dokuz8HABER canlı yayınına katılan KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, 1 Mayıs kutlamalarına ilişkin önemli mesajlar verdi. Bozgeyik, gelişen yeni süreçte toplumsal muhalefetin ortak bir mücadele alanı geliştirmesi gerektiğine dikkat çekti.

Koronavirüs salgınının gölgesinde kutlanan 1 Mayıs'ta bu sene önemli farklılıklar yaşanıyor. Kitlesel olarak alanlara çıkamayacak olan işçi ve emekçiler 1 Mayıs'ı tarihte belki de ilk defa farklı yöntemlerle kutluyor. KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, dokuz8HABER canlı yayınında 1 Mayıs'a ilişkin farklılıkları ve yeni süreci anlattı. dokuz8HABER Genel Yayın Yönetmeni Gökhan Biçici'nin konuğu olan Bozgeyik, hem Dünya'da hem Türkiye'de emekçiler için yeni bir sistemin yeni bir düzenin başladığını belirtti. https://twitter.com/dokuz8haber/status/1255862711851732992?s=20

"TOPLUMSAL MUHALEFETİN ORTAK BİR MÜCADELE ALANI GELİŞTİRMESİ LAZIM"

Çok geniş toplumsal krizlerle karşı karşıya olunduğunu belirten Bozgeyik, "Özgürlükçü, toplumsal cinsiyet eşitliğini esas alan demokratik bir Türkiye ve dünyanın oluşturulması için ortak toplumsal muhaefeletin birlikte ortak kafa yorması, önümüzdeki dönem gelişecek saldırılara karşı ortak bir mücadele alanı geliştirmesi önemlidir" dedi.

"HAZIRLIKLAR YENİ SÜRECE GÖRE YAPILMALI"

İşsizlik, yolsuzluk, güvencesizlik gibi yeni istihdam politikalarının hayata geçirileceğine dikkat çeken Bozgeyik, tüm hazırlıkların yeni oluşturulacak toplumsal sisteme karşı yapılması gerektiğini vurguladı.

"EMEK HAFTASI İLAN ETTİK"

DİSK, KESK, TMMOB, TBB ve emek demokrasi güçleriyle birlikte bu süreci birlikte tartıştıklarını belirten Bozgeyik, "Planlarımızı geçtiğimiz hafta kamuoyuna açıkladık, yaklaşık 70'e yakın emek meslek örgütü dışında siyasal ve sivil topllum örgütünün başkanlarının katıldığı toplantılarla emek haftası ilan ettik. Hem biz KESK olarak 1 Mayıs'a dair düşüncelerimizi, sorunları, hem de önümüzdeki dönem ne bekliyor, ne talep ediyoruzu 81 ilde tüm işyerlerinde temsilciliklerimiz aracılığıyla iş yerlerindeki kamu çalışanlarıyla yine bu süreçte paylaşıyoruz. https://twitter.com/KESK1995/status/1255872305663746048?s=20

PANDEMİ SÜRECİNDE 7 ACİL TALEP

7 acil talep vardı bu pandemi sürecinde 13 bine yakın imza oldu, gazeteciler aydınlar biilim insanlarının imzaladığı. Bu 7 acil talebimizin takipçisi olduğumuzu bu 1 Mayıs'ta da vurguluyoruz. Ev iÇi şiddetin artması, birçok sığınma evinin kapanmasına karşı talepler vardı. LGBTİ bireylere yönelik yine artan baskılar vardı. Dünden beri bu 7 acil talep gibi bu taleplerin takipçisi olduğumuzu ilan ediyoruz. Zorunlu üretim hariç üretimin durması talebi vardı hayata geçmedi. İşsizlik fonunun işsizlik için kullanılması, varlık fonunun sermayeye varlık transferinde kullanılmaması, bu dönemde bir servet vergisi tartışmasını da KESK olarak başlattık.

"TOPLANAN VERGİLERLE GÜVENLİKÇİ POLİTİKALAR HAYATA GEÇİYOR"

Toplanan vergilerle güvenlikçi politikalar hayata geçiyor. 1 haftadır hashtag çalışmalarımızla çalışmalar yaptık. 81 ilde arkadşalarımız fiziksel mesafeye dikkat ederek her kurumun yeterli temsiliyetiyle açıklamalarımızı, 1 Mayıs'taki taleplerimizi paylaştık. Bugün çalışan iş yerlerimiz var. Tüm kamu yerleri 1 Mayıs'tan dolayı kapalı. Sadece yerel yönetim ve hastaneler çalılşıyor. Bugün de işyerlerinde pandemi sürecinde ortaya çıkan sorunların çözülmesi çiçin taleplerimizi paylaştık.

SANAL MİTİNG YAPILACAK

Kazancı Yokuşu'nda anmalarımızı yaptık. Yarın da bir engelleme çıkmazsa bir iki temsilcimizle karanfil bırakma hedefimiz var. Yarın yine akşam evlerimizin balkonlarından 1 Mayıs marşıdır, taleplerin yazılı olduğu dövizlerle birçok eylemi hayata geçireceğiz. Bu süreçte bize destek olan birçok örgüt var. Başta sizin gibi medya kanalları, televizyonlar radyolar sesimiz olmaya çalıştılar. Yine grösel yazılı basın internet medyacıları aracılığıyla da taleplerimizi birçok arkadaşımız paylaştı. Sanatçılar 1 Mayıs mesajlarını gönderdi. Yarın da televizyon ekranlarında sanal miting yapacağız. Toplu yarım saat 40 dakikalık bir konserle sanal mitingle yapacağız" diye konuştu. #1M20 ETİKETİ İLE 1 MAYIS TAKİP EDİLECEK Her sene olduğu gibi dokuz8HABER yurttaş haber ağlarında yer alan muhaberileri ile Türkiye'nin her yerinden 1 Mayıs kutlamalarını takip edecek. https://twitter.com/dokuz8haber/status/1255831767531032576?s=20