Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği (BÜMED) avukatı Ozan Güner, 2007'den beri yürürlükte olan Boğaziçi Üniversitesi Yurt Yönetmeliği'nin kaldırılarak, 'miting, forum, direniş, yürüyüş, boykot' gibi eylemlere katılan öğrencilerin yurttan atılmasına imkân veren yeni bir düzenlemeye gidilmesine tepki gösterdi. "Bu yönerge bir hukuk garabeti, cezacı, baskıcı bir yurt yönetimi öngörüyor" diyen Güner, BÜMED olarak konuyla ilgili hukuki süreçleri başlatacaklarını söyledi. 

Boğaziçi Üniversitesi'nin 2007'den beri yürürlükte olan Yurtlar Yönetmeliği, dünkü Resmi Gazete'de yayınlanan kararla yürürlükten kaldırıldı. Üniversitenin resmi internet sitesinde yayınlanan yurtlarla ilgili yönergeyle öğrencilerin yurttan atılması, uzaklaştırılması ve cezalandırılmalarına ilişkin kurallar tepkiye yol açtı. Konuya ilişkin ANKA Haber Ajansı'na konuşan Güner, hazırlanan yeni yönetmeliğin tam bir hukuk garabeti olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

"BU YÖNERGE BİR HUKUK GARABETİ: Boğaziçi Üniversitesi ile ilgili bir hukuk garabetiyle güne başladık. Resmi Gazete’de Boğaziçi Üniversitesi Yurtlar Yönetmeliği’nin yürürlükten kaldırıldığı yazıyordu. Neden kaldırıldığını ve yerine neyin konulduğunu araştırdık. Boğaziçi Üniversitesi’nin internet sitesinde bir ‘Boğaziçi Üniversitesi Yurtlar Yönergesi’ yayınlandığını gördük. Yönergenin ne zaman yayınlandığı internet sitesinden anlaşılmıyor. Ancak içinde eski yönetmeliğin yürürlükten kaldırıldığından bahsedilmiş, yani yönerge bugün (dün) yayınlanmış. Bu yönerge bir hukuk garabeti, cezacı, baskıcı bir yurt yönetimi öngörüyor.

YURTLAR KOMİSYONU ARTIK REKTÖR TARAFINDAN ATANACAK: Yurtlar Komisyonu ki bu komisyonu eskiden öğretim elemanları tarafından seçilirdi, bunun artık rektör tarafından atanacağı düzenlenmiş. Bunun yanında rektörün yurtları istediği zaman kapatabileceği yazılmış. Hem Yurtlar Komisyonu hem de Üniversite Yönetim Kurulu dilediği öğrencileri, yurtta kalmasını uygun görmediği öğrencileri yurttan atabilecek, rektör olağanüstü durumlarda yurtları kapatabilecek, 20 günden uzun tutuklu kalan öğrenciler yurttan atılacak. Geçtiğimiz dönemlerde biliyorsunuz tutuklanıp ve daha sonra suçsuz olduğu ortaya çıkan ve beraat eden birçok öğrenci oldu. Alkol ve tütün kullanma fiillerinin cezaları ağırlaştırılmış. Alkol kullanma cezası uzaklaştırmadan okuldan atılmaya, tütün kullanma cezası uyarıdan kınamaya dönüştürülmüş.

TOPLU DİLEKÇE VE EYLEME KATILMAK YURTTAN ATILMA SEBEBİ: Şu durumlardaysa yurttan atılma cezası düzenlenmiş: Toplu dilekçe, eyleme katılma, diğer öğrencilere ve üniversite öğrencilerine sosyal medyada hakaret etmek veya aleyhinde gerçeğe aykırı beyanda bulunmak, ki gerçeğe aykırı beyanın ne kadar belirsiz bir kavram olduğunu takdir edersiniz. Hatta şöyle bir madde var gerçekten inanılmaz, ‘Toplu olarak işlenen suçlarda suçluların ayrı ayrı tespitinin mümkün olmadığı hallerde topluluğu oluşturan öğrencilerin her birine yetkili amir veya kurulca uygun ceza verilir.' Yani bütün öğrencileri orada belki de hasbelkader bulunan bütün öğrencileri tek bir sepete koyacaklar ve diledikleri cezayı verecekler. Özetle özgürlükçü değil baskıcı, eğitimci değil cezacı bir yurt yönetimi oluşacak. Bu hukuki açıdan çok acı ve anlaşılmaz bir durumdur. Elbette Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği Yönetimi ile istişare ederek gerekli hukuki süreçleri başlatacağız."