AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan 2 Ocak’ta Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü’ne atadığı AKP’li Melih Bulu'yu görevden almasının ardından yeni rektör için başlayan seçim sürecine ilişkin akademisyenler de kararlarını açıkladı. Boğaziçi akademisyenlerinin yaptığı güven oylaması sonuçlandı. Akademisyenler, üniversite içinden rektör adayı olduklarını açıklayan on dokuz tam zamanlı profesör için oy kullandı.  

Bulu'nun yerine vekaleten atanan yardımcısı Prof. Dr. Naci İnci'ye oylamada yüzde 95, diğer yardımcısı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu'na ise yüzde 93 karşı oy çıktı.

Süreci idare etmek üzere oluşturulan Oylama Koordinasyon Komisyonu (OKK), adaylığını üniversite haberleşme kanallarında ilan eden adayların güvenilir bir çevrimiçi sistem üzerinden oylanmasını sağladıklarını duyurdu.

ADAYLAR

746 üyeden yüzde 82’si seçime katıldı. Komisyon sonuçları şöyle açıkladı: "Daha önce de açıklandığı üzere, sistem şöyle işledi: Oylamaya katılan her akademisyen, tüm liste içerisinde adaylığına kesinlikle karşı olduğu isimleri işaretledi. Oylamaya sadece Boğaziçi Üniversitesi kamusuyla adaylığını paylaşan ve üniversitemizde tam zamanlı olarak görevli olan adaylar dahil edildi. Oy verenlerin en az üçte birinin karşı çıktığı isimler desteklenmeyen adaylar olarak belirlenirken, bu durumda olmayan diğer isimler Boğaziçi Üniversitesi‘nin desteklenen meşru adayları oldular. On dokuz profesörün rektör adaylığının değerlendirildiği 30 Temmuz 2021 tarihli oylama sonucuna göre, aşağıda alfabetik sırayla listelenen meslektaşlarımızın rektör adaylıkları Boğaziçili akademisyenler tarafından desteklenmektedir.

DESTEKLENEN REKTÖR ADAYLARI

Prof. Dr. Fikret Adaman, Prof. Dr. Yavuz Akpınar, Prof. Dr. Yasemin Bayyurt Prof. Dr. Taner Bilgiç, Prof. Dr. Mine Eder, Prof. Dr. Metin Ercan, Prof. Dr. Emine Erktin, Prof. Dr. Ayşe Gürel, Prof. Dr. Cengiz Kırlı, Prof. Dr. Ayşe Mumcu, Prof. Dr. V. Erkcan Özcan, Prof. Dr. Murat Saraçlar, Prof. Dr. Cem Say, Prof. Dr. Ali İ. Tekcan, Prof. Dr. M. Burçin Ünlü, Prof. Dr. Can A. Yücesoy, Prof. Dr. Ünal Zenginobuz

DESTEKLENMEYEN ADAYLAR

Boğaziçili akademisyenlerin desteklemedikleri rektör adaylarının isimleri ise şunlar: Prof. Dr. M. Naci İnci (%95 karşı oy), Prof. Dr. Gürkan S. Kumbaroğlu (%93 karşı oy)

SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?

Boğaziçi akademisyenlerinin uygulayacağı güvenoyu sistemi ise şu şekilde işleyecek: “Kurum içerisinden isteyen öğretim görevlileri adaylığını açıklayacak ve akademisyenler arasında yapılan destek oylamasında Melih Bulu’nun yardımcıları Naci İnci ve Gürkan Kumbaroğlu dahil olmak üzere tüm adaylar sunulacak. Yine akademisyenlerin kararı ile kimin en fazla güvenoyu aldığı açıklanmayacak, sadece belirli barajın altında kalan adaylar açıklanırken, barajı geçen tüm adaylar YÖK’e başvuracak.”

Söz konusu uygulama, Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğüne aday olanların YÖK’e olan başvurularının bileşenlerce desteklenip desteklenmediğini belirlemek için organize edildi.