Afganistan’da yönetimi ele geçiren Taliban basın toplantısı düzenledi. Taliban, Afganistan'da yönetimi ele geçirmesinin ardından tüm hükümet yetkilileri için genel af ilan etti. 

"DÜŞMANLIKLAR SONA ERMELİ"

BBC Türkçe'de yer alan habere göre Taliban’ın ülkede kontrolü ele geçirmesinden sonra düzenlediği ilk basın toplantısında konuşan Sözcü Zabihullah Mücahid “20 yıllık mücadeleden sonra ülkemizi özgürleştirdik ve yabancıları kovduk. Bu, tüm ulus için gurur duyulacak bir an” dedi. Afganistan’ın artık bir savaş ya da çatışma alanı olmayacağından emin olmak istediklerini söyleyen Mücahid “Bize karşı savaşan herkesi affettik. Düşmanlıklar sona ermeli. Hiçbir iç ya da dış düşman istemiyoruz” diye konuştu.

GÜVENLİK GÜÇLERİ GÜVENLİĞİ SAĞLAYABİLMEK İÇİN HİÇBİR ŞEY YAPMADIK"

“Kabil’de kaos görmek istemiyoruz” diyen Sözcü şöyle devam etti: “Planımız Kabil’in kapılarında durup, geçiş sürecinin yumuşak bir şekilde tamamlanmasıydı. Ancak bir önceki yönetim öyle iktidarsızdı ki, güvenlik güçleri güvenliği sağlayabilmek için hiçbir şey yapamadı. Biz bir şeyler yapmalıydık. Kabil sakinlerinin güvenliğini sağlamak için kente girmeliydik.”

“KADIN HAKLARI ŞERİATA GÖRE OLACAK”

Zabihullah Mücahid “Uluslararası topluma kimsenin zarar görmeyeceği yönünde güvence vermek istiyorum. Uluslararası toplumla herhangi bir sorun istemiyoruz” diye konuşurken, “Dini ilkelerimize göre hareket etme hakkımız var. Diğer ülkelerin farklı yaklaşımları, kuralları ve düzenlemeleri var. Afganlar’ın da değerlerimiz uyarınca kendi kurallarına ve ve düzenlemelerine sahip olma hakkı var” ifadelerini kullandı.

Mücahid kadın hakları konusunda da “Şeriat düzeni altında kadın haklarına bağlıyız. Bizimle omuz omuza sıkı çalışacaklar. Uluslararası topluma, herhangi bir ayrımcılık olmayacağı konusunda güvence vermek istiyorum” dedi. Sözcü Zabihullah Mücahid, kadın hakları konusundaki bir soruyu da “kadınların çalışmasına ve öğrenim görmemize kendi çerçevemizde izin vereceğiz” diye yanıtladı. Mücahid “Kadınlar toplumumuzda çok aktif olacak, bizim çerçevemiz içinde” dedi.

"MEDYA BİZİM ALEYHİMİZE ÇALIŞMAMALI"

“Kültürel çerçeveleri içinde medyaya da bağlı olduklarını” belirten Sözcü “Medyanın faaliyetlerinde hiçbir şey İslami değerlere aykırı olmamalı. Siz medyadakiler eksik kaldığımız noktalara dikkat etmeli ki, ulusumuza daha iyi hizmet edelim. Ama medya bizim aleyhimize çalışmamalı. Ulusun birliği için çalışmalı” dedi.