BM’nin yayınladığı “Dünyada Gıda Güvenliği ve Beslenmenin Durumu” adlı rapora göre, 3 milyardan fazla insan sağlıklı beslenemiyorken, 2020 yılı sonu itibariyle 130 milyon kişi daha kronik açlıkla yaşamaya mahkum olabilir.

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından her yıl yayınlanan “Dünyada Gıda Güvenliği ve Beslenmenin Durumu” adlı raporuna göre, dünyada her geçen gün daha fazla sayıda insan açlık çekiyor. Son beş yıl içerisinde on milyonlarca kişi kronik olarak yetersiz beslenme sınırına ulaşırken, dünyanın farklı bölgelerinde ülkeler kötü beslenme ile mücadele ediyor. Mezopotamya Haber Ajansı'nın aktardığı habere göre, 2019 yılında açlık çeken kişi sayısının 690 milyona ulaştığı, 2018 yılıyla kıyaslandığında açlık çeken kişi sayısının 10 milyon, önceki 5 yıla oranla ise 60 milyon arttığını ortaya koyuyor.

EN ÇOK ASYA VE AFRİKA AÇLIK ÇEKİYOR

Araştırmada, en fazla açlık çeken kesimin Asya’da olduğu ve açlığın en hızlı Afrika’da yayıldığı aktarıldı. Rapora göre, koronavirüs salgını nedeniyle 2020 yılı sonu itibariyle 130 milyon kişinin daha kronik açlıkla yaşamaya mahkum olabileceği kaydedildi. Salgın kaynaklı akut açlığın artış göstermesinin ise, dönem dönem bu sayının tırmanmasına yol açabileceği belirtildi.

KRONİK AÇLIK AFRİKA’YI VURACAK

Rapora göre, Afrika genelinde insanların yüzde 19,1’i yetersiz besleniyor. Bu oran Asya’daki oranın (yüzde 8,3) ve Latin Amerika ile Karayiplerdeki oranın (yüzde 7,4) iki katından fazla. Mevcut eğilimlerin devam etmesi halinde 2030 yılında Afrika'nın, dünyada kronik açlık çeken insanların yarısından fazlasına ev sahipliği yapacağı ifade edildi.

3 MİLYAR İNSAN SAĞLIKLI BESLENEMİYOR

Raporda, sağlıklı beslenmenin maliyetinin uluslararası yoksulluk eşiği olan günlük 1,90 ABD dolarından çok daha fazla olduğu kaydedildi. Ayrıca en uygun sağlıklı beslenmenin maliyetinin bile sadece nişasta içerikli gıdalar ile beslenmenin maliyetinin 5 katı olduğu ifade edildi. Besleyici süt ürünleri, meyveler, sebzeler ve protein bakımından zengin gıdalar (bitkisel ve hayvansal) küresel olarak en pahalı gıda gruplarını oluşturuyor. En son tahminlere göre, 3 milyarı aşkın insanın alım gücünün sağlıklı bir beslenme sürdürmeye yetmediği belirtildi.