Haber: Fırat Bulut 

Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimleri yarın gerçekleştirilecek. 14 Mayıs’ta yapılan Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekili Seçimleri sonrası tüm Türkiye’de en çok konuşulan konulardan biri de sandık güvenliği olmuştu. 


 Seçmen sayısı 193 bin 472 olan Bingöl’de cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimleri öncesi partilerin en önemli gündemi sandık güvenliği. 

14 Mayıs’ta yapılan Cumhurbaşkanlığı birinci tur seçimlerinde Bingöl’de Cumhur İttifakının adayı Recep Tayyip Erdoğan yüzde 65( 94,412 oy ) , Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 32( 47,195 oy ) Muharrem İnce ve Sinan Oğan ise yüzde 2 oy ( 3460 oy) aldı. 

Yüksek Seçim Kurulu(YSK)’nun 14 Mayıs seçimleri sonrası açıkladığı istatistiklere göre seçime katılım oranı en düşük 3 il içerisinde bulunan Bingöl’de yüzde % 78,7 katılım oranı ile 152.285 seçmen oy kullandı. 

4 adayın yarıştığı Cumhurbaşkanlığı birinci tur oylamasında Bingöl’de 7216 oy ise geçersiz sayıldı. 

Bingöl’de milletvekili çıkaramayan Cumhuriyet Halk Partisi cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçim  stratejisini sandıklara gitmeyen seçmenleri sandıklara taşıma, sandık güvenliğini sağlama ve ildeki kanaat önderlerini ikna etme üzerine kurdu. 

CHP Milletvekilleri İbrahim Arslan ve Ali Haydar Hakverdi  de geçtiğimiz günlerde Bingöl’e gelerek CHP il örgütünün seçim çalışmalarına destek verdi. 

WhatsApp Image 2023-05-27 at 17.10.32

CHP İl Başkanı Hasan Aktaş , milletvekillerinin de katılımı ile Bingöl’de birçok aile büyüğü/ kanaat önderi ile görüştüklerini, Kemal Kılıçdaroğlu’na destek konusunda oldukça verimli görüşmeler yaptıklarını söyledi. 

Bingöl’deki geçersiz oy ve kullanılmayan oy sayısının çokluğuna dikkat çeken Aktaş; “ Biz seçmen kaydı başka illerde olan veya kaydı burda olup başka ilde olan seçmenlerimizin taşınması ve oylarını kullanmaları konusunda iki haftadır çalışma yürütüyoruz. Seçim günü de bu çalışmamız devam edecek. İkinci turda oy kullanmayan tek bir seçmenimizin bile kalmaması için çabalıyoruz. “

Kentteki atmosfere ilişkin de konuşan Aktaş şunları söyledi : “ İlimizde geçersiz oy sayısı da hayli yüksek. Yine tüm ülkede olduğu gibi Bingöl’de de ilk turda seçim güvenliği açısından ortaya çıkan eksiklerimizi tespit ederek sandık güvenliği ile ilgili çalışmalarımızı ivedilikle tamamladık. Bingöl’de tüm sandıklarda sandık kurulu üyelerimiz olacak ayrıca yüzlerce müşahitimiz ile de sandık başlarında olacağız. Başta partimizin avukatları olmak üzere çevre illerden desteğe gelecek avukat arkadaşlarımızla birlikte yaklaşık 30–35 avukatımız da yine sandık güvenliği için sahada olacak. Bazı bölgelerde 14 Mayıs seçimlerinde il dışında ve yurt dışında olan seçmenlerin yerine de oy kullanıldığını tespit ettik . 28 Mayıs’ta bu bölgeler için özel bir çalışmamız olacak. Usülsüz  oy kullandıran  sandık kurullarının tamamı hakkında hukuki işlem başlatacağız. “ 

Cumhuriyet Halk Partisi olarak tüm yöneticileri ve gönüllüleri ile birlikte 28 Mayıs’a hazır olduklarını belirten Aktaş son olarak şöyle konuştu: “ Tüm halkımızı bir kez daha oylarını kullanmaya ve Türkiye’yi aydınlık bir geleceğe taşımak için Kemal Kılıçdaroğlu’na oy vermeye çağırıyoruz. Ekonomik krizin ne boyutta olduğunu en çok Bingöllüler biliyor ve yaşıyor. İşsizliğin , torpilin , haksızlığın , geri bırakılmışlığın olumsuz sonuçlarının en çok hissedildiği Bingöl’de sayın Kılıçdaroğlu’na verilecek her oy ülkenin ve şehirimizin geleceğine verilecek oydur.”

YEŞİL SOL PARTİ SAHADA 

14 Mayıs’ta olduğu gibi ikinci turda da Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekleyeceğini açıklayan Yeşil Sol Parti ise seçim çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürüyor. 

Önceki gün DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır ve Yeşil Sol Parti milletvekilleri de Bingöl’e gelerek ikinci tur seçimleri için Kılıçdaroğlu’na destek istedi. 

WhatsApp Image 2023-05-27 at 17.10.12


“SANDIKLAR KADINLARA EMANET”

HDP Bingöl İl Eşbaşkanı Mihriban Ekinci ise seçimden hemen 1 gün sonra ikinci tur çalışmalarına başladıklarını ve 28 Mayıs’ta güzel  bir sonuç elde edeceklerine inandığını söyledi. Ekinci , HDP ve Yeşil Sol Parti kadınları  olarak ev ev dolaşarak seçim çalışması yürüttüklerini ifade ederek  seçime ilişkin çalışmaları hakkında bilgi verdi. Ekinci şöyle konuştu “ Yeşil Sol Parti ve HDP olarak tüm gücümüzle sandığa giderek mevcut anti demokratik uygulamalara karşı tavrımızı orataya koyacağız. İkinci tur öncesi tüm çalışmalarımızı tamamladık, Bingöl’de sandıklar bize emanet. Halkımız gelip oyunu kullansın. “

“KADIN DÜŞMANI REJİME KARŞI MÜCADELEYR ÇAĞIRIYORUZ“


Bir önceki turda da sandık güvenliği konusunda yoğun çalıştıklarını ifade eden Ekinci “ 14 Mayıs seçimlerinde avukat arkadaşlarımızla birlikte birçok okulu dolaştık. Ben ve bütün yöneticilerimiz bu seçimde de  s sahada olacağız. 14 Mayıs’ta ortaya çıkan sonuçların çok daha ilerisinde bir sonuç alacağımıza inanıyoruz. Bu düzeni değiştirirse kadınlar değiştirir. Kadın yaşatır şiarıyla tüm kadınların desteği ile 28 Mayıs’ta sandıklarda olacağız. Bingöl’deki tüm kadınlarımıza da bir kez daha çağrımızı yineliyoruz. Bu ülkeye adalet , gerçek bir demokrasi ve özgürlük gelene kadar kadınlar olarak mücadelemiz kesintisiz devam edecektir. Tüm kadınlarımızı kadın düşmanı rejime karşı mücadele etmeye çağırıyoruz.” diye konuştu. 

Bingöl merkez, tüm ilçelerde  ve tüm köylerde sandık görevlileri ve müşahit görevlendirdiklerini belirten Ekinci sandık güvenliğine ilişkin çalışmalarını bitirdiklerini ve seçime hazır olduklarını söyledi.