Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık, konut satışlarındaki düşüşün Eylül ayında en yüksek seviyeye ulaştığını belirtti. Mehmet Balık, “Eylül ayında ülke genelindeki kredili konut satışlarındaki düşüş ise yıllık bazda yüzde 43’ü buldu” dedi. 

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık, konut fiyatlarındaki artışlar nedeniyle vatandaşın ev alamaz duruma geldiğini vurguladı. Balık’ın bugün konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklama şöyle:

“AKP iktidarının yarattığı ekonomik krizde yurttaşlar için ev almak hayal oldu. Yurt genelinde üst üste üç ay boyunca düşmeye devam eden konut satışlarındaki düşüş, eylül ayında son bir yılın en yüksek seviyesine çıktı. TÜİK verilerine göre, temmuz ayında yıllık bazda yüzde 12,9 azalan konut satışları, ağustos ayında yüzde 12,7 düştü. Eylül ayında ise yüzde 22,9 oranında azalarak son bir yılın zirvesini gördü. 

Yurttaşların para biriktirerek ev alması hayal bile edilemediği gibi eylül ayında ülke genelindeki kredili konut satışlarındaki düşüş ise yıllık bazda yüzde 43’ü bularak, yurttaşların artık uzun yıllar boyunca ödeyeceği kredilerle bile ev alamaz duruma düşmüştür. Merkez Bankası’nın son verisine göre, Türkiye genelinde konut fiyatları temmuzda bir önceki aya göre yüzde 8, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 173,8 oranında artmıştır.

Bu duruma göre; bir konutun metrekare başı fiyatı temmuzda 13 bin 936 TL olarak gerçekleşti. Böylece 100 metrekarelik bir konutun fiyatı ülke genelinde ortalama 1,3 milyon TL’yi aştı. Bu fiyat, İzmir'de 1,6 milyon TL’yi, İstanbul'da ise 2,2 milyon TL’yi aşmış durumda.”