Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, tutuklamalara ve antidemokratik uygulamalara karşı bugün saat 17.00’de Güney Kapı’da eylem yapıyor. İstanbul Valiliği koronavirüs salgınını gerekçe göstererek, eylem yapmanın yasak olduğunu duyurdu. Bazı İslamcı gruplar ise provokatif biçimde önce aynı noktaya eylem çağrısı yaptı, ardından eylemi Beyazıt’a kaydırdı.

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri “kayyum siyasetine, LGBTİ+fobiye, öğrenci tutuklamalarına ve antidemokratik tüm uygulamalara” karşı bugün eylem yapıyor. Saat 17.00’de Boğaziçi Üniversitesi Güney Kapısı’nda yapılacak basın açıklamasına yapılan çağrıda, “Arkadaşlarımıza ve özgürlüğe takılan kelepçeyi çözeceğiz” denildi. Tutuklanan öğrencilerin gönderdiği videoda “Bundan sonrası sizde” demesine yanıt olarak #BundanSonrasıBizde etiketi ile yapılan çağrıda, dayanışma çağrısı yapıldı. Açıklamada, “Üniversite dayanışmalarını, gençlik örgütlerini, kadın örgütlerini, LGBTİ+ örgütlerini ve tüm lubunyaları, siyasi örgütleri, meslek odalarını, sendikalraı, demokratik kitle örgütlerini, hocalarımızı, okulun tüm emekçilerini ve mezunları hep birlikte omuz omuza durmaya, Pazartesi 17.00’de Güney Kapı’ya çağırıyoruz. Hep birlikte basın açıklamamızı yapacağız” denildi.

PROVOKATİF EYLEMİN YERİ DEĞİŞTİ

Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin bugünkü basın açıklamasının yer ve saatini duyurmasının ardında bazı İslamcı gruplardan eylem çağrısı geldi. “Kıymetli Müslümanlar” başlıklı duyuruda, ikindi namazı sonrası Boğaziçi Üniversitesi Güney Kapısı’na doğru yürüyüş çağrısı yapıldı. Sosyal medyada yükselen tepkiler üzerine, bu grup geri adım attı. Yeni bir duyuru yapılarak, “Yapacağımız basın açıklamamız herhangi bir kargaşaya mahal vermemek için Beyazıt Meydanı’nda gerçekleştirilecektir” bilgisi verildi.

VALİLİK: EYLEM YAPMAK YASAK!

İstanbul Valiliği’den yapılan açıklamada ise “koronavirüs salgını” gerekçe gösterilerek, “Beşiktaş ve Sarıyer ilçelerinde eylem yapmanın yasak olduğu” duyuruldu. Valilik açıklamasında, bugün saat 17.00’de yapılacak eyleme atıfta bulunularak, “Güvenlik güçlerimiz, daima görevinin başındadır. Bugüne kadar her olayda olduğu gibi, bundan sonra da kanunların verdiği yetkiyle görev ve sorumluluklarını kararlılıkla yerine getirecektir” denildi. İstanbul Valiliği’nin açıklamasında İslamcı grupların Beyazıt Meydanı’nda yapacağı eyleme dair ise herhangi bir uyarı yer almadı.