Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık, “Milyonlarca EYT'li yurttaşımız koşulsuz şartsız emeklilik haklarını geri istemektedir. Komisyonda gösterdikleri tavırda açıkça şarta bağlı EYT düzenlemesini getirecekleri ortadadır. 8 Eylül 1999 öncesi haklar aynen iade edilmeli, 5 bin prim günü ve yüzde 70 maaş bağlama oranı geri getirilerek EYT mağduriyeti bitirilmelidir” açıklamasını yaptı.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık, yazılı olarak yaptığı basın açıklamasında EYT kanun teklifinde emekliliğe esas tarih olarak 8 Eylül 1999’un kabul edilmesini eleştirdi. Balık, şunları aktardı:

“2 Şubat 2023’te Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşülmeye başlanacağı duyurulan EYT kanun teklifinde, emekliliğe esas tarih olarak 8 Eylül 1999 kabul edilmektedir. Bu durumda sigortalılık süresi ve primi 8 Eylül 1999 yılı öncesinde başlayan kadın çalışanlar 38, erkek çalışanlar ise 43 yaşında emekliliğe hak kazanmaktadır. Ancak; EYT mağduriyetinin giderilmesi adına 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortası başlamış yurttaşlar yararlanabilmektedir. Bu durumda 1 gün 1 ay gibi kısa sürelerle birçok yurttaşımız 17 sene fazladan çalışmak zorunda olması hakkaniyetli değildir. Ayrıca yasanın 17 Ağustos depreminden hemen önce çıkarılması birçok depremzede yurttaşımızın olağanüstü koşullar nedeni ile sigorta girişleri yapılamayarak çalışma hayatları başlamasına rağmen resmiyet kazanamamıştır. Hem deprem felaketi hem de birkaç gün birkaç ay gibi farklarla EYT düzenlenmesinden yararlanamayan yurttaşlarımız için EYT başlangıç tarihinin 31 Aralık 1999 olarak belirlenmesi daha doğru olacaktır. Aylık bağlama oranlarındaki yüzde 70-75 oranları 1999 ve 2008 kanun değişiklikleri ile yüzde 50 seviyelerine çekilmesi emekli olacak yurttaşlarımızı çalıştıkları zamanki hayat standartlarını ya yarısını elinden alarak emekli olduklarında ömür boyu çalışmaya ya da açlığa teslim etmektedir. 2000 yılına kadar emekli aylığı hesaplanmasında prim ödemeleri güncellemesi enflasyon ve büyüme oranları yüzde 100’ü dikkate alınırken 2008 yılında yapılan kanun değişikliği ile milli gelirin payı yüzde 100’den yüzde 30’a düşürülmüştür. Bu durumda aynı işi yapan 2008 yılı öncesi emekli olan yurttaşlarla 2008 yılı sonrası emekli olan yurttaşlarımız arasında maaş farkları arasında büyük fark oluşmuştur.

“5 BİN PRİM GÜNÜ VE YÜZDE 70 MAAŞ BAĞLAMA ORANI GERİ GETİRİLEREK EYT MAĞDURİYETİ BİTİRİLMELİDİR”

8 Eylül 1999 öncesi stajyer olarak çalışanların EYT kapsamına alınmaması ve staj sigortalarının yok sayılması yine büyük bir mağduriyete sebep olmaktadır. O tarih öncesi stajyer olarak çalışanların kademeli emeklilik sistemi ile ikinci bir mağduriyet yaşamalarına sebep olmaktadır. Milyonlarca EYT'li yurttaşımız koşulsuz şartsız emeklilik haklarını geri istemektedir. Komisyonda gösterdikleri tavırda açıkça şarta bağlı EYT düzenlemesini getirecekleri ortadadır. 8 Eylül 1999 öncesi haklar aynen iade edilmeli, 5 bin prim günü ve yüzde 70 maaş bağlama oranı geri getirilerek EYT mağduriyeti bitirilmelidir.”