Fukuşima nükleer santral faciasının yıl dönümünde Mersin'deki Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde 3'üncü reaktörün temeli atılıyor.

Fukuşima nükleer santral faciasının yıl dönümünde Mersin'deki Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde 3'üncü reaktörün temeli atılıyor. Törene Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin videokonferans yöntemiyle katılıyor.

İLK TEMEL 2018'DE ATILDI

Türkiye ve Rusya arasında Mayıs 2010'da imzalanan anlaşma kapsamında Mersin'in Gülnar ilçesine bağlı Büyükeceli bölgesinde yapımı devam eden santralin ilk ünitesinin temeli 3 Nisan 2018'de atıldı. Geçen yıl nisan ayında ikinci ünitenin temelinin atılmasıyla çalışmaların hız kazandığı sahada, üçüncü ünitenin inşaat lisansı kasımda alındı.

TMMOB: "ADETA AKIL TUTULMASI İÇİNDE HAREKET EDEN SİYASİ İRADE..."

MMOB Elektrikler Mühendisleri Odası'nın 11 Mart 2020'de yaptığı açıklamada Mersin Nükleer Santrali'ne ilişkin şu açıklamayı yapmıştı: "Nükleer silaha sahip olma sevdası ile de; Mersin Akkuyu, Sinop İnceburun, Kırklareli İğneada`ya nükleer güç santralı kurmak için çalışmalar başlatıldı. Adeta akıl tutulması içinde hareket eden siyasi irade, halkın görüş ve önerilerini almadan; son derece pahalı, kirli ve tehlikeli nükleer enerji santrallarını, uluslararası çıkar çevrelerinin çabalarıyla ülke gündemine aldı."

"AKP'NİN NÜKLEER ENERJİ SANTRALLARININ ZORUNLU OLDUĞU YÖNÜNDEKİ İDDİASI GERÇEK DIŞIDIR"

"Ülkemizin nükleer santrallardan üretilecek elektriğe kesinlikle ihtiyacı olmadığını biliyoruz. EPDK`nın projeksiyonlarına göre; ülkemizdeki mevcut kurulu elektrik enerji kapasitesi, 2030 yılına kadar tüm ihtiyaçları karşılayabilecek düzeydedir. Dolayısıyla, AKP iktidarlarının, artan enerji ihtiyacını karşılamak için nükleer enerji santrallarının zorunlu olduğu yönündeki iddiası, kesinlikle gerçek dışıdır. Nükleer santralların olası bir kaza sonrası yaydığı radyasyonun etkileri yüzyıllarca devam edecektir. Bulunduğu bölgede hızlı şekilde yayılan radyasyon canlıları ve doğayı yok etmeye yetecektir. Ayrıca nükleer santralların atık sorununa da çözüm üretilememiştir."

FUKUŞİMA NÜKLEER PATLAMASINDA 20 BİNE YAKIN İNSAN HAYATINI KAYBETMİŞTİ

Japonya’da 11 Mart 2011’deki 9,0 büyüklüğündeki deprem ve tsunami sonrasında meydana gelen Fukuşima nükleer felaketinin üzerinden tam 10 yıl geçti. Fukuşima nükleer felaketi, 1986’da yaşanan Çernobil nükleer felaketinin ardından en büyük nükleer facia olarak kayıtlara geçmişti. Çok büyük radyoaktif sızıntının olduğu nükleer felaket sırasında 2 bin 203 kişi hayatını kaybetti. Günümüze dek ise radyosyonun etkileri nedeniyle 18 bini aşkın kişinin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.