mevcut iklim koşullarında dahi uzun süreli ısı dalgalarının oluşma olasılığının çok düşük olduğunu belirtiyor ve benzer aşırı hava olaylarının 130 yılda bir defadan daha az gerçekleşmesini beklediklerini belirtiyorlar. Ancak sera gazı emisyonlarında hızlı azaltım olmaması durumunda, yüzyılın sonuna gelindiğinde benzer hava olaylarının daha sık oluşması riski olduğunu vurguluyorlar.