Birleşmiş Milletler (BM) 76’ncı Genel Kurulu Görüşmeleri 100'den fazla devlet ve hükümet başkanının katılımıyla başladı. BM Genel Kurulu görüşmelerinde konuşan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, birçok konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. 

"TEHLİKE ÇANLARINI ÇALMAK İÇİN BURADAYIM"

BM Genel Kurulu’na katılanlara, "Tehlike çanlarını çalmak için buradayım. Dünyanın uyanması gerekiyor. Uçurumun kenarındayız ve yanlış yönde ilerliyoruz" diyen Guterres, "Dünyamız hiç bu kadar tehdit altında olmamıştı" diye konuştu.

"AŞI DAĞITIMINDA AHLAKİ VE ETİK BAŞARISIZLIK"

Koronavirüs (Covid-19) salgınından iklim krizine, Afganistan, Etiyopya, Yemen ve diğer ülkelerdeki krizlerden insan hakları ihlallerine, bilime yönelik saldırılardan aşı dağıtımındaki eşitsizliklere kadar birçok konuya değinen Guterres, şu ifadeleri kullandı:

"Dünyanın bazı yerlerinde son kullanma tarihi geçmiş, kullanılmamış Covid-19 aşılarını çöpte görüyoruz. Bazı ülkelerde aşı bolluğu, diğerlerinde boş raflar. Zengin ülkelerin çoğunluğu aşılandı. Afrikalıların yüzde 90'dan fazlası hala ilk dozunu bekliyor."
 
Guterres, aşının rekor sürede bulunduğunu, ancak dağıtımdaki eşitsizlikler yüzünden dünyanın "ahlaki ve etik anlamda başarısız olduğunu" söyledi.

GENÇLİK OFİSİ PROJESİ

Guterres, ayrıca şu an alınan kararların gençlere ve gelecek nesillere miras kalacağını, bu yüzyılın sonuna kadar 10,9 milyar kişinin doğmasının beklendiğini belirterek, gelecek nesillerin kendi geleceklerini tasarlayabilmesi için Gelecek Nesiller Özel Temsilcisi atayacağını ve yeni bir BM Gençlik Ofisi kuracağını açıkladı.