Boğaziçi akademisyenleri, AKP’li Melih Bulu’nun Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanması sonucu başlayan “kayyum” rektör protestolarına katıldıkları gerekçesiyle haklarında dava açılan 52 öğrencinin ilk duruşması nedeniyle İstanbul Adliyesi önünde açıklama yaptı. 

Bugün ilk duruşması görülecek davanın 4 saat gecikmesine tepki gösteren akademisyenler, öğrencilerin anayasal haklarını kullandıklarının işaret ederek, buna rağmen öğrencilerin cezalarla sindirilmeye çalışıldığına dikkati çekti. Öğrencilerin Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan tarafından atanan kayyum rektör Melih Bulu’yu protesto ettikleri için polis tarafından gözaltına alındığını anımsatan akademisyenler, güvenlik görevlilerin “yalan” beyanları üzerine durumun davaya dönüştüğünü kaydetti. 

Başka bir protesto eyleminde bulunan Enis Berke Gök ve Caner Perit Özen’nin 51 gündür tutuklu olduğunu belirten akademisyenler, öğrencilerin biat edilmeye zorlandığını vurguladı.

"TÜM ÜLKE GENÇLİĞİNİ SUSTURMA ÇABASI"

Akademisyenler, “Bir kez daha bu dava ve tutuklamaları öğrencilerimizi korkutarak sindirme, temel hak ve özgürlüklerinden vazgeçmiş biat eden gençler haline getirme çabaları olarak gördüğümüzü ifade etmek isteriz. Buradaki çaba aslında sadece Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine değil, tüm ülke gençliğine dönük bir susturma çabasıdır. İfade özgürlüğünün olmadığı, temel hak ve özgürlüklere saygı duyulmayan üniversite kampüslerinde bilim ve bilgi üretilemez. Bizler ne özgür ve özerk demokratik üniversite idealimizden, ne de ülkemizin gençlerinin geleceğinin elinden alınmasına karşı yürüttüğümüz mücadeleden vazgeçmiyoruz. Tüm toplumumuzu bizimle birlikte gençlerimizin geleceğine sahip çıkmaya, davalarının takipçisi olmaya çağırıyoruz” dediler.

Akademisyenler, “Kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz” sloganı attı.