HABER: ESRA TOKAT

Adana'da 2021 yılının nisan ayında bir aileden 3 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan sürücü hala serbest. Ailenin en büyük oğlu Ersin Mehmet Menteş, yarın görülecek 4. duruşma öncesi "Acımızı hala yaşayamadık hak ve adalet arayışımız yüzünden. Biz bunları neden yaşıyoruz? Neden 3 kişiyi katleden birisi serbest?" diye seslendi.

Adana'da 21 Nisan 2021'de şerit ihlali yapan kamyonetle çarpışan cipte 60 yaşındaki Yaşar Menteş, 58 yaşındaki eşi Dursun Gülay Menteş ve 21 yaşındaki oğlu Ali Emre Menteş hayatını kaybetti. Hemşire kızları Esra Yılmaz ile torunları Ayşe Yılmaz ise ağır yaralandı. Hafif yaralanan ve kazaya neden olan Akenerji Elektrik Üretim A.Ş. firmasında kamyonet sürücüsü olan İbrahim Türk ise gözaltına alınmasının ardından sevk edildiği nöbetçi mahkemece yurt dışı çıkış yasağı konularak adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Yaşar ve Gülay Menteş çiftinin en büyük oğlu Ersin Mehmet Menteş duruma isyan ederek "Acımızı hala yaşayamadık hak ve adalet arayışımız yüzünden. Biz bunları neden yaşıyoruz? Adalet hala gelmedi, gelecek mi bilmiyoruz. Neden 3 kişiyi katleden birisi serbest?" diye seslendi.

"HAKLIYKEN GÜÇSÜZ OLDUĞU İÇİN EZİLEN HERKESE SES OLMAK İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ"

Yarın saat 10.00'da Kozan Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek duruşma öncesi Ersin Mehmet Menteş, "Kazanın gerçekleştiği günden bugüne kadar her saniye adaletin tecil etmemesinden dolayı korku içerisindeyiz. Tüm bunlara rağmen dik cesur durup benzer olaylara, cinayetlere ve haklıyken güçsüz olduğu için ezilen herkese ses olmak ve bir ilk olmak için mücadele ediyoruz" ifadelerini kullandı.

KAZA TUTANAĞINDA BÜTÜN İHLALLER KARŞI TARAFA AİT

Yaşar ve Gülay Menteş çiftinin büyük oğlu Ersin Mehmet Menteş, bütün ihlallerin karşı tarafta olduğunu kaydetti ve kaza tutanağında, İbrahim Türk'ün, 'aksine bir işaret bulunmadıkça trafiği aksatacak ya da tehlikeye düşürecek şekilde şerit değiştirmek' kuralını ihlal ettiği bilgisinin yer aldığını, Yaşar Menteş'in ise kural ihlali yapmadığı kanaatine varıldığını belirtti. Öte yandan tutanaklarda kamyonetin 6'ncı viteste kaldığı yer alırken, Menteş ailesinin kullandığı aracın vitesinin ise 3'te olduğu belirtildi.

HASTANE HASTANE GEZEN KAZAYA NEDEN OLAN SÜRÜCÜYE SONUNDA ÖZEL BİR HASTANEDE TEST UYGULANIYOR

"Kaza esnasında sürücünün hayati tehlikesi yoksa olay sırasında alkolmetre cihazı ile kontrol yapılır" diyen Menteş, İbrahim Türk'e böyle bir uygulama yapılmadığını söyledi ve "İbrahim Türk sırasıyla Feke Devlet Hastanesi'ne, Kozan Devlet Hastanesi'ne ve Balcalı Devlet Hastanesi'ne götürülüyor. Bu üç hastanede de kan alınmıyor, herhangi bir test uygulanmıyor. Sonunda neredeyse 150 km uzaklıkta İskenderun'da bulunan Özel Palmiye Hastanesi'ne gidiyor. Burada yapılan testler sonucunda İbrahim Türk'ün korona olduğu tespit ediliyor, bacaklarında da kırık olduğu tespit ediliyor. İfadesi alınacak kadar sağlıklı olmasına rağmen herhangi bir ifade işlemi yapılmıyor. 11 Mayıs'ta ilk ifadesi alınıyor" dedi.

BÜTÜN BU SÜREÇTE İHMALLER VE ŞÜPHELİ DURUMLAR VAR"

İbrahim Türk'ün ifadesinde "Kaza gerçekleştiğinde yaklaşık 50 kilometre hızla gidiyordum. Üçüncü viteste ilerliyordum. Karşımdaki aracın hızını hatırlamıyorum. Kaza nasıl gerçekleşti, hiçbir anlam veremiyorum. Bir anda çarpıştık. Şerit ihlali yapmadım. O anda telefonla ya da başka bir şeyle uğraşmıyordum. Önümde bir araç da yoktu, sollamaya çıkmamıştım. Kazadan sonra belli bir süre gözlerimi açamadım, öldüm sandım. Karşı taraftan da şikayetçi değilim" ifadelerini kullandığını söyleyen Menteş, Bütün bu süreçte ihmaller ve şüpheli durumların olduğunu belirterek şöyle konuştu:

"AKENERJİ GÜCÜNÜ KULLANARAK SÜRECE MÜDAHALE EDİYOR"

"Karşımızda çok güçlü bir firma var. Akenerji gücünü kullanarak bu sürece müdahale ediyor. 3 kişinin ölümüne neden olan ve kazada hatalı olan bir kişinin serbest bırakılmasının başka hiçbir açıklaması yok."

OLAY YERİNE POLİSLERDEN ÖNCE FİRMA ÇALIŞANLARI GİTMİŞ

"Kaza sonrasında olay yerinde herhangi birşeye dokunulamaz, müdahale edilemez. Ancak burada olay yerine polislerden önce gelen Akenerji firmasının elemanları. Karşı tarafın aracında araç takip sistemi ve kamera var. Bunları Akenerji elemanları söküyor ve polise veriyor. Bu bile başlı başına şüpheli bir durumdur."

"PEK ÇOK KANALDAN BİZİMLE GÖRÜŞME TALEBİNDE BULUNDU FİRMA"

"22 Nisan'da yapılan cenazeye Akenerji firmasının bir çalışanı geldi ve bizle görüşme talebinde bulundu. Ancak biz bunu reddettik. Ardından pek çok kanaldan bize görüşme talebinde bulundular ve biz hepsini reddettik. Olaydan 2 gün sonra savcılığa şikayete gittik. Savcının bana dediği şey ise burada 'Bu davadan çok da şey bekleme, kaza sonuçta. Sen de kaza yapıp insanların ölmesine neden olabilirdin' oldu. Tutanakların bir kısmı geç geldi, hala kan tahlillerinin sonuçları çıkmadı."

"ZENGİN OLMADIĞIMIZ YA DA MİLLETVEKİLİ TANIDIĞIMIZ OLMADIĞI İÇİN BU EZİYETİ ÇEKİYORUZ"

"Biz delillerin karartılma ihtimali olduğunu düşünüyoruz. Tutuklama olmadığı için herhangi bir iddianame de hala hazırlanmadı, yargı süreci başlamadı Özel Hastane raporunda Haziran'ın 10'unda İbrahim Türk'ün işe başlayabileceği kaydediliyor. Savcı'ya bunu iletiyoruz ancak Savcı bunu görmediğini söylüyor. Bizim tek suçumuz normal sıradan, herhangi bir gücü olmayan vatandaş olmamız. Biz zengin olmadığımız ya da milletvekili bir tanıdığımız olmadığımız için bu eziyeti çekiyoruz."

"NEDEN 3 KİŞİYİ KATLEDEN BİRİ SERBEST?"

Kaza gününden beri komada olan kız kardeşi Esra'nın kazadan sonra tanınmaz hale geldiğini belirten Menteş, "Kardeşim iyileşirse ömür boyu yatalak bir hasta olabilir, konuşma yetisini kaybedebilir. Benim derdim annemin, babamın ve 21 yaşındaki kardeşimin katilinin, kız kardeşimi komaya sokan ve yeğenimin bacaklarını kıran İbrahim Türk'ün yargılanması. Acımızı hala yaşayamadık hak ve adalet arayışımız yüzünden. 64 günde 20 kilo verdim. İş hayatım tehlikeye girdi. Psikolojim altüst oldu. Stresten vücudumda yaralar çıkmaya başladı. Biz bunları neden yaşıyoruz? Neden 3 kişiyi katleden birisi serbest?" diyerek yaşananlara isyan etti.

ADALET BAKANLIĞI'NA ÇAĞRI: "ADALET KARŞISINDA HERKES EŞİTTİR. BİZİM TEK İSTEDİĞİMİZ ADALET"

"Bütün herkese elini vicdanına koyarak düşünmesini istiyorum" diyen Menteş, "Bizle birlikte hak ve adalet arayın bu arayışımıza ses olun. Adalet Bakanlığı'ndan ortada olan bir cinayetin, bunun arkasında olan insanların, delilleri karartan insanların adalet önüne çıkartıp gerekli cezayı vermesini istiyorum. Adalet karşısında herkes eşittir. Bizim istediğimiz sadece adalet bizim başka bir isteğimiz yok" çağrısında bulundu.