CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu, KRT TV’de bu akşam, Gündem Özel programında Elif Doğan Şentürk’ün sorularını yanıtladı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, bugün sosyal medyadan yaptığı; “Doları baskılamak için gece saatlerinde kamu bankaları birbirine dolar-TL al sat yapıyorlar. Her şeyleri suç, her şeyleri sahte. Şimdi benzer bir hareketi borsada da görüyoruz. Belli aracı kurumlar üzerinden bazı şirketlerin değerini bilerek şişiriyorlar. Farkında değiller ama Bay Kemal onları izliyor. Bu işledikleri suçların hesabı sorulacak. Sonra ‘emir geldi, yaptım’ demek yok. Benden söylemesi… Uyarıyorum, küçük yatırımcı büyük zarar görecek. Küçük yatırımcıyı soymaya hazırlanıyorlar” açıklamalarının anımsatılması üzerine Kuşoğlu, şunları söyledi:

“Sayın Kılıçdaroğlu’nun bugünkü tweet’inde iki tane konu var. Bir tanesi döviz rakamlarına yönelik, döviz fiyatlarına yönelik manipülasyon. Diğeri de borsadaki manipülasyon. Birkaç ay önce de yine borsa ile ilgili olarak benzeri bir manipülasyon iddiasında bulunmuştu, Sayın Kılıçdaroğlu. O da öyle doğru çıktı. O konu ile ilgili olarak da hiçbir şey yapmadılar.

Önce döviz konusu. Döviz ile ilgili olarak, illa dövizi düşük tutacaklar. Dövizi düşük tutarlarsa; enflasyonun yükselmeyeceğini, faizin yükselmeyeceğini, cari açığın kapanacağını, ihracatın artacağını sanıyorlar. 19 Aralık’ta, Sayın Cumhurbaşkanı bir açıklama yaptı. Dedi ki: ‘Faizi düşürmemden başka bir şey beklemeyin. Nass bu’ dedi. İnsanlar dövize yöneldi. Birkaç gün içerisinde dövizde anormal yükselme oldu. Pazartesi günüydü. Bakanlar Kurulu da vardı. Biz, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bir tane torba kanun ile uğraşıyorduk. Hepimiz rahatsızdık, anormal bir şekilde yükseliyordu. Akşamüstü, kabine toplantısı sonrası bir açıklama daha yapıldı. Kur Korumalı Mevduat Sistemi’nin yapılacağından bahsedildi. Hükümet bir tedbir alıyor diye, döviz yükselişi durdu. Gece de bazı şeyler yapıldı, döviz alım, satımları yapıldı. Ertesi gün, 21’inde, Döviz 11 küsura düştü.

Bu ilk değil. Bu iktidar, sürekli olarak; döviz konusunda, borsa konusunda manipülasyon yapıyor. Epeyden beri de yapıyor bunu. 9 Haziran’da da benzer bir şey yapmaya kalktılar. Maliye Bakanlığı’nın şöyle bir açıklaması oldu. Saat 6’da akşam, mesai saati bittiğinde. ‘Akşam bir açıklama yapacağız’ dedi. Herkes bunun kurla ilgili olduğunu, kuru etkileyeceğini düşündü. Yine alım satımlar yapanlar… Avrupa, Amerika borsalarında mümkün bazıları için. Alım satım yapabilmek mümkün bazıları için.  Büyük bir panik oldu, manipülasyon yine yapıldı. Akşam 11’de, Gelire Endeksli Senet çıktı. Ama o kadar farklı yansıttılar ki, o da bir manipülasyondu.

Devlet öngörülebilir olur. Devlet sürpriz yapmaz. Şeffaf, aydınlık bir görüntü verir. Bunu yapıyorlar. Devleti yönetenler, bu tür manipülasyonları yapıyorlar. İyi niyetle de yapmıyorlar. Borsada birileri bu nedenle çok paralar kazandılar. Bundan önceki SPK Başkanı’nın ve kız kardeşi milletvekillinin yaptıkları malum. Bu konularla ilgili hala bir şey yapılmış değil, sonuçlanmış bir şey yok.

Finansla ilgili hemen her konuda manipülasyon yapan bir yönetim anlayışları var. En son, insanların elinde üç beş tasarrufları varsa Türk lirası, ne yapacaklarını bilemiyorlar. Türk lirası olarak tuttuğunuz zaman enflasyon var, eriyor. Bankaya yatırıp, enflasyon kadar bir faiz alamıyorsunuz. Elinizde Türk lirası varsa, gidebileceğiniz tek yer, öyle yönlendirdiler, borsa kaldı. Borsaya gidiyorsunuz, mecburen. Türkler giriyor, yabancılar çıkıyor, satıyorlar. Yabancılar bu arada kazanmış oluyor, ama Türkler kaybedecekler. Maalesef. Bunun için uyardı. Türkler arasında küçük yatırımcılar var. Onlar panik halinde. Vatandaşı da daha fazla, bu iş ilerlemeden uyarmak gerekiyor, gerçekten.”

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin borsa hakkında tavsiyelerde bulunması ile ilgili soru üzerine, Kuşoğlu; “Bir Hazine ve Maliye Bakanı’nın tavsiyede bulunması, anormal değil midir? Manipülasyondur aslında bu. Doğru değil bunlar. Ama devlet anlayışı olmadığı için bunları yapıyorlar” yanıtını verdi.