Haber: Fırat Bulut / Munzur Press

Bingöl merkezde ve Yedisu ilçesinde yıllardır tamamlanamayan deprem konutlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve AKP Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz, gecikmenin uygulamadan kaynaklandığını savundu.

photo1684758204 (1)


Bingöl’de basın mensupları ile bir araya gelen TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve AKP Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz seçim gündemine ve Bingöl’ün sorunlarına dair değerlendirmelerde bulundu.

Bingöl’ün Yedisu ilçesinde 3 yıldır tamamlanmayan deprem konutlarına’ ilişkin soruya yanıt veren Yılmaz Bingöl’de ve Yedisu ilçesinde projelerinin devam ettiğini söyledi.


“ YEDİSU’DA BELLİ ORANDA DÖNÜŞÜM SAĞLANDI AMA EKSİKLER DE VAR”


Deprem konutlarına ilişkin soruya cevap veren Yılmaz gecikmenin uygulamadan kaynaklandığını söyledi . Yılmaz Bingöl’ün Ak Parti döneminde son 20 yılda yüzde 75’i yenilenmiş bir şehir olduğunu söyledi. Bingöl’deki yapıların yeni deprem yönetmeliğine göre inşa edildiğini söyleyen Yılmaz şöyle devam etti : “ Yüzde 25’inde riskli yapılar yok mudur? İşte şimdi ona yoğunlaşıyoruz. Bu anlamsa Sayın Cumhurbaşkanımıza şükranlarımızı sunuyoruz. Bingöl’ü Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi ilan etti. Şimdi onun gereğini yapıyor ilgili kurumlarımız. Tespitlerini yapıyorlar. Bu da Bingöl’ün daha da dönüşümüne vesile olacak. Yedisu bölgesine gelecek olursak ; Burası iki fay hattının kesişim noktasında. Geçmişte de depremler yaşandı. Dolayısıyla oralarda da Karlıova’da olsun Yedisu’da olsun çalışmalar başlatıldı. Belli oranda bir dönüşüm sağlandı ama eksikler de var elbette. Daha çok çelik konstrüksiyon dediğimiz yapılar son derece sağlam. Çöm yüksek oranlı depremlere dahi dayanıklı yapılar gerçekleştiriyoruz.”


“ UYGULAMADAN KAYNAKLI GECİKMELER YAŞANABİLİYOR”

Maraş merkezli 11 ili etkileyen depremin yol açtığı yıkıma da değinen Yılmaz TOKİ’ nin depremde çok iyi bir performans sergilediğini ifade etti. Yılmaz TOKİ’nin inşa ettiği evlerin depremde etkilenmemesine değinerek TOKİ’nin yönteminin sağlıklı olduğunu söyledi.

Yılmaz, Bingöl’de ve Yedisu ilçesinde devam eden projelerinin olduğunu belirterek “O projelerin bazı kısımları uygulamadan kaynaklı gecikmeler yaşanabiliyor bazılarında. Biz de inanın ilgili kurumları çalışma yapanları sürekli bir şekilde teşvik etmeye çalışıyoruz. Daha hızlı hareket etmeleri için zorluyoruz. Bu konulara sayın vekillerimizle tekrar bakarız inşallah. Yalnız belli oranda bitti. Bittikçe teslimatlar yapılıyor. Ama yer yer bazı gecikmeler de olabiliyor maalesef uygulamadan kaynaklı. Çünkü zor bir coğrafya. Maliyetlerin de biraz yüksek olduğu bir coğrafya. Oraya malzemeyi götürmek, orda inşa etmek bazen sıkıntılı olabiliyor.Dolayısıyla bu tür zorlukları da inşallah aşacağız. TOKİ bu anlamda özel elemanlar da görevlendirdi. Yani sırf bu projeleri takip edecek, ilgililerle hızlandıracak özel elamanlar da görevlendirilmiş durumda. O arkadaşlarla birlikte takibini yapmaya devam edeceğiz.”

photo1684758204 (2)

NE OLMUŞTU?

Bingöl’ün Yedisu İlçesinde 16 Haziran 2020’de 5.8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Çevre il ve ilçelerde de hissedilen deprem sonrası yapılan hasar tespit çalışmaları sonuçlarına göre Erzurum Çat'ta 93 yapı ağır hasar görmüş, 11 yapı yıkılmış, Bingöl Karlıova ve Yedisu'da 11 yapı yıkılmış, 121 yapı ağır hasar görmüştü.

Erzurum Çat ilçesindeki deprem konutlarının temeli Haziran 2021’de atılmış ve üç ay içerisinde tamamlanmıştı. Ancak Bingöl’ün Yedisu ilçesinde söz verilen deprem konutları 3 yıl geçmesine rağmen teslim edilemedi.

TOKİ KONUTLARI 6 YILDA TAMAMLANAMADI

Bingöl merkez Kültür Mahallesi’nde eski deprem konutlarının yer aldığı 151 dönümlük alan 2011 yılında, belediye meclisi kararıyla 2. Etap Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi kapsamına alındı. 2016-2017 yılında hak sahipleri evlerinden çıkarılarak 1971 deprem konutları olarak bilinen yapılar yıkılmaya başlandı. Ancak 6 yılı aşkın süre geçmesine rağmen TOKİ konutları teslim edilemediği için binlerce hak sahibi mağdur oldu.