Dünya’dan Evrim Küçük’ün haberine göre; Birçok ülke Kiev ve Moskova’ya bağımlı kalmamak için alternatif tedarikçi arayışına girdi. Bu da dünyanın en büyük ikinci buğday üreticisi Hindistan için büyük bir fırsat yarattı. Geçtiğimiz hafta en büyük ithalatçı Mısır’da büyük bir ihale alan Hindistan’ın Türkiye, Çin, Bosna Hersek, İran, Nijerya ve Sudan ile de görüşmeler yaptığı  iddia ediliyor.

KÜRESEL STOKUN YÜZDE 9’UNA SAHİP

Dünyanın en büyük ikinci buğday üreticisi olmasına ve küresel stokların yaklaşık yüzde 9’una sahip olmasına rağmen geleneksel olarak büyük bir buğday ihracatçısı olmayan Hindistan, savaşın yol açtığı küresel buğday krizinde stoklarını devreye soktu. Önemli bir buğday ihracat üssü haline gelen Hindistan 2021/22 mali yılında ihracatını 2.1 milyon tondan tüm zamanların en yüksek seviyesi 7.85 milyon tona çıkardı.

HİNT BUĞDAY ÇEŞİTLERİ ONAY ALDI

Sadece Nisan-Ağustos döneminde geçen yıla oranla yüzde 50 artışla 4 milyon tonluk ihracat anlaşması yaptı. Tüketimini karşılamak için büyük ölçüde Ukrayna buğdayına bağımlı olan Mısır, İran, Bangladeş ve Endonezya gibi ülkelere buğday tedarik eden Hindistan’ın birkaç gün önce Mısır tarafından önemli bir tedarikçi olarak onaylandı. İç talebi karşılamak için geleneksel olarak ucuz Ukrayna ve Rus buğdayına güvenen Mısır, Madhya Pradesh, Punjab ve Maharashtra’da yaptığı incelemeler sonrasında Hint buğday çeşitlerini onay verdi.

TÜRKİYE GÖRÜŞME HALİNDE

Adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili Hindu Business’a yaptığı açıklamada, Hindistan’ın şu anda “Mısır, Türkiye, Çin, Bosna, Sudan, Nijerya, İran dahil olmak üzere çeşitli ülkelerle buğday ihracatına başlamak için görüşme halinde” olduğunu söyledi.

Hindistan Ticaret Bakanı Piyush Goyal, attığı bir tweet ile “Hintli çiftçiler dünyayı besliyor. Mısır, Hindistan’ı buğday tedarikçisi olarak onayladı. Dünya, istikrarlı bir gıda arzı için güvenilir alternatif kaynaklar ararken, Başbakan Narendra Modi’nin hükümeti devreye giriyor. Çiftçilerimiz tahıl ambarlarımızın taşmasını sağladı ve biz dünyaya hizmet etmeye hazırız” dedi.

Ülkenin 2022-2023 döneminde ihracatını büyütmeye devam edeceği tahmin ediliyor. Piyasadaki işlemciler, arz sıkışıklığının devam etmesi halinde gelecek satış yılında Hindistan’ın 11-12 milyon ton ihracat gerçekleştireceğini tahmin ediyor.