16 Şubat'ta yapılan Kabine Toplantısı'nın ardından elektrik faturaları hakkında güncellemelere dair bilgilendirmelerde bulunan Erdoğan'ın ardından bugün de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, açıklama yaptı. Dönmez, elektrik faturalarının yüksekliğine ve yurttaşların tepki göstermesine dair "Biz bu ayarlamanın vatandaşlarımız üzerinde bir sıkıntı-zorluk oluşturduğunun farkındayız. Onun için de çare arıyoruz" ifadelerini kullandı.

A Haber'de açıklamalarda bulunan Dönmez , "Türkiye’de neredeyse 130 bin civarında dernek ve vakıf var. Onları ticarethane grubundan mesken tarife grubuna almış oluyoruz. Neredeyse yarı yarıya yakın indirim söz konusu olacak. Cemevleri de bu uygulamayla birlikte bu ucuz tarife dilimden yararlanmış olacaklar. Mesken grubunda ibadethaneler vardı. Şimdi dernek, vakıf ve cemevleri gibi sivil toplum kuruluşları da bu gruba dahil edilmiş oldu" diye konuştu.

Dönmez'in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

İKİ KADEMELİ TARİFE

"Aylık ne kadar kilovatsaat olmasına ilişkin verileri topluyoruz. Meskende yüzde 64-65’ini kapsıyoruz indirimli tarife grubunda. (Ticarethaneler) Burada da amacımız, yüzde 65’ini indirimli tarife grubunda karşılayacak bir çalışmadır. Dolayısıyla bu küçük işletmeler, o kadarlık tüketimden dolayı bir indirimden yararlanmış olacaklar. Meskende olduğu gibi ticarethanelerde de iki kademeli bir tarife olacak. Biz bu ayarlamanın vatandaşlarımız üzerinde bir sıkıntı-zorluk oluşturduğunun farkındayız. Onun için de çare arıyoruz." 

"ELEKTRİK FATURASINI ÖDEMESEM, ELEKTRİK ŞİRKETİ GÖZÜMÜN YAŞINA BAKMAZ"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun fatura ödememe açıklamasına da değinen Dönmez, "Bu işle alakalı düzenlenmiş kurallar var. Ben de elektrik faturamı ödemesem, elektrik şirketi hiç gözümün yaşına bakmaz ve elektrik hizmetini keser. Yani siz markete girdiniz, alışveriş yaptınız ama parayı ödemeden çıkacağım diyorsunuz. Bunun bir politika aracı olarak kullanılmasını doğru bulmam" dedi.

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Elektrik faturalarına ilişkin konuşan Erdoğan, "210 kilovatsaate kadarki düşük tarife ve 210 kilovat saatin üzerindeki yüksek tarife rakamları, ilgili kurumlarımız tarafından vatandaşlarımız lehine yeniden değerlendirilecektir. "Sivil toplum kuruluşlarının elektrik aboneliği, ticarethane statüsünden konut statüsüne dönüştürülecektir" dedi. Erdoğan ayrıca KYK yurtlarında öğrencilere verilen 570 liralık beslenme yardımının 750 liraya çıkarttıklarını da duyurdu.