Haber: Fatoş Erdoğan

Boğaziçi Üniversitesi'ne kayyum rektör ataması protestolarının bir parçası olarak açılan sergideki bir eser gerekçe gösterilerek, 7 öğrencinin “halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme” suçlamasıyla 3’er yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı davanın 3'üncü duruşması Çağlayan Adliyesi'nde 27. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün görüldü

Davanın ikinci duruşmasında güvenlik görevlileri dinlenmiş hakiminin tarafsızlığını yitirdiği gerekçesiyle avukatlar reddi hakim talebininde bulunmuştu. Talebi reddeden mahkeme bir sonraki duruşmayı 17 Kasım'a ertelemişti.

Bugün görülen 3'üncü duruşma, tanık beyanlarıyla başladı. 

Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi Mehmet, sergi başlarken asılan fotoğrafları gördüğünü daha sonra okuldan ayrıldığını söyledi. Hakim delil olarak sunulan görüntüleri izletti "Ellerinde makasla mı asılmış fotoğraflar?" diye sordu. Tanık "Ben gördüğümde asılmıştı. Başka bir şey görmedim" dedi.

Diğer tanık öğrenci İlayda ise, "Bazı eserlerin güvenlik görevlileri tarafından asıldığını duydum. Davaya konu olan eser olduğunu söylediler" diye konuştu.

"GÜVENLİK GÖREVLİLERİ İLE ÖYLE BİR KONUŞMA OLMADI"

Hakim davaya katılan sanık öğrenci Doğu Demirtaş'a tanık beyanları sonrası beyanı olup olmadığını sordu. Demirtaş, "Güvenlik bizi uyardığını iddia ediyor, öyle bir konuşma olmadı. Fotoğrafları güvenlik astıktan sonra elinde makas olan görüntüleri mahkemeye sundum" dedi.

MAHKEME TÜM TALEPLERİ REDDETTİ

Savcı, "Varsa eksik hususların ikmal edilmesi, yoksa dosyanın esas hakkındaki mütalaanın hazırlanması için Cumhuriyet başsavcılığımıza tevdiine karar verilmesi kamu olunur" dedi.

Avukatlar taleplerde bulundu, ancak hakim bütün talepleri reddederek duruşmayı erteledi.

Avukatların red edilen talepleri şöyle:

*Sanık Doğu DEMİRTAŞ müdafiin sunduğu videodaki güvenlik görevlilerinin kim sorulması ve tanık olarak dinlenmesi talebinin dosya kapsamındaki diğer deliller ve video içeriği dikkate alınarak reddine,

*Dinlenen tanıklar Alparslan ÇEPNİ ve Faruk KARDOĞAN'ın tekrar dinlenmesi talebinin dosyadaki mevcut deliller, sanık beyanları ve video içeriği dikkate alınarak reddine, 6-Emanetteki eşyaların emanete nasıl alındığının sorulması talebinin dosya kapsamına göre reddine,

*Faruk KARDOĞAN hakkında suç duyurusunda bulunulması talebinin Mahkememizce gerek görülmediğinden reddine,

*Dosyada sanıkların kimliklerinin tespitlerinin nasıl yapıldığına dair talebin sanıkların savunmaları ve bir önceki celse dinlenen tanık beyanları göz önünde bulundurularak reddine, 9-İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi'ne ve İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne müzekkere yazılarak bir sonraki duruşma günü duruşma salonlarının müsait olması durumunda tahsis edilmesinin istenmesine..."

9 ŞUBAT'A ERTELENDİ

Mahkeme, SEGBİS çözümlemesi yapılması için dosyanın bilirkişiye verilmesine, rapor geldiğinde de karar yazılmasına hükmederek, duruşmayı 9 Şubat 2022 günü saat 13.30'a erteledi.