Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Rusya'nın Ukrayna'da devam eden operasyonuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

"ASKERİ BÜTÇELERİMİZİ ARTIRMALIYIZ"

Brüksel'de basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Borrell, "Ukrayna ihtilafından öğrendiğimiz şey, ticaretin, hukukun üstünlüğünün ve güçlü bir sivil toplumun yeterli olmadığıdır. AB, ayrıca ciddi bir askeri güç olmalı" ifadelerini kullandı.

AB ülkelerine, NATO üyelerini izlemeleri ve savunma harcamalarını artırmaları çağrısında da bulunan Josep Borrell, "Savunma ulusal bir yetkidir. Daha fazlasını yapmalıyız. Askeri bütçelerimizi koordineli bir şekilde artırmalıyız. Ve bu tabii ki kolay olmayacak" dedi.

Borrell ayrıca, Brüksel'in Ukrayna'da "Rus savaş makinesini zayıflatmak istediğini", fakat Moskova ile doğrudan çatışmaya niyetlerinin olmadığını aktardı.

"ASKERİ DONANIM TÜKENİYOR" DEMİŞTİ

Yüksek Temsilci Borrell, Mayıs ayı başında Alman Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesine verdiği demeçte, AB'nin Ukrayna'ya sunduğu askeri donanımın tükendiğini belirtmiş veye ülkelere savunma kabilyetlerini güçlendirme çağrısı yapmıştı.