İsveç, 12 Ağustos 2022’de dolandırıcılık suçundan 14 yıl 7 ay hapis cezası bulunan Okan Kale’nin iade talebinin kabul edildiğini bildirmişti.

Milliyet gazetesine konuşan Bozdağ, “Şu ana kadar İsveç ve Finlandiya hükümetleri, Türkiye’nin beklentilerine uygun iade taleplerini yerine getirmiş değillerdir. İsveç Başbakanı da ‘Bir iade kararı verdik. Bu hukuka uygun’ açıklaması yaptı. Biz zaten hukuka aykırı demiyoruz ki; iade kararı verdiği kişi terör suçlarıyla ilgili değil” dedi.

İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, “Madrid’deki NATO zirvesinde Türkiye’nin endişelerini gidermeye yönelik imzalanan üçlü muhtıranın şartlarına uyacaklarını” ifade etmişti.

Kendilerinden yanıt bekliyoruz”

Terör suçlarının iadesiyle ilgili sorun yaşadıklarını belirten Bozdağ, “Oradaki FETÖ’cülerden, PKK’lılardan diğer terör örgütü üyelerinden, terör suçları sebebiyle Türkiye’ye iadesini istediğimiz isimlerin iadesi konusunda tek bir karar bize gelmedi. Olumsuz bir cevap da gelmedi. Şu ana kadar resmi kanallardan olumsuz bir yanıt da ulaşmadı. Kendilerinden yanıt bekliyoruz” şeklinde konuştu.

NATO üyesi olan Türkiye, mayıs ayının ortasından bu yana İsveç ve Finlandiya’nın Atlantik İttifakı’na katılma sürecinin ‘suçluların iadesi şartına’ bağlı olarak kabul edileceğini dile getiriyor.

Haziran ayının sonunda, Türkiye, İsveç ve Finlandiya Dışişleri Bakanları, iki İskandinav ülkesinin Atlantik İttifakına katılımını sağlayan bir mutabakat zaptı imzaladı.

Türkiye ertesi gün iki ülkeye Ankara tarafından çoğu “terörist” olarak kabul edilen 33 kişi için iade talebinde bulundu.

İsveç’in iadesini kabul ettiği ilk Türk vatandaşı ise dolandırıcılıktan hüküm giyen Okan Kale oldu.

Türkiye, Finlandiya ve İsveç arasında 26 Ağustos’ta NATO üyelik süreciyle ilgili bir toplantı yapılması bekleniyor. İsveç medyasına göre, toplantı İsveç’te gerçekleşecek.

Şu ana kadar NATO’nun 30 üyesinden 20’si iki İskandinav ülkesinin üyelik başvurusunu onayladı.