VOA'dan Can Kamiloğlu'nun haberine göre Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Estonya ve Norveç’in talebiyle Afganistan’daki son durumunu görüşmek üzere bugün acil toplandı.

MÜZAKERE MASASI ÇAĞRISI

Güvenlik Konseyi, Afganistan acil oturumu sonrası çatışmaların derhal sona erdirilmesini, müzakere masasına dönülerek taraflar arasında ortak bir yeni hükümet kurulması, insan haklarının, sivillerin ve sivil hedeflerin korunması çağrısında bulundu.

"KADINLARIN DA KATILIMIYLA KAPSAMLI VE BİRLEŞTİRİCİ YENİ BİR HÜKÜMET KURULMASI GEREK"

Güvenlik Konseyi, toplantı sonrasında Afganistan konusunda oybirliğiyle kabul edilen bir açıklama yayınladı. Açıklamada, kadınların da eşit katılımıyla kapsamlı ve birleştirici yeni bir hükümetin kurulması gerektiği, karşılıklı düşmanlıklara son verilmesi ve Afganistan'ın uluslararası yükümlülüklerini sürdürmesi çağrısında bulunuldu. BM Güvenlik Konseyi, Afgan halkının hem Afganistan’da hem de uluslararası alanda güvenliğinin sağlanması gerektiğini vurguladı.

"BARIŞ MÜZAKERELERİ DERHAL BAŞLAMALI"

BM Güvenlik Konseyi tarafından yapılan açıklamada, Afganistan'daki şiddetin derhal sona ermesi gerektiği belirtilerek, “Ülkede sivil bir anayasal düzen yeniden kurulmalı. Afgan halkının güvenliği sağlanmalı. Ülkedeki otorite krizini çözmek için barış görüşmeleri derhal başlamalı” denildi. Aynı açıklamada “Afganistan'daki çatışmanın sona ermesi ancak kadınların, çocukların ve azınlıklar dahil edildiği, insan haklarının da korunduğu adil bir siyasi çözümle gerçekleşebilir. BM Güvenlik Konseyi, tarafları insan haklarına uymaya ve bu ihlallere son vermeye davet ediyor. BM Güvenlik Konseyi üyeleri, Afganistan toprakları, Taleban ya da bölgede faaliyet gösteren başka teröristler için kullandırılmamalıdır” ifadelerine yer verildi.

"ORTAK MÜCADELE" ÇAĞRISI

Güvenlik Konseyi toplantısının açılış konuşmasını yapan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Afganistan konusunda tüm ülkelere karşılaşılan sorunla ortak mücadele etme çağrısında bulundu. Guterres, konsey üyelerine yaptığı çağrıda Afganistan’ın teröristlerin yuvası haline dönüşmemesi için birlikte hareket edilmesi gerektiğini kaydetti.

"AFGANİSTAN HALKINI TERKEDEMEYİZ VE ETMEMELİYİZ"

BM Genel Sekreteri Guterres tüm tarafları, Afganistan’da sivilleri korumaya, insan haklarını korumaya ve uluslararası kuruluşlar tarafından yapılan insani yardımın ulaşmasında engel çıkartmamaya davet etti. Guterres, önümüzdeki günlerin Afganistan için çok önemli olduğunu, dünyanın gözünün bu ülkede olduğunu belirterek,” Afganistan halkını terkedemeyiz ve etmemeliyiz. Bu güç zamanda başta Taleban olmak üzere tüm tarafları bireylerin yaşamlarını korumaya, insani yardımların ulaşmasına destek vermeye ve itidale davet ediyorum” dedi.

"ARTIK TEK VÜCUT OLMANIN ZAMANI GELDİ"

Genel Sekreter Guterres, ülkeleri Afgan mültecileri kabul etme çağrısında bulunarak, "Afganistan konusunda artık tek vücut olmanın zamanı geldi" dedi.

AFGANİSTAN'IN BM DAİMİ TEMSİLCİSİ: "İÇ SAVAŞI ÖNLEYİN"

Güvenlik Konseyi’nde konuşan Afganistan’ın BM Daimi Temsilcisi Ghulam M. Isaczay, BM Güvenlik Konseyi'ne ülkesinin iç savaşa girmesini önlemesi çağrısında bulundu.

"KADIN VE KIZLARIMIZ VE AFGAN HALKI BÜYÜK ENDİŞE İÇİNDE"

Isaczay, Taleban’ın ülkeyi ele geçirmesinin ardından Afganistan halkının uluslararası toplum tarafından dışlanmaması gerektiğini belirterek, bu çağrıyı tehlike içinde ayrıca geleceği belirsiz olan milyonlarca Afgan için yaptığını belirtti. Isaczay, ülkesinde Taleban vahşetinin zirveye çıktığını belirterek, “Siviller hedef alınıyor. Toplu infaz ve katliamlar yapılıyor. Ülkemde gelinen durum oldukça korkunç. Sivillerin tahliyesi için bir insani koridor açılması gerekiyor. Ülkenin başkentine diğer illerden büyük bir göç yaşandı. Taleban'ın Kabil'deki bazı mahallelerde ev ev aramalara başladığını, isimleri kaydettiğini ve hedef listelerindeki kişileri aradığı bildiriliyor. Kent yağmalanıyor. Kadın ve kızlarımız ve Afgan halkı büyük endişe içinde” diye konuştu.