Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “desteğe uygun görmediği” Moda Sahnesi, son 1 yılda 6. oyununa prömiyer yaptı. William Shakespeare’in ünlü eseri “Hırçın Kız”ı, orijinal adına (The Taming Of The Shrew) daha yakın biçimde “Şirreti Evcilleştirmek” adıyla sahneleyen topluluk, Emine Ayhan’ın çevirisini esas aldı.

Kemal Aydoğan’ın yönettiği oyun 5 Ocak akşamı prömiyerini yaptı ve Moda Sahnesi’nin sevilen oyuncularını izleyiciyle buluşturdu. Melis Birkan, Timur Acar, Uluç Esen, Sedat Küçükay, Elif Gizem Aykul, Gürsu Gür, Çağlar Yalçınkaya, Ali Büyükkartal ve Yasin Yürekli’nin rol aldığı oyunun dekor tasarımı Bengi Günay, kostüm tasarımı Gamze Saraçoğlu ve Asena Saban, ışık tasarımı ise İrfan Varlı imzasını taşıyor. Oyun şarkısı ise Aykut Karatay’a ait. İlk hafta biletleri çok önceden tükenen “Şirreti Evcilleştirmek”, 6-7-8, 12, 13, 14 ve 15 Ocak tarihlerinde Moda Sahnesi’nde izlenebilecek.

Şirreti Evcilleştirmek (3)

“HIRÇIN KIZ” NEDEN “ŞİRRETİ EVCİLLEŞTİRMEK” OLDU?

Moda Sahnesi, “Şirreti Evcilleştirmek” adının tercih edilmesini “şer” ve “shrew” sözcüklerine etimolojik bir bakışla ve Ortaçağ’ın cadı diye yakılan kadınlarına atıfla anlatıyor. Moda Sahnesi’nin bu tercihe ilişkin yaklaşımı şöyle: “Öncelikle, şer ile etimolojik bağından ötürü şirret diye karşıladığımız shrew sözcüğü İngilizcede ilk olarak, saldırganlığıyla ve kulak tırmalayıcı sesiyle bilinen sivri burunlu bir fare cinsine (Sorex cinsi) atıfla kullanılmıştır. Bu fare cinsi daha sonraları cadılarla da ilişkilendirilmiştir. Sözcük Ortaçağ’da “şeytan ruhlu, art niyetli veya kötü huylu adam” (Oxford English Dictionary) anlamında kullanılmaya başlanmış, bu kullanım 14. yüzyıl sonunda ‘Şeytan’ı da kapsar hale gelmiştir. (...) Sözcüğün şeytan, cadılık ve genel olarak şerle ilişkisi ise değişmeden kalmıştır. Shakespeare de Şirreti Evcilleştirmek’te sözcüğü şeytan, huysuz, baş belası, cadaloz, cadı, melanet, cehennemlik, aksi, iblis gibi, bu yan anlamları çağrıştıran bir söz dağarcığı içinde kullanıyor.”

BİR YILDA 6 PRÖMİYER

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın özel tiyatrolara verilen destekten mahrum bırakması ve geçtiğimiz yıl yüksek elektrik faturalarına karşı gerçekleştirdiği “Ödemiyoruz” direnişi ile gündeme gelen Moda Sahnesi, “Şirreti Evcilleştirmek” ile aynı dönemdeki 6. prömiyerini yapmış oldu. 24 Aralık 2021’de Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın destek vermeyi reddettiği Dostoyevski’nin “Yeraltından Notlar” adlı oyununa prömiyer yapan topluluk, daha sonra sırasıyla “Eşkâl”, “Hayat Seni Çok Seviyorum”, “Eve Dönüşler” ve “Dans Eden Ev” oyunlarını sahneye koydu. “Şirreti Evcilleştirmek” Moda Sahnesi’nin bir yıl içindeki 6. yeni oyunu olarak kayıtlara geçti.