Birleşik Kamu İş Konfederasyonu, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlanan 2023 bütçesini Edirne’de protesto etti. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Sekreteri Mehmet Koç, "Çok kısa süre önce müjdeli bir şekilde açıklanan emeklilikte yaşa takılanların ödemelerine karşılık ayrılmaması, akıllara EYT çözümünün askıya alınacağı şüphesini getirmektedir" dedi.

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu, bugün TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlanan 2023 bütçesine, Edirne’nin Saraçlar Caddesi’nde yaptığı kitlesel basın açıklamasıyla tepki gösterdi. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Sekreteri Mehmet Koç, şunları söyledi:

"YURTTAŞLAR, BÜTÇENİN GELİRLERİNİN YÜZDE 84’ÜNÜ VERGİLERİYLE KARŞILAMAKTA"

"AKP iktidarının kamu kurumlarını tasfiye ettiği, özelleştirmelerin bütün hizmet kollarına yayıldığı ve kur korumalı mevduat sistemi ile zenginin parasını koruma çabaları ile yurttaşlara ayırılan bütçe payı günden güne erimektedir. Bugün ağır vergi yükleri altında ve yüksek enflasyon oranları ile günden güne yoksullaşan yurttaşlar, bütçenin gelirlerinin yüzde 84’ünü vergileri ile karşılamaktadır. Bu vergilerin yüzde 65’i doğrudan kesinti ile gelirlerimizden karşılanırken yüzde 35’i ise toplumun geneline yayılarak dolaylı yoldan hizmet ve tüketimden karşılanmaktadır.

"AKP, PARASI OLANIN PARASINI KORUMAYA ÇALIŞIYOR"

Parası olanın parasını korumaya çalışan AKP iktidarı, bu vergilerin yüzde 8’ini kur korumalı mevduat faizlerine aktarmıştır. Bunun yanı sıra kalkınmanın ve ilerlemenin en temel kalemi olan tarım üretimlerine 54 milyar lira ayırırken bütçeden 565 milyar lira faiz giderlerine aktarılmaktadır. Çok kısa süre önce müjdeli bir şekilde açıklanan emeklilikte yaşa takılanların ödemelerine karşılık ayrılmaması, akıllara EYT çözümünün askıya alınacağı şüphesini getirmektedir. Toplumun çıkarlarını değil seçim yatırımlarını ve sınıfsal çıkarlarını gözeten bu bütçe görüşmelerinde yurttaşlardan yana bir tavır sergilenmemektedir."